G4Media.ro

Scandal imobiliar la Alba Iulia legat de firma controlată de Ovidiu Jidveian,…

Ovidiu Jidveian și imobilul construit în centrul orașului Alba Iulia

Scandal imobiliar la Alba Iulia legat de firma controlată de Ovidiu Jidveian, fost subprefect PSD și candidat ALDE la primărie / ANAF: 50 de apartamente pentru 150 de clienți și un teren cumpărat de la bunica sa cu 6 milioane euro / Clienții au protestat în stradă

În jur de 20 de locuitori din Alba Iulia au protestat joi, 15 februarie, în fața Tribunalului Alba, nemulțumiți de viteza cu care se mișcă autoritățile într-un scandal imobiliar cu implicații locale în lumea politică și de afaceri. Oamenii au plătit sume mari de bani unui investitor și acum se tem că vor rămâne și fără apartamente, și fără bani, pentru că firma pe care acesta o controla a intrat în insolvență. Protestul de joi e doar o parte a scandalului care ține aprins interesul orașului, de câteva săptămâni.

Un scandal imobiliar de proporții a izbucnit la Alba Iulia și îl are în centru pe avocatul Ovidiu Jidveian fost candidat al ALDE la Primăria Alba Iulia și fost subprefect PSD. Acesta a dezvoltat o investiție imobiliară în centrul orașului Alba Iulia, însă firma pe care o controla, Parc Residence Alpha, a intrat în insolvență. În plus, potrivit unui raport al ANAF consultat de G4Media, pentru cele 50 de apartamente construite (dar nefinalizate), societatea a întocmit promisiuni de vânzare pentru un număr de trei ori mai mare de clienți.

Printre cei care au plătit diferite sume de bani pentru a cumpăra un apartament sau o garsonieră se numără atât personaje importante, cum ar fi rude ale unor politicieni, oameni din justiție, din serviciile secrete, medici și oameni de afaceri, cât și oameni care au făcut sacrificii mari în speranța că se vor muta într-un apartament în centrul municipiului.

ANAF a controlat, în lunile noiembrie – decembrie ale anului trecut, afacerea familiei Jidveian (în firmă, mama acestuia a deținut 80% din acțiuni).

Cu acel prilej, inspectorii au ridicat actele contabile și promisiunile de vânzare puse la dispoziție de administratorul societății.

În timpul inspectiei fiscale, ANAF a constatat că unele fapte pot constitui elementele unei infracțiuni.

Printre altele, inspectorii pun sub semnul întrebării calitatea și dreptul ”persoanei fizice Jidveian Ovidiu Viorel de a întocmi actul/actele de promisiune de vânzare a unor imobile din bloc, în condițiile în care, cel puțin din acte nu rezultă că erau ale lui, ci ale firmei”.

Teren cumpărat de la bunica cu 6 milioane de euro

Tot inspectorii ANAF au descoperit că, în 31 octombrie 2019, a fost făcut un antecontract de vânzare cumpărare între Otvos Elenuța (bunica lui Ovidiu Jidveian) și Parc Residence Alpha (firma deținută de acesta).

Valoarea terenului a fost stabilită la 6 milioane de euro (puțin peste 1.100 de metri pătrați), pe care firma i-ar fi plătit bunicii lui Jidveian. În 4 februarie 2021, bunica acestuia a decedat, Jidveian fiind moștenitorul femeii.

Acolo s-au construit 50 de apartamente, 8 spații comerciale și 3 penthouse-uri.

Construcția nu s-a mai finalizat, iar banii s-au evaporat din firmă prin mai multe metode, spune raportul ANAF (una dintre ele fiind contractul de cumpărare de la bunică).

În același timp, ar fi mai mulți proprietari pe aceeași locuință.

Spre exemplu, o femeie care a cumparat două locuințe se află în această situație. Aceasta a cumpărat prin agenție o garsonieră cu 35.000 de euro și un apartament în valoare de 56.000 de euro.

Femeia a declarat că a livrat banii prin bancă, în contul avocatului Jidveian, dar că acum pe garsoniera cumpărată de ea sunt patru proprietari, iar pe apartament cinci.

În contextul insolvenței, valoarea masei credale a ajuns la peste 12 milioane de euro, o valoare mult mai mare decât valoarea imobilului.

Mulți dintre cei care au cumpărat se tem că vor rămâne și fără apartamente, și fără bani.

În civil, scandalul a ajuns la Tribunalul Alba. În același timp, mulți dintre cei care se consideră păgubiți au depus plângeri penale.

Dosarul ar fi ajuns la Parchetul Curții de Apel Cluj, instituție care a refuzat să ofere informații, la solicitarea presei locale.

Reacția avocatului Ovidiu Jidveian

Ovidiu Jidveian a încercat să explice situația, pentru Alba24.

El a declarat că: ”80% din antecontracte (din cei 150 clienti istorici) au fost rezolutionate fie expres, fie de drept, nu s-au facut suprapuneri de vânzări pe același apartament având contract valabil, curios este ca si unii participanti la protest aveau antecontractele rezolutionate.

Unele suprapuneri de numere au existat la momentul recompartimentării generând o stare de confuzie având în vedere că erau 2 corpuri de clădire și la cadastru s-a facut o eroare și s-au inversat corpurile. Lucrurile nu sunt atât de grave pe cât e prezentată situația. ANAF zice că există posibile infracțiuni de evaziune fiscală, dar fără să identifice nici un fel de prejudiciu din punct de vedere fiscal.

Am încredere că prin procedura insolvenței toată lumea va fi despagubită într-un termen rezonabil.

S-a identificat un investitor care a oferit pe cele 2 blocuri o sumă acoperitoare în așa fel în care nimeni de la masa credală să nu rămână păgubit, doar că materializarea ofertei trebuie să treacă prin mecanismul juridic al insolvenței urmată de reorganizare controlată de administratorul judiciar”.

Oamenii nu sunt mulțumiți de explicații și spun că au foarte puține informații din partea autorităților. Până acum, aceștia au organizat două proteste: unul în fața blocului din centrul orașului Alba Iulia, și altul în fața Tribunalului Alba.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...