Scade fluxul turiştilor care vin pe cale rutieră în nordul Greciei din România și Bulgaria din cauza înmulțirii cazurilor de infectare
Luna august pare să anunţe evoluţii neplăcute în ceea ce priveşte fluxul de turişti care vin pe cale rutieră din Balcani și Europa Centrală către stațiunile estivale din nordul Greciei, din cauza înrăutăţirii datelor epidemiologice din Grecia, scrie Naftemporiki, citată de Rador.
Deşi în mod tradițional luna august este cea mai bună lună a turismului grecesc în ansamblu și, bineînțeles, şi a turismului pe cale rutieră, deteriorarea indicatorilor epidemiologici produce deja o „frânare” a fluxului de pe piețele din România şi Cehia, în timp ce scăderi par să se înregistreze şi dinspre Germania, după cum relatează hotelierii principalelor staţiuni din nordul Greciei.
Thassos – una dintre cele mai populare destinații din nordul Mării Egee – a înregistrat un grad foarte bun de ocupare în iunie, de circa 80%, rată care în iulie a continuat să se îmbunătățească, depășind 85%, majoritatea turiştilor venind pe cale rutieră.
Numărul acestora a crescut în 2021 întrucât turiştii nu mai vin cu maşina doar din ţările vecine România și Bulgaria, ci și din Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Slovenia și chiar Ucraina și Lituania, potrivit președintelui Asociației Hotelierilor din insulă, Paris Paraschoudis.
După câte se pare, nu numai grecii, ci și cetățenii multor altor țări au preferat anul acesta să plece în concediu spre destinații cu acces rutier, folosindu-şi mașinile proprii pentru a evita testarea rapidă sau PCR pe aeroporturi, porturi și așa mai departe.
Însă înrăutăţirea datelor epidemiologice a determinat caracterizarea Greciei ca zonă „galbenă” de către România, ceea ce înseamnă că turiștii români ar trebui ca la întoarcere să facă un test PCR, iar săptămâna viitoare e de aşteptat ca Grecia fie inclusă în zona „roșie”, ceea ce înseamnă că ar trebui ca românii să intre şi în carantină la întoarcere.
- (Notă: între timp, Grecia a intrat în lista roșie de risc epidemiologic, astfel că doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală sunt scutite de carantină la sosirea în România, începând de duminică, 1 august. Decizia a fost luată de CNSU în ședința de joi.)
În Pieria, luna iunie s-a încheiat cu un grad moderat de ocupare, tendinţă care a continuat în prima săptămână a lunii iulie și doar în ultimele zece zile a crescut la nivelul de 55%, potrivit președintelui hotelierilor din judeţ, Iraklis Tsitlakidis.
O diferență importantă a acestui sezon pentru Pieria o reprezintă creșterea semnificativă a numărului grecilor (piața internă), sosiţi în principal cu familiile.
Până în 2019, după cum subliniază Tsitlakidis, doar una din trei sosiri și una din patru nopţi de cazare proveneau de la turişti greci, în timp ce anul acesta sosirile și nopţile de cazare rezervate de greci se ridică la 70%, cu o creștere medie de la 2,5 la 5,5-6 zile de cazare.
Restul de 30% provine din turismul extern, în special turismul rutier din Balcani, dar din cauza deteriorării datelor epidemiologice din Grecia există rezerve cu privire la modul în care va evolua luna august.
Chiar și în Halkidiki, unde gradul de ocupare în iulie se ridică la 65% -70%, în ultimele zile s-a produs o „încetinire” a fluxului dinspre România și Germania din cauza înrăutăţirii situației epidemiologice din Grecia, potrivit trezorierului Uniunii Hotelierilor din regiune, Giannis Laspas, care ţine să sublinieze că „un iulie bun nu este suficient, cum, desigur, nici un iulie și un august bun împreună” nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile de anul trecut.
Sursa: Naftemporiki/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii