G4Media.ro

Scădere dramatică a euro-optimismului în România: doar 49%, cu zece puncte mai…

Scădere dramatică a euro-optimismului în România: doar 49%, cu zece puncte mai puțin decât în aprilie

Ultimul sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European arată că doar 49% dintre români (scădere de 10 puncte față de precedentul Eurobarometru din aprilie 2018) văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE a ţării lor. În România, nivelul minim istoric a fost atins în octombrie 2017, când doar 48% dintre aceștia vedeau apartenența la UE ca un lucru bun.

Sondajul nu explică motivele acestei scăderi abrupte a euro-optimismului în România. De notat însă că din aprilie (data precedentei cercetări) și până acum, în România s-au înregistrat câteva evenimente notabile, precum reprimarea violentă a mitingului din 10 august, precum și atacul continuu la justiție al alianței PSD – ALDE, soldat printre altele cu revocarea din funcția de șef DNA a Laurei Codruța Kovesi. La toate aceste evenimente, reacția Uniunii Europene a fost mai degrabă anemică.

La nivel european însă, 62% dintre cetățeni cred că apartenența la UE e un lucru bun, nivel record în ultimii 25 de ani, potrivit unui comunicat de presă al Biroului de Legătură al Parlamentului European în România.

Paradoxal însă, 64% dintre români (scădere față de 71% în aprilie 2018) consideră că ţara lor a avut de beneficiat de pe urma apartenenţei la UE. La nivel european există un grad de apreciere faţă de apartenenţa la Uniunea Europeană de 68%, comparativ cu 67% în aprilie 2018 (cei care cred că ţara lor a beneficiat de pe urma apartenenţei la UE), acesta fiind la un nivel record din 1983 încoace.

În general, la nivel european, sprijinul faţă de UE a crescut semnificativ după referendumul din Marea Britanie din 2016, fapt ce sugerează atât îngrijorarea crescândă a europenilor în legătură cu impactul Brexit-ului, cât şi o creştere a nivelului de conștientizare a beneficiilor apartenenţei la UE, datorită negocierilor dificile pentru ieșirea Marii Britanii din UE. În cazul organizării unui referendum privind apartenenţa la UE, 66% dintre europeni (65% dintre români) ar vota pentru ca ţara lor să rămână membră. 17% dintre europeni (15% dintre români) ar vota pentru ieşirea din UE, în timp ce 17% dintre europeni (20% dintre români) declară că nu ştiu cum ar vota, potrivit sondajului citat.

Datele sondajului arată că 49% dintre europeni (51% dintre români) se declară satisfăcuţi de modul în care democraţia funcţionează în Uniunea Europeană.

32% dintre europeni (43% în România) au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, 21% (17% în România) au o imagine negativă, în timp ce 43% dintre europeni (36% în România) au o imagine neutră. 48% dintre europeni (63% în România) ar dori ca Parlamentul European să aibă un rol mai important.

Gradul de informare şi interesul faţă de alegerile europene din 2019 sunt în creştere. 41% dintre europeni, comparativ cu 32% în aprilie 2018 (53% dintre români, comparativ cu 43% în aprilie 2018) au identificat corect luna mai a anului viitor drept perioada în care vor avea loc alegerile, în timp ce 51% dintre europeni, comparativ cu 50% în aprilie 2018 (57% dintre români, comparativ cu 55% în aprilie 2018) se declară interesaţi de aceste alegeri.

În legătură cu temele pe care le doresc discutate în campania electorală, europenii au identificat următoarele priorităţi: imigraţie (menţionată de 50% dintre respondenţi), economie (47%), combaterea şomajului în rândul tinerilor (47%), combaterea terorismului (44%) şi protecţia mediului (40%). Temele prioritare identificate de români sunt: economie (53%), combaterea şomajului în rândul tinerilor (44%), promovarea drepturilor omului şi a democraţiei (38%), protecţia consumatorului şi siguranţa alimentară (36%) şi protecţia socială (35%).

Comentând rezultatele sondajului, preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a declarat: „Pe măsură ce se finalizează detaliile acordului de retragere a Marii Britanii din UE, aceste rezultate evidenţiază a creştere a gradului în care beneficiile Uniunii Europene sunt apreciate pe continent. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Continua cooperare şi solidaritatea la nivelul UE sunt esenţiale pentru a răspunde preocupările cetăţenilor europeni.”

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, a adăugat: „Faptul că 51% dintre britanicii intervievaţi îşi doresc să rămână în UE ne aduce aminte în mod foarte clar de diviziunile profunde generate de decizia privind Brexit-ul şi de necesitatea ca noi să găsim o soluţie pentru o relaţie viitoare pe termen lung strânsă şi sustenabilă, sub forma unui acord de asociere cuprinzător. În timp ce trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate, se pare că un aşa-numit Brexit dur sau un scenariu costisitor care implică neajungerea la un acord sunt puţin dorite, atât în Marea Britanie, cât şi oriunde altundeva în UE, iar eu sper că această situaţie se va reflecta într-un final în rezultatul negocierilor.”

Studiul a fost efectuat de către Kantar Public în perioada 8-26.09.2018, prin metoda interviu faţă în faţă, pe un eşantion de 27474 persoane la nivel european (1007 în România).

Citește aici mai multe date despre Eurobarometru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Daca chiar am profita de faptul că suntem în UE ar fi alt rezultat. Daca nu se face nimic în afara de a-l spala pe Dragnea de toate păcatele și a ține populația pauperizată să poți să o mâni in ce direcție vrei se duce pe plua orice incredere

  2. Nu inteleg de ce, unu ca-i vezi cum le pasa de bunastarea noastra si de justitie si doi, din ianuarie suntem la cârmă si-i zburam pe toti care comenteaza din Europa!

    • Asistat, cap de plosnita retardata, omoar- o pe ma-ta sa nu mai faca altii ca tine dupa care sinicide-te

    • Rugaminte pentru toti cititorii seriosi si onesti ai acestui site: NU mai comentati postarile de acest tip. Sunt persoane care sunt platite pentru acest job, inclusive pentru reactiile pozitive/negative pe care le suscita. La bucata, cum ar veni.
      Inca nu inteleg de ce g4media permite cu atat de multa usurinta astfel de troli. Pentru trafic? Nu cred ca este nevoie, sunteti deja un brand media. Lasati-i sa se sufoce singuri.

    • @dadan, bah troll securist, permite ca sa ai tu dreptul, idiot neomarxist, sa-ti expui fara sa-ti dea in cap un alt idiot ca tine, ideiile tampite pe aceasta pagina de jurnalisti adevarati!

    • Troll-ii sunt cel mai bun indicator al relevantei unui articol postat pe site si de aceea probabil, nu sunt eliminate. Se poate usor constata ca exista articole, de genul celor din domeniul educatiei, care nu suscita același interes din partea lor…Orice articol, mai ales care conține sintagma UE, duce la activarea acestora…

    • @Asistat feic
      Gheiule, ai uitat sa o bagi pe aia cu Uber Eats #muistule
      Iar nut da draghici carnatul sub nas, fetisule.

    • E perfect. Am obtinut ce am vrut. Adica auto-confirmarea voastra. Trista meserie aveti mai baieti! Am mai mult respect pentru ultima parashuta de pe centura decat pentru voi. Ea macar isi merita banii, voi nu. De ce? Pentru ca mai are o urma de demnitate.
      PS: cand mai faceti traininguri, exersati si tepe de acest gen, ha, ha…

  3. ROEXIT!!!

  4. Cum dreaq să mai fie incredere când UE se uită fără a face nimic cum legislația națională spală infracțiunile măriților conducători. Chipurile critică și fac analize. Hai sictir.

    • Și ce ar putea face, maestre?! Ce-ți dorești tu, doar Hitler putea să facă – asta nu înseamnă că ar fi fost bine!

    • Sunt multi care asteapta sa faca altii curatenie in propria lor ograda, dar noi, poporul asta frumos si perfect, ce facem ?

    • Las’ nea Samir, ca iti va fi extrem de bine sub Putin sau Erdogan. Veselie, democratie si fericire. Cum iti place tie.

  5. UE a fost macinata de mafie si coruptie incat, cultural, politic si militar nu mai exista.

    • Esti un postac ticalos care retransmite ce se minte la Sputnik/RT.

    • Dacă ieșim din UE și NATO suntem morți. Nu sunt total de acord cu anumite politici UE, dar absolut pentru rămânerea înăuntru.

    • Probabil militar, UE nu a contat niciodată. Nici nu vreau. Cultural mă interesează cel mai mult. Eu sprijin un curent conservator creștin din UE.

    • @emil : apartenenta la UE = semnarea angajamentului de non-agresiune fata de restul tarilor aderente.
      Nu v’au scris asta pe hartie, inainte de a va pune sa tastati, in Mujicland ?

  6. presupunerea mea este ca romanii sunt dezamagiti de faptul ca UE părea neputincioasa în fata asaltului penalilor de la noi sau natuonalistilor din Ungaria Polonia. Eu as fi incantat sa existe mecanisme mak rapide si clare de mentinere a standarduluibde valori europene

    • Sunt 100% de acord.

      As vrea sa vad institutia Procurorului European inlocuind procuratura romaneasca, la fel si pentru judecatori, iar magistratii sa fie subordonati direct unor institutii UE cu standarde de integritate care sa ii poata concedia rapid in caz de derapaj.

      Romanii sunt prea ticalosi pentru a judeca bine fara interventii externe.

  7. nu stiu cum se face dar cand lucrurile merg prost in tara,din cauza politicienilor nostrii,noi dam vina pe UE.
    pai,hai sa dam de pamant cu ai nostrii politicieni si pe urma vedem cum ne ajuta si UE.
    Sa stam in casa si sa ne plangem de mila ca uite cum distruge PSD totul in Romania dar sa asteptam ca UE sa ne faca ordine suna cam ipocrit…nu credeti?
    200.000 de oameni in strada nu reprezinta decat 0.1% din populatie pe cand scaderea in incredere este de 2 milioane.Asta spune multe nu-i asa?Cand o sa vedem 2 milioane in strada nu va mai exista nici umbra de muisti psdisti…

    • Parafrazand un proverb arhicunoscut:

      „UE iti da, dar nu iti baga in traista.”

      UE nu poate repara un popor profund ticalos.

    • RECTIFICARE: 200.000 REPREZINTA 1%.

    • Iti dau dreptate la comentariul tau. Romanii cand trebuie sa iese in strada ori sunt in concediu,ori sunt obositi,ori ii doare capul sau lasa ca iese vecinul,colegii de serviciu, eu ies data viitoare poate etc. Astia sunt romanii sa iese altii pentru ei. Ei sunt tari doar pe ,,facebuca,,.
      In 1989 ne-au ajurat altii ca sa porneasca ,,revolutia,, sau ,,rascoala,, nu romanii au iesi multi la inceput,ci serviciile secrete straine ruse,ungare,CIA etc. Dupa o perioada au inceput sa iese si ,, mamaligarii,,.

  8. S-a făcut doar cu romani din țară?? Că anul asta au mai plecat deja cateva sute de mii de români în Vest ( in UE cea de „neîncredere”), pe fiece an vom fi din ce in ce mai puțini
    Cei din țară nu spun că nu au nevoie de UE, ci poate că nu au încredere că UE ne mai poate ajuta (că UE ne da, dar nu ne poate baga și în traistă/degeaba ne da UE daca avem conducătorii actuali…)

    • Poate e vorba de optimism, nu de încredere….

    • @cuochiipevoi,
      Bineinteles ca e vorba de optimism si nu de incredere, dar pe cine crezi ca te poti baza sa poata observa aceasta diferenta, pe @Asistat si pe @Morjan ?

  9. Poate nu ati bagat de seama, dar pe diverse canale (facebook, presa dubioasa pe subiecte agro) s-a indus ideea ca pesta porcina a fost adusa de vestici ca sa ne oblige sa cumparam de la ei carne de porc. Am auzit inclusiv teorii cu mari firma care aveau stocuri de carne ce urmau sa expire si d-aia s-ar fi declansat tot scandalul, unii sunt convinsi ca nici macar nu exista pesta porcina (cum nu exista nici gripa aviara). Romanii sunt foarte receptivi la teoria conspiratiei din pacate, am intalnit multi oameni care altfel injura PSD-ul sau pe Dragnea, dar inghit pe nemestecate toate teoriile astea. Teorii care, nu intamplator, ajuta PSD-ul sa scape de responsabilitate in fata alegatorilor, basca mai fac si jocul Rusiei prin decredibilizarea UE. Pur intamplator, desigur.

    Parerea mea e ca o parte din aceasta scadere este cauzata si de aceasta manipulare care a trecut destul de neobservata prin presa.

  10. Pai, probabil, multi isi imaginau ca vine UE si le face curat in casa (in tara, pentru functionali), dar acum si-au pierdut speranta asa ca … 49%. C-asa-i romanul.

  11. Scandaluri precum Schweighofer, operatiuni porturi pt Schengen (dupa ce ai bagat prin EADS 700 de milioane in fundul Siemens), alimente de calitate inferioara fata de ce gasim prin Vest, nu ajuta si basta. Putem sa ne facem corupti, okay- n-am nimic impotriva. Dar sa nu credem ca suntem si prosti. Pt ca coruptia si prostia (nu individuala) se exclud.

  12. Logic, avand in vedere mentalitatea mioritica miticeasca : „da’ noua ce ne iese ?”.

    Poate le „iese” mai bine de la mujici, sau de la turci. Oricum, acolo vor ajunge Moldova si Muntenia.

    Numai Transilvania scapa. Norocul ei ca nu a stat sub mitici decat 100 de ani.

  13. adevarul este exact diametral opus fata de ideile expuse in acest articol

    „Ce s-a întâmplat în intervalul de aproape cinci luni, din aprilie până în septembrie, în care România a atins un record prin pierderea a 10% din încrederea în Uniunea Europeană. ”

    Întâmplător sau nu, este exact perioada în care asupra autorității politice alese de la București s-au exercitat cele mai mari presiuni din direcția Bruxelles-ului, în mod direct sau indirect, prin intermediul statelor europene. ”

    „Aceste presiuni, în mod straniu, s-au concentrat în direcția susținerii statului paralel, despre care se vorbește din ce în ce mai insistent în România.”

    „Și care stârnește atât de multe îngrijorări, încât s-a ajuns în situația în care 20% dintre cetățeni să aibă convingerea că, într-adevăr, sistemul a creat structuri statale funcționale de tip paralel.”

    http://www.sroscas.ro/site/2018/10/17/euroscepticismul-romanilor-dovada-statistica/