Scandal în Comisia juridică a Senatului: Liberalii amenință cu depunerea unei plângeri penale împotriva lui Șerban Nicolae, pe care îl acuză că a convocat nelegal ședința. PNL, USR, UDMR și PMP au părăsit lucrările / Miza: Legea privind data alegerilor parlamentare
UPDATE 2: Comisia juridică a adoptat un raport de respingere la cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. Actul normativ este programat să intre miercuri la vot în pălenul Senatului, prima Cameră sesizată în acest caz.
UPDATE 1: Membrii PNL, USR, UDMR și PMP ai Comisiei juridice a Senatului au părăsit ședința online în semn de protest față de faptul că Șerban Nicolae o conduce nelegal. Au mai rămas doar membrii PSD. Liberalii avertizează că vor face plângere penală.
Comisia juridică a Senatului are programată o ședință la ora 10:30 pentru a dezbate solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor, în detrimentul guvernului.
Senatoarea PNL, Iulia Scântei, membră a comisiei, avertizează că Șerban Nicolae este în continuare președintele acestei comisii deși nu mai este membru PSD și, prin urmare, ședința a fost convocată în mod ”abuziv și nelegal”.
Postarea Iuliei Scântei pe Facebook:
În mai puțin de oră, vom asista la o nouă încercare de confiscare a Președinției Comisiei Juridice a Senatului de către avocatul corupților, senatorul Șerban Nicolae.
Mâna dreaptă a condamnatului Liviu Dragnea în asaltul PSD de măcelărire a Legilor Justiției vreme de trei ani, senatorul Șerban Nicolae a demisionat la 22 octombrie din PSD fiind înlăturat de pe listele de candidați ale acestui partid la alegerile din 6 decembrie. Nicolae va candida pentru un nou mandat de senator din partea PER.
Pe site-ul Senatului, Serban Nicolae este azi senator NEAFILIAT, prin urmare nu aparține niciunui grup parlamentar.
Potrivit Regulamentului Senatului, “Pierderea calităţii de membru al unui grup parlamentar atrage încetarea de drept a funcţiei de conducere în cadrul unei comisii parlamentare” (art.53 alin.3).
Senatorul Serban Nicolae NU mai este presedintele Comisiei Juridice a Senatului. În mod abuziv si nelegal a convocat sedinta Comisiei Juridice pentru azi, ora 10.30, exclusiv cu scopul de a vota respingerea cererii de reexaminare a Presedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea organizarii alegerilor parlamentare.
Cer public tuturor membrilor Comisiei Juridice să respecte Regulamentul Senatului și să înceteze orice încercare de uzurpare de functii publice și de conducere a lucrarilor Senatului “pe persoană fizica”.
Pe 23 octombrie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare în detrimentul guvernului.
Solicitarea șefului statului a fost însă blocată în Senat, unde PSD a pierdut temporar majoritatea în Biroul Permanent și nu a mai putut convoca plenul și comisiile pentru dezbaterea cererii de reexaminare. Luni, însă, Biroul Permanent al Senatului s-a putut întruni după ce membrii USR și UDMR au renunțat să mai boicoteze ședințele, astfel că solicitarea lui Klaus Iohannis a fost introdusă în circuitul legislativ.
Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.
Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.
Pe 3 septembrie însă Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare din acest an va fi 6 decembrie.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii