Scăderea economică a Rusiei din 2022 se vede în scăderea veniturilor și a cererii de consum
Cererea de consum din Rusia s-a contractat în 2022 în cel mai rapid ritm din ultimii șapte ani, iar veniturile au scăzut, arată datele publicate miercuri, în timp ce populația țării resimte efectele diminuării perspectivelor economice, scrie Reuters.
Economia Rusiei, dependentă de exporturi, a rezistat impactului sancțiunilor mai bine decât se preconiza inițial, dar a suferit totuși o contracție a PIB-ului de aproximativ 2,5%, în condițiile în care Occidentul a impus restricții în încercarea de a pedepsi Moscova pentru acțiunile sale în Ucraina.
Deși perspectivele sale economice din acest an nu sunt atât de sumbre, Rusia se confruntă cu un deficit pe piața forței de muncă, cu venituri mai mici din petrol și gaze, pe măsură ce se aplică plafoanele de preț și embargourile, precum și cu un deficit bugetar în creștere bruscă.
Veniturile disponibile reale au scăzut cu 1% în 2022, arată datele preliminare ale serviciului federal de statistică Rosstat. Vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al cererii de consum, s-au prăbușit cu 6,7% în 2022, cea mai slabă performanță din 2015 încoace, în timp ce în decembrie au scăzut cu 10,5% de la an la an, cea mai slabă performanță lunară din mai 2020 și din perioada de vârf a pandemiei de coronavirus.
Șomajul a rămas la un nivel minim record de 3,7% în decembrie, egalând cifra din noiembrie.
Înalți oficiali guvernamentali și oficiali ai băncii centrale au evidențiat preocupările legate de impactul economic al unei piețe a forței de muncă restrânse de când președintele Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a bărbaților, în mare parte apți de muncă, la sfârșitul lunii septembrie, pentru ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.
Sute de mii de ruși au fugit din țară când a fost anunțată mobilizarea, în timp ce aproximativ 300.000 au fost înrolați în armată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii