Scăderea demografică din China: accelerare a tendințelor care amenință să submineze economia celei de-a doua cea mai populată țară din lume
Cifrele publicate recent arată că populația chineză a scăzut anul trecut cu 2,08 milioane, ajungând la 1,409 miliarde de locuitori, ceea ce reprezintă o scădere de 0,15%, relatează The Times. Această scădere a fost de peste două ori mai mare decât cea de 850.000 de persoane din anul precedent, care a fost la vremea respectivă cel mai mare declin demografic de la foametea provocată artificial (Marele Salt Înainte) care a făcut ravagii la începutul anilor 1960.
Scăderea populației are cauze complexe, iar schimbări similare sunt evidente în Coreea de Sud și Japonia și în țări din America de Nord și Europa. Pe termen lung, țările cu o populație în scădere se confruntă cu deficite de forță de muncă care le reduc economiile, precum și cu crize de securitate socială, deoarece numărul persoanelor în vârstă care solicită ajutor social depășește numărul contribuabililor tineri care lucrează.
Cu toate acestea, implicațiile pe termen lung sunt amplificate în cazul Chinei din cauza dimensiunilor sale imense.
Potrivit Biroului Național de Statistică din China, numărul deceselor a crescut anul trecut cu 6,6%, ajungând la 11,1 milioane. Acest lucru a fost exacerbat de eliminarea bruscă a restricțiilor Covid la sfârșitul anului 2022, care a provocat o creștere bruscă a infecțiilor și a deceselor.
Nașterile au scăzut, de asemenea, cu 5,7%, ajungând la 9,02 milioane anul trecut, o rată fără precedent de 6,39 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la 6,77 în 2022. Femeile chineze au născut anul trecut mai puțin de jumătate din numărul de copii decât în 2016, anul după ce guvernul a renunțat oficial la politica copilului unic.
Rădăcinile deficitului se află în creșterea bunăstării Chinei în ultimii 40 de ani: în întreaga lume, locuitorii din clasa de mijloc de la oraș au mai puțini copii decât populațiile rurale mai sărace. Acesta a fost accentuat de politica copilului unic, prin care China a încercat să limiteze suprapopularea de la sfârșitul anilor 1970.
Politica a redus populația de femei aflate la vârsta fertilă și a creat o generație de familii care, având doar o fiică de care să aibă grijă, le-a încurajat și le-a sprijinit în educație. Având calificări bune și perspective bune de angajare, a fost mai dificil de convins femeile să urmeze modelul tradițional de a renunța la carieră pentru a se căsători și a avea grijă de proprii copii.
În ultimii ani, creșterea șomajului în rândul tinerilor, scăderea salariilor și criza de pe piața imobiliară au sporit incertitudinea, au redus încrederea și au descurajat și mai mult cuplurile să aibă mai mulți copii.
Un alt set de statistici guvernamentale a confirmat că rata de creștere economică a Chinei a scăzut săptămâna trecută la 5,2% – un nivel ridicat în comparație cu standardele economiilor occidentale dezvoltate, dar cel mai scăzut nivel de la tulburările care au urmat masacrului din Piața Tiananmen din 1989, cu excepția perioadei pandemiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank