G4Media.ro

Scandal în jurul unei mărci vestimentare din Rusia, acuzată că a utilizat…

sursa foto: Captura video

Scandal în jurul unei mărci vestimentare din Rusia, acuzată că a utilizat motive tradiţionale kârgâze / Autorităţile din Kârgâzstan cer să le fie respectat patrimoniul cultural

Autorităţile din Kârgâzstan au făcut apel la „respectarea patrimoniului cultural” kârgâz după un scandal declanşat de o marcă vestimentară din Rusia care a folosit motive tradiţionale ale acestei ţări din Asia Centrală, aliată a Moscovei, dar care îşi consolidează identitatea naţională în faţa influenţei tradiţionale ruse, informează joi AFP, conform Agerpres.

„O tendinţă alarmantă a fost observată recent în ceea ce priveşte utilizarea comercială a motivelor şi simbolurilor naţionale, care fac parte integrantă din patrimoniul istoric şi cultural al Kârgâzstanului”, a subliniat miercuri Ministerul Culturii din Kârgâzstan, evitând însă să numească în mod specific Rusia.

„Pentru a le proteja şi conserva, este inadmisibil să fie distruse, falsificate, deformate sau modificate în mod nedrept, astfel încât să le fie încălcată autenticitatea istorică şi culturală”, a adăugat Ministerul Culturii.

Autorităţile nu au deschis o anchetă, dar au făcut apel la „respectarea patrimoniului istoric şi cultural kârgâz”.

Această reacţie survine după un val de indignare în ultimele zile pe reţelele sociale din Kârgâzstan, unde libertatea de exprimare este mai mare decât în ţările vecine din Asia Centrală, predominant autoritare.

Numeroşi utilizatori s-au declarat revoltaţi de brevetarea în Rusia a acestor elemente tradiţionale kârgâze, reutilizate pe articole vestimentare vândute la preţuri ridicate, iar marca Yaka a fost acuzată de exotizare şi de apropriere culturală.

Shyrdak-urile, covoare din lână de oaie incluse în patrimoniul imaterial UNESCO, rămân extrem de importante în cultura kârgâză, de tradiţie nomadă.

Folosite odinioară pentru decorarea iurtelor şi, în prezent, a caselor, aceste covoare sunt considerate bunuri de familie preţioase şi sunt oferite ca zestre la căsătorii.

În replică la critici, fondatoarea Yaka, Anna Obydenova, a scris pe Instagram că kârgâzii ar trebui „să înveţe mai bine rusa”. Ulterior, ea şi-a şters mesajul şi şi-a cerut scuze, dând asigurări că „iubeşte şi respectă” Kârgâzstanul.

Rusia continuă să se bucure de o anumită simpatie în Kârgâzstan, fostă republică sovietică unde rusa rămâne limbă oficială alături de kârgâză.

Însă invadarea de către Rusia a Ucrainei, alături de înăsprirea tratamentului aplicat sutelor de mii de migranţi kârgâzi în Rusia, au schimbat semnificativ percepţia asupra Rusiei în rândul unei părţi a populaţiei, în special a tinerilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.