Satul olimpic este prea cald, prea vegan și plin de furturi, spun sportivii. Concurenții se plâng de restaurante, băi comune și lipsa aerului condiționat din complexul construit pentru Jocurile de la Paris
Cazarea în satul olimpic din Paris a inspirat o gamă largă de plângeri, cum ar fi lipsa de carne din meniu și lipsa aerului condiționat în camere. Organizatorii Jocurilor de la Paris au declarat că designul celor 2.807 apartamente „cu auto-răcire” ar face aerul condiționat redundant, relatează The Times.
Cu toate acestea, pe măsură ce temperaturile au ajuns la 36 de grade Celsius în capitala Franței, aparatele de aer condiționat au fost la mare căutare, ceea ce a determinat sportivii din țările mai sărace să se plângă că țările bogate au un avantaj nedrept.
Organizatorii au sperat să reducă la jumătate amprenta de carbon a Jocurilor prin utilizarea unui sistem de răcire cu apă sub sat, împreună cu pereți izolați și instrucțiuni de a ține jaluzelele ferestrelor trase în timpul zilei pentru a menține temperatura camerei sub 26C.
Totuși, din cauza căldurii extreme, organizatorii au declarat că au dat delegațiilor permisiunea de a cumpăra sau închiria unități de aer condiționat pentru sportivii lor.
Louis Garrard, un membru al comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, a ajutat la organizarea închirierii de unități de aer condiționat în sat, care găzduiește aproximativ 10.500 de concurenți.
„La un moment dat am rămas fără ele, dar stocurile noastre s-au refăcut”, a declarat Garrard pentru Reuters. „Mai ales țările asiatice cer aer condiționat – se pare că le place să îl păstreze proaspăt”.
„Nu aveam aer condiționat în dormitor, dar l-au instalat oricum pentru că se făcea prea cald”, a declarat Assia Touati, 29 de ani, o înotătoare franceză, citată de The Times. La rândul său, Nihed Benchadli, 22 de ani, un canotor algerian, a declarat: „Avem ventilatoare în dormitoare, dar nu este suficient. Este prea cald noaptea. Nu putem lăsa ferestrele deschise din cauza țânțarilor – prea mulți țânțari.”
Au apărut plângeri și cu privire la faptul că sportivii trebuie să împartă băile. Coco Gauff, 20 de ani, vedeta americană de tenis, a declarat că mai mulți dintre coechipierii ei au părăsit satul pentru a căuta o altă cazare. Ea a postat pe rețelele de socializare un videoclip cu olimpicele care se coafează și se machiază, cu următoarea legendă: „10 fete, două băi. #olympicvillage”.
Pentru a spori îngrijorarea sportivilor, hoții par să acționeze în sat, fiind raportate cinci furturi. Unui jucător japonez de rugby i-au fost furate verigheta, un colier și bani în valoare de 3.000 de euro. El a declarat poliției că obiectele au fost furate din camera sa, fără niciun semn de intrare forțată.
Unui antrenor al echipei australiene de hochei i-a fost furat cardul bancar și folosit pentru tranzacții frauduloase în valoare de 900 de euro. Cardul a fost luat din camera sa între orele 9.30 și 13.00, de asemenea fără niciun semn de efracție, potrivit antrenorului australian.
Sportivii au fost avertizați să își ascundă obiectele de valoare. Nu există poliție în interiorul satului, iar delegația olimpică a fiecărei națiuni este responsabilă de securitatea sportivilor săi.
Unii concurenți se plâng, de asemenea, de faptul că restaurantele de la fața locului pun accentul pe mâncarea vegană, reclaând că nu li se oferă suficientă carne. Înainte de începerea Jocurilor, organizatorii s-au lăudat că 60% din opțiunile alimentare din sat vor fi „pe bază de plante”.
Sportivii s-au plâns deja de lipsa alimentelor bogate în proteine, unii susținând că a fost impusă o limită la cantitatea care le era permisă.
Organizatorii au declarat că au comandat 700 kg de ouă și tone de carne pentru a „satisface nevoile sportivilor”.
Restaurantele din sat servesc aproximativ 40.000 de mese pe zi. O treime din cele 500 de rețete sunt vegetariene, multe incluzând linte și quinoa cultivate local.
Plângerile au fost inițiate de echipa australiană. Ariarne Titmus, înotătoare în vârstă de 23 de ani, a criticat condițiile „ridicole” care, în opinia ei, au împiedicat sâmbătă încercarea sa de a stabili un record mondial la 400 m liber.
„Probabil că nu a fost timpul de care credeam că sunt capabilă, dar locuind în satul olimpic este greu să faci performanță”, a spus ea. „Cu siguranță nu este făcut pentru performanțe înalte, așa că este vorba despre cine poate într-adevăr să-și păstreze concentrarea”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii