Scanarea facială a refugiaților: UE implementează o nouă tehnologie împotriva migranţilor ilegali
Recent, Bruxellesul a dezvoltat un sistem de scanare a chipului uman, capabil să înţeleagă, prin examinarea micro-expresiilor feţei, dacă o persoană supusă interogatoriului spune sau nu adevărul. Instrumentul va fi utilizat iniţial de forţele de ordine din Letonia, Grecia şi Ungaria şi va servi la demascarea „instantanee” a falşilor refugiaţi, transmite Il Giornale, citat de Rador.
Sistemul de scanare facială a fost creat graţie unor fonduri europene în valoare de 4,5 de milioane de euro, de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Hanovra şi de societatea elenă de tehnologie European Dynamic. Potrivit cercetătorilor, instrumentul inovator va permite agenţilor care se ocupă de interogarea migranţilor ilegali care se proclamă „refugiați din motive politice” să verifice „foarte rapid” adevărul declaraţiilor acestora.
Sistemul de scanare este capabil să detecteze şi cele mai imperceptibile schimbări ale expresiei feţei în cazul în care un străin minte în legătură cu statutul său de refugiat. Potrivit creatorilor aparatului, apariţia unor micro-expresii pe suprafaţa feţei migrantului ar fi un „indice de stres şi nesiguranţă” şi, prin urmare, ar constitui o dovadă a falsităţii relatării furnizate în acel moment de clandestin autorităţilor care se ocupă de acordarea azilului politic.
Valabilitatea observaţiilor făcute de această tehnologie a fost reafirmată de George Boultadakis, cercetător la European Dynamic: „Instrumentul pe care l-am creat este capabil să stabilească cu maxima exactitate sinceritatea declaraţiilor oamenilor. Mecanismul de analizare facială patentat de noi este în realitate un echivalent al detectorului de minciuni, dar mult mai rapid şi mai eficient. Descoperirea noastră va ajuta poliţia europeană de frontieră să identifice cu mai multă precizie subiecţii care au într-adevăr dreptul la statutul de refugiaţi”. În ciuda tonurilor optimiste ale echipei ştiinţifice constituite la iniţiativa UE, eficacitatea scanerului facial a fost imediat pusă la îndoială de mediul academic.
De exemplu Bruno Verschuere, profesor de psihologie medico-legală la Universitatea din Amsterdam, a criticat cu asprime aparatul promovat de liderii europeni: „UE, încurajând dezvoltarea și utilizarea sistemului de scanare faciala, a continuat risipa ruşinoasă a banilor publici. Semnalele non-verbale, cum ar fi micile expresii faciale, nu ajută să ne dăm seama dacă o persoană minte sau nu. Tehnologia dezvoltată cu contribuția instituţiilor europene nu are nicio bază ştiinţifică”. Iar Bennett Kleinberg, profesor de analiză biometrică la University College din Londra, a acuzat UE că ar fi dezvoltat instrumente „pseudoştiinţifice”, destinate să producă efecte „falimentare” pe frontul luptei împotriva imigraţiei ilegale: „Pentru a-i demasca pe falşii refugiaţi, autorităţile Uniuni au decis să se încredinţeze unor teorii pseudoştiinţifice şi unor maşinării complet ineficiente. Apariţia pe faţă a unor microtensiuni nu este legată deloc de senzaţiile de stres experimentate în acel moment de persoana interogată şi, prin urmare, nu ajută de loc la constatarea falsităţii sau a veridicităţii unei mărturii.”
Traducerea Rador: Cătălina Păunel
Foto: ONU
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu