G4Media.ro

Scade nivelul Dunării, există riscuri crescute pentru navigatori / Nivelul apei a…

sursa foto: Andreea Pavel/ G4Media

Scade nivelul Dunării, există riscuri crescute pentru navigatori / Nivelul apei a scăzut în Tulcea cu peste 10 centimetri în ultimele zile

Nivelul Dunării pe raza judeţului Tulcea a înregistrat, în primele zile ale acestei luni, scăderi de peste 10 centimetri, iar autorităţile navale le solicită comandanţilor de nave care tranzitează şenalul navigabil să coreleze capacitatea de încărcare a navelor la nivelul fluviului, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Nivelul Dunării se măsoară față de un nivel de referință, iar acesta este exprimat în centimetri față de nivelul Mării Negre. De exemplu, pentru Tulcea, cota de referință este de 56 de centimetri. O cota de 85 cm la Tulcea înseamnă că Dunărea are nivelul de 85 + 56 cm fata de nivelul Marii Negre.

Potrivit datelor furnizate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) din Galaţi, dacă vineri, 2 august, nivelul fluviului în oraşul tulcean Isaccea era de 108 centimetri, luni, cota a fost de 96 de centimetri, în timp ce la Tulcea, nivelul Dunării a scăzut în aceeaşi perioadă de la 95 de centimetri la 85 de centimetri.

În acest context, pentru prevenirea apariţiei unor probleme în desfăşurarea navigaţiei pe sectorul românesc al fluviu, instituţia din subordinea Ministerului Transporturilor a anunţat că depune eforturi pentru întreţinerea şenalului navigabil şi a emis un aviz către navigatori.

„Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie pentru corelarea pescajelor de încărcare cu condiţiile de navigaţie existente la punctele critice din sectoarele de Dunăre tranzitate. Astfel, aceştia au obligaţia de a se informa şi respecta adâncimile şi lăţimile minime de navigaţie precum şi semnalizarea plutitoare existentă, în sensul nedeplasării de pe poziţie sau avarierii acesteia, pentru a nu afecta siguranţa navigaţiei”, se arată în avizul către navigatori emis de AFDJ.

Instituţia care asigură desfăşurarea navigaţiei pe sectorul românesc al Dunării le aminteşte de asemenea comandanţilor de nave că au obligaţia de a anunţa căpităniile dacă se înregistrează eşuări sau puneri pe uscat a navelor ori barjelor, precum şi dacă vor constata deplasarea de pe poziţie a unui semnal plutitor al şenalului navigabil.

Potrivit AFDJ, tendinţa apelor Dunării în următoarele două zile este de scădere cu până la 15 centimetri, în zona oraşului Brăila. Acolo, vineri, cota fluviului era de 142 de centimetri, iar luni a fost de 128 de centimetri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...