G4Media.ro

Scade media de vârstă a celor diagnosticaţi cu cancer: ”Nu putem spune…

Sursa foto: Pixabay

Scade media de vârstă a celor diagnosticaţi cu cancer: ”Nu putem spune că există o cauză anume” / Peste 100 de copii diagnosticați cu cancer în Botoșani sunt tratați la Iași

Numărul bolnavilor din evidențele medicilor oncologi a depășit 8.300 în județul Botoșani, iar peste 100 sunt copii care, din lipsa unei secții de oncologie pediatrică, sunt tratați la Iași. Cel mai mic are doar 2 ani, relatează Agenția de presă Rador.

Anul trecut peste o mie de botoșăneni au fost diagnosticați cu o formă de cancer, iar în primele șase luni ale acestui an au fost luați în evidență peste 600 de pacienți noi. Lunar, sunt înregistrate 90-120 de cazuri noi. Medicii spun că, lunar, acordă între 300 și 400 de servicii la spitalizarea de zi. Îngrijorător este că a scăzut media de vârstă, foarte mulți dintre pacienți fiind tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani.

„Spre sfârșitul anului vor fi mai mulți pacienți. Avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar nu-i tratăm, cel mai mic pacient are 2 ani și jumătate, cu tumoră, iar media de vârstă este de 60-75 ani. Ca și frecvență, în ultima perioadă au fost mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare. Sunt și persoane tinere, de 20, 30, 40 de ani, cu cancer de sân, cancer genital. Melanomul a început să fie frecvent. Nu putem spune că există o cauză anume. Sunt factori de risc legat de alimentație, tutun, de radiații” spune Medicul șef al Secției de Oncologie, Mirela Movanu.

Din cauza adresabilității crescute, conducerea spitalului a deschis două cabinete de oncologie în ambulatoriul de specialitate, care oferă servicii medicale și rețete doar în prima parte a zilei, conform solicitărilor formulate de pacienți.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu va alarmati, in 19 Ianuarie 2022 a fost lansat la Cotroceni Planul National de Combatere si preventie a Cancerului” iar Presedintele Romaniei ne-a „asigurat” ca „va urmari indeaproape progresul sau”!
    G4media: „Președintele Iohannis a lansat Planul național de combatere a cancerului: Strategia pune mare accent pe depistarea primelor semne de boală / Voi urmări îndeaproape progresul său
    19 Ianuarie 2022
    Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri la Palatul Cotroceni Planul național de combatere a cancerului, o strategie necesară pentru accesarea unor fonduri europene destinate sănătății în valoare de 4 miliarde de euro.
    Iohannis a spus că planul ”fixează obiective realiste și măsurabile și pune mare accent pe încurajarea și finanțarea investigațiilor pentru depistarea primelor semne de boală. Din 2023 AR TREBUI(!!!) să devină operaționale Programele de screening pentru anumite cancere, dar și soluții de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer”.
    ”Planul este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea. Voi urmări îndeaproape progresul său. Ro e în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer”, a mai spus Președintele.

  2. Si Premierul Ciuca a promis multe:
    „Prin acest Plan, România se va alătura țărilor occidentale în adoptarea tratamentelor INOVATOARE(si scumpe, care NU exista in Spitalele publice!) mai devreme decât până acum, se va pune accent și pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări şi diagnostice timpurii, iar acest lucru presupune şi operaţionalizarea unui Registru Naţional al Pacienţilor Oncologici, care va da posibilitatea de a urmări evoluția fiecărui bolnav”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
    „Vrem ca acești oameni să știe că suntem alături de ei în bătălia pentru viață și că speranța lor are cu adevărat șanse să se împlinească. În acest sens, Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din Ministerul Sănătăţii, cu reprezentanți ai societății civile și cu pacienți oncologici va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt, uneori, destul de rigide, spre o MEDICINA PERSONALIZATA care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament ADAPTAT nevoilor FIECARUI bolnav în parte.” a mai spus Premierul Ciuca.

  3. Scade calitatea alimentelor, a mediului, a serviciilor medicale, a vietii.