G4Media.ro

Scandal de proporții în Austria: Calculatorul și telefonul unui jurnalist au fost…

sursa foto: Pexels

Scandal de proporții în Austria: Calculatorul și telefonul unui jurnalist au fost confiscate de procurori/ Jurnalistul de investigație a publicat mai multe documente secrete despre managementul defectuos al primăriei din Klagenfurt

Reprezentanți ai jurnaliștilor și politicieni critică acțiunea procuraturii din Carintia împotriva jurnalistului Franz Miklautz. Aceștia i-au confiscat telefonul mobil și computerul. Ministerul Justiției a declarat că a fost deja comandat un raport către procuratură, transmite postul public ORF.

Săptămâna aceasta, Parchetul deschisese o anchetă pentru „contribuție la încălcarea secretului de serviciu și încălcarea Legii privind protecția datelor”, în același timp fiind confiscate computerul și telefonul mobil al lui Miklautz. Miklautz raportase despre managementul defectuos din jurul primăriei din Klagenfurt, citând documente secrete.

Miklautz a relatat corect despre managementul defectuos din cadrul primăriei, despre coordonatorul de proiecte al orașului Klagenfurt, Martin Strutz, și despre magistratul Peter Jost. Declarațiile de constatare a faptelor pe care avocații lor le-au trimis la procuratură ar trebui să arate că Miklautz a obținut informațiile de la persoane din interior. Întrebarea este dacă a fost încălcat secretul oficial. Totuși, această obligație de păstrare a secretului nu se aplică jurnaliștilor, dimpotrivă. Numai cu ajutorul avertizorilor pot fi descoperite lucruri care altfel ar rămâne ascunse.

Biroul ministrului Justiției, Alma Zadic (Verzi), a declarat pentru APA că a fost dat un ordin de raportarre urgentă către procuratură. Pe baza acestui raport, vor fi luate măsuri suplimentare. Suporturile de date și conținutul acestora au fost sigilate și sunt în prezent în custodia instanțelor de judecată; o evaluare nu este posibilă până când nu va avea loc un control judiciar.

Libertatea presei este un „principiu de bază irevocabil al ordinii noastre democratice”, au mai subliniat aceștia. „Aceasta garantează că jurnaliștii pot lucra liber și că sursele lor sunt protejate. Acest lucru este esențial într-o democrație, astfel încât mass-media să își poată exercita funcția de control în calitate de a patra putere în stat și de câine de pază al publicului.”

Este responsabilitatea tuturor instituțiilor dintr-un stat guvernat de statul de drept să se asigure că jurnaliștii își pot exercita această funcție. De aceea, a spus el, există și prevederi legale speciale, cum ar fi secretul editorial și libertatea presei. „Aceste prevederi trebuie să fie respectate de către procurori în orice caz și libertatea presei trebuie protejată”, se arată în comunicatul ministerului.

Linii roșii depășite

Acțiunea justiției a fost un atac frontal la secretul editorial, aici s-au depășit liniile roșii, anunță Asociația Redactorilor Șefi și Clubul de Presă Concordia. Organizațiile de jurnaliști au cerut ministrului justiției, Zadic, o investigare rapidă a cazului. În legătură cu acest caz, reprezentanții jurnaliștilor au subliniat, de asemenea, urgența unei legi privind libertatea de informare.

Această înțelegere a democrației și a statului de drept de către poliția din Klagenfurt este îngrijorătoare. Condamnăm procedura și solicităm Ministerului Justiției să corecteze acest dispreț față de libertatea presei.
– Presseclub Concordia (@PCConcordia) 21 iunie 2023

Critici severe au fost formulate și de organizația internațională Reporteri fără frontiere (RSF), care publică un clasament anual al libertății presei. „Abordarea este o lovitură extremă pentru libertatea presei. Dacă acest lucru creează un precedent, toți jurnaliștii vor trebui să se întrebe dacă vor mai obține informații în viitor”, a declarat pentru APA președintele RSF Austria, Fritz Hausjell.

Hausjell a declarat pentru ORF că nu cunoaște niciun caz comparabil și că acest lucru este complet surprinzător: „Dacă acest lucru creează un precedent, va fi o noapte bună pentru jurnalism, pentru că nimeni nu va mai transmite informații confidențiale jurnaliștilor. Este scandalos ceea ce se întâmplă aici, o judecată juridică complet greșită, din punctul meu de vedere”.

„Se strigă ca Legea privind libertatea de informare să fie în sfârșit pusă în aplicare și secretul oficial să fie abolit. Dacă acțiunea procurorului general din Carintia va fi dusă la bun sfârșit, secretul oficial va prevala asupra secretului editorial.” Hausjell s-a referit la jurisprudența anterioară a instanței supreme, care protejează puternic secretul editorial în legătură cu libertatea presei, și a precizat: „Desigur, secretul editorial se aplică și în cazul dlui Miklautz.”

Jurnalistul de investigație făcuse el însuși publice marți investigațiile pe blogul său de știri: „Deoarece articolele pe care le-am scris sunt pe deplin adevărate și nu pot fi urmărit penal în conformitate cu legea presei, cealaltă parte încearcă acum dreptul penal.” În ultimele luni, Carintia atrăsese atenția în repetate rânduri cu cercetări privind aeroportul și primăria din Klagenfurt.

Plata orelor suplimentare publicate

Cazul în cauză se referă la publicațiile sale privind orele suplimentare, comisioanele și munca secundară la Primăria din Klagenfurt. După cum a relatat jurnalistul, i-au fost confiscate dispozitivele electronice. Procuratura nu a dorit să confirme acest lucru, dar, potrivit autorităților, a existat un ordin de confiscare a echipamentelor.

Ordinul de confiscare contravine legislației în vigoare și interpretării StGB în Comentariul de la Viena.
– Florian Klenk (@florianklenk) 21 iunie 2023

Există, de asemenea, o mare emoție în Carintia. Pe rețelele de socializare au existat numeroase manifestări de solidaritate din partea jurnaliștilor din alte media. Criticile au venit și dinspre politică. Guvernatorul provinciei, Peter Kaiser (SPÖ), nu a făcut el însuși o declarație, dar purtătorul său de cuvânt pentru presă, Andreas Schäfermeier, a declarat pentru APA că libertatea presei este un bun valoros.

„Este de sperat și de așteptat ca procuratura să fie foarte conștientă de importanța libertății presei și să dea dovadă de sensibilitatea corespunzătoare. În orice caz, lumina reflectoarelor publice este foarte atent concentrată asupra procuraturii”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provincial.
Critici din partea SPÖ din Klagenfurt

Viceprimarul orașului Klagenfurt, Philipp Liesnig (SPÖ), a luat și el cuvântul: „Chiar dacă nu împărtășesc întotdeauna aprecierile sale și am fost de mai multe ori ținta reportajelor sale critice, trebuie să declar un lucru: Pentru Franz Miklautz, etica sa profesională ca jurnalist este mai presus de orice; doar câțiva colegi îi pot ține piept în această privință. Procedura procuraturii, care duce de facto la faptul că Franz Miklautz nu-și mai poate continua activitatea de jurnalist de investigație, este mai mult decât discutabilă din punct de vedere al politicii democratice.” Liderul partidului NEOS, Janos Juvan, a vorbit despre un „scandal” și despre un „nou ‘stil’ care amintește masiv de Ungaria lui Orban”.

Membrul FPÖ în Consiliul Național, Christian Ragger, i-a trimis o întrebare parlamentară lui Zadic. Ragger a declarat că această măsură a procuraturii este în contradicție flagrantă cu articolul 31 din legea privind mass-media. Potrivit acestuia, fiecare jurnalist are dreptul de a-și proteja informatorii, iar această prerogativă nu poate fi eludată prin obligarea acestuia de a preda purtătorii de date.

„Trebuie să existe motive întemeiate pentru a încălca secretul editorial care a fost protejat timp de decenii. Cu toate acestea, există îndoieli clare că astfel de motive serioase există de fapt în cazul jurnalistului din Klagenfurt.” Prin urmare, el a adresat întrebarea parlamentară lui Zadic, în care aceasta trebuia să justifice această încălcare a legii mass-media de către procuratură, a mai spus Ragger.

NEOS: Cerere de clarificare

„Ministrul justiției trebuie să clarifice imediat de ce un jurnalist care descoperă scandaluri este persecutat în Carintia”, a cerut vicepreședintele NEOS, Nikolaus Scherak. Libertatea presei este un bun extrem de important într-o democrație și un drept fundamental în Austria – un ministru al justiției trebuie să facă tot ce-i stă în putință pentru a o proteja. Încă o dată, NEOS a cerut o procuratură federală independentă la vârful lanțului de comandă, numită în comun de parlament.

„Libertatea presei și secretul editorial sunt un bun central și semnificativ într-o societate modernă, precum și un fundament al democrației noastre consolidate și nu trebuie să fie atacate sau atinse”, a declarat liderul Team Carinthia, Gerhard Köfer. Pentru el, „mass-media reprezintă, pe bună dreptate, al patrulea pilon al statului și trebuie să fie în măsură să își îndeplinească responsabilitatea și sarcina. De asemenea, jurnaliștii trebuie să aibă posibilitatea de a relata despre scandaluri, cazuri de corupție și inconsecvențe fără represalii. Avem nevoie de jurnaliști fără botniță”.

„Încercarea de a submina libertatea presei pe ușa din spate amintește de procedura din țările dictatoriale. Faptul că un astfel de lucru poate fi posibil într-un stat de drept mă uimește. Ministrul Justiției, Alma Zadic, este chemat să oprească imediat această procedură prin emiterea unei directive. Nu trebuie să existe nicio marjă de manevră. Libertatea presei este un bun valoros și se pare că trebuie în continuare protejată”, a declarat Markus Malle, președintele grupului parlamentar al ÖVP.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Of, am inteles ca e grea limba germana si pur si simplu s-a bagat articolul in google translate, dar, pana mea, vezi si tu ce nu e in regula in text… pana si trimiterea la un link de pe site-ul austriac e pur si simplu luata cu copy-paste din google translate. Apropo, Carintia e un stat federal austriac, nu poate sa atraga nicio atentie cu nicio cercetare el, statul federal austriac