G4Media.ro

Scădere de aproape 3% a preţurilor petrolului, pe fondul progreselor în discuţiile…

Scădere de aproape 3% a preţurilor petrolului, pe fondul progreselor în discuţiile SUA-Iran şi temerilor privind cererea globală

Preţurile petrolului au scăzut cu aproape 3% luni, pe măsură ce apar semnale de progres în negocierile dintre Statele Unite şi Iran, în timp ce investitorii rămân îngrijoraţi de impactul tarifelor comerciale asupra cererii globale de combustibili, transmite Reuters, transmite News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,93 dolari, sau cu 2,8%, ajungând la 66,03 dolari pe baril la ora transmiterii ştirii, după ce joi încheiaseră şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 3,2%. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) din SUA a coborât cu 1,69 dolari, sau 2,6%, la 62,99 dolari pe baril, după ce în sesiunea precedentă crescuse cu 3,54%. Joi a fost ultima zi de tranzacţionare de săptămâna trecută, din cauza sărbătorii Paştelui.

”Negocierile SUA-Iran par destul de favorabile, ceea ce îi face pe investitori să ia în calcul posibilitatea unei soluţii. Implicaţia imediată ar fi că petrolul iranian nu va fi eliminat de pe piaţă,” a declarat Harry Tchilinguirian, şeful departamentului de cercetare de la Onyx Capital Group.

Pieţele sunt afectate şi de lichiditatea redusă în urma sărbătorilor pascale, ceea ce accentuează mişcările de preţ, a adăugat Tchilinguirian.

Iranul a anunţat că, în urma discuţiilor, s-a convenit începerea elaborării unui cadru pentru un potenţial acord nuclear, progres calificat drept ”foarte bun” şi de un oficial american. Discuţiile vin după ce SUA au impus sancţiuni suplimentare unei rafinării chineze independente acuzate că a procesat ţiţei iranian.

Piaţa petrolului a fost influenţată şi de incertitudinile legate de politica monetară americană, după ce preşedintele Donald Trump a reiterat luni criticile la adresa Rezervei Federale, cerând reducerea imediată a dobânzilor. Temerile privind o încetinire economică au dus la creşterea preţului aurului la un nou record şi au afectat negativ pieţele energetice.

Principalii indicii bursieri de pe Wall Street au scăzut cu circa 3% fiecare, iar sentimentul de aversiune la risc a contribuit la declinul preţului petrolului, a spus Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Între timp, OPEC+ (organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia) este aşteptată să majoreze producţia cu 411.000 de barili pe zi începând cu luna mai, deşi o parte din creştere ar putea fi compensată de reduceri din partea statelor care au depăşit cotele convenite.

Un sondaj Reuters realizat pe 17 aprilie a indicat că investitorii estimează că politica tarifară va genera o încetinire economică semnificativă în SUA în 2024 şi 2025, probabilitatea medie a unei recesiuni în următoarele 12 luni apropiindu-se de 50%. SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume.

Investitorii aşteaptă în această săptămână mai multe date economice din SUA, inclusiv indicii PMI preliminari pentru aprilie din sectorul manufacturier şi al serviciilor, pentru a evalua direcţia economiei.

”Aceste date ar putea evidenţia impactul tarifelor asupra economiei globale, cu o posibilă slăbire atât în producţie, cât şi în servicii,” a declarat Yeap Jun Rong, analist la IG, adăugând că preţul petrolului întâmpină rezistenţă la pragul de 70 de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.