Savonea o acuză pe Birchall de ”ingerință gravă” în ancheta procurorilor în cazul Caracal din cauză că le-a comunicat părinților Alexandrei Măceșanu rezultatele testelor ADN
Președinta CSM, Lia Savonea, o acuză pe Ana Birchall, ministrul justiției, de ”ingerință gravă” în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori, după cum rezultă din cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constitutuţională transmisă miercuri, 16 octombrie, Curții Constituționale. Savonea susține că imixtiunea ministrului justiției în ancheta desfășurată de procurori în cazul Caracal consta în faptul că a comunicat familiei Alexandrei Măceșanu rezultatele probelor ADN.
“În ancheta penală desfășurată în cazul Caracal, ministrul Juatiției, Ana Birchall, a comunicat familiei unei victime informații referitoare la conținutul unor probe administrate în cauză. Astfel, la data de 2 august 2019, ministrul Justiției a contactat telefonic familia Alexandrei Măceșanu, comunicându-i faptul că rezultatul testelor genetice atestă că rămășițele și cenușa găsite în casa persoanei cercetare în cauză indică ADN-ul tinerei. (…) Ulterior, ministrul justiției a confirmat public faptul că a luat legătura cu familia victimei și a comunicat datele respective, susținând că nu este vorba de o informație confidențială din cadrul urmăririi penale, și că a acționat astfel dintr-o obligație morală, umană. Or, această acțiune a ministrului justiției constituie o veritabilă imixtiune în activitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală în cazul menționat, cu încălcarea limitelor autorității conferite de art 132 alin 1 din legea fundamentală”, se arată în sesizarea transmisă CCR de președinta CSM, Lia Savonea.
Aceasta a formulat trei acuzații la adresa ministrului justiției pentru a-și susține cererea de soluționare a conflictului de natură constituțională:
- ingerința gravă a ministrului justiției, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori;
- acte de subminare a independenței justiției din România, prin negocierea unei foi de parcurs “privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate, ci de anumiți actori externi;
- acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității CSM, autoritate de rang constituțional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.
Curtea Constituţională a stabilit, joi, ca până la 30 octombrie părţile să-şi prezinte punctele de vedere cu privire la soluţionarea conflictului de natură constituţională reclamat de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, în relaţia cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall, relatează News.ro.
”Referitor la cererea preşedintelui CSM de solutionare a conflictului, s-a stabilit că până la 30 octombrie părţile să îşi exprime punctul de vedere”, a transmis, joi, CCR.
Sursa citată a precizat că termenul pentru şedinţa de judecată se stabileşte ulterior.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, în 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.
”În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez Curtea Constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunţat, Lia Savonea.
Lia Savonea și Ana Birchall se află în conflict deschis de câteva luni de zile, în special din cauza tentativelor repetate de numire a Adinei Florea la șefia Secției Speciale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii