
Scandal în PNL Mureș după alegeri: doi parlamentari cer demisia conducerii organizaţiei judeţene / La rândul lor, ei sunt acuzați că nu s-au implicat în campanie
Senatorul PNL Cristian Chirteş şi deputatul Ervin Molnar au solicitat, marţi, demisia preşedintelui PNL Mureş, Ciprian Dobre (foto), ca urmare a rezultatelor obţinute în alegerile locale de echipa liberală, transmite Agerpres.
De cealaltă parte, liderul organizaţiei judeţene PNL le-a cerut celor doi parlamentari să răspundă la o serie de întrebări, una fiind legată de implicarea lor în campania electorală şi adunarea de semnături, iar alta vizând activitatea lor parlamentară în folosul mureşenilor.
„În calitate de senator PNL de Mureş, îmi exprim profunda nemulţumire faţă de rezultatele slabe obţinute de Partidul Naţional Liberal în judeţul Mureş, la alegerile locale din 9 iunie 2024. Aceste rezultate reflectă o scădere semnificativă a susţinerii pentru PNL şi, în mod clar, o pierdere a statutului de cel mai important partid românesc din judeţul nostru. La alegerile locale din 2020, Partidul Naţional Liberal a obţinut, în judeţul Mureş, un rezultat remarcabil, reuşind să se poziţioneze ca cel mai important actor politic, ca partid românesc în zonă. La votul politic pentru Consiliul Judeţean Mureş, PNL a obţinut atunci 9 mandate şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. În acea perioadă, PSD a obţinut 6 mandate, indicând o diferenţă majoră, favorabilă PNL”, a arătat senatorului Cristian Chirteş, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş din 2020, PNL a avut un sprijin şi mai mare, obţinând 3,14%, faţă de 15,45% ale PSD.
„Aceste procente reflectă un avantaj clar pentru PNL în competiţia cu principalul său adversar politic. Însă, situaţia s-a schimbat semnificativ la alegerile locale din 2024, când PSD a înregistrat o creştere notabilă (…). Alegerile din 9 iunie 2024 marchează o inversare a echilibrului politic în judeţul Mureş, cu PSD care a devenit principalul partid românesc în judeţ, detronând PNL. De asemenea, la alegerile pentru Preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş din 2024, PNL a suferit o pierdere semnificativă, obţinând doar 19,56%, în timp ce PSD a obţinut 22,81%. Comparativ cu 2020, această schimbare indică o scădere a încrederii şi a sprijinului pentru PNL în rândul electoratului mureşean”, a susţinut senatorul liberal Cristian Chirteş.
El consideră că analiza comparativă dintre alegerile locale din 2020 şi 2024 relevă o deteriorare a poziţiei PNL în judeţul Mureş, în sensul că, de pe o poziţie de lider şi de principal partid românesc în judeţ, PNL a ajuns să fie depăşit de PSD.
„Această schimbare este alarmantă şi subliniază necesitatea unei reevaluări a strategiei politice şi a conducerii partidului în judeţul Mureş. Este evident că aceste rezultate dezamăgitoare sunt consecinţa directă a lipsei de implicare şi a gestionării defectuoase din partea conducerii actuale a PNL Mureş. PNL Mureş a devenit un partid închis, fără soluţii şi mai ales fără canale de comunicare cu alte forţe politice. Pe parcursul campaniei electorale, nu am fost solicitat pentru nicio acţiune şi am fost ignorat în toate activităţile partidului, ceea ce subliniază problemele de comunicare şi organizare existente. Pentru înfrângerea PNL la Mureş şi transformarea judeţului nostru în judeţ roşu, în urma alegerilor din 9 iunie 2024, solicit demisia preşedintelui PNL Mureş Ciprian Dobre. Pentru a crede în şansa PNL Mureş de a reveni prima opţiune la vot a locuitorilor judeţului nostru la alegerile prezidenţiale şi parlamentare care urmează, demisia lui Ciprian Dobre este absolut necesară şi urgentă. Preşedintele PNL Mureş este cel care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec usturător, pentru că este un rezultat al managementului său dezastruos”, a mai afirmat senatorul Chirteş.
Deputatul PNL Mureş Ervin Molnar consideră, la rândul său, că rezultatele slabe la alegerile locale din 9 iunie impun demisia preşedintelui PNL Mureş, Ciprian Dobre, atât din funcţia de preşedinte al filialei judeţene cât şi din cea de prefect al judeţului Mureş, poziţie pe care a dobândit-o cu sprijinul politic al Partidului Naţional Liberal.
„Rezultatul dezastruos obţinut de organizaţia municipală Târgu Mureş a Partidului Naţional Liberal care practic aproape şi-a înjumătăţit numărul de consilieri locali faţă de scrutinul din anul 2020 reuşind să favorizeze Partidul Social Democrat care şi-a triplat scorul, impune, de asemenea, dizolvarea de urgenţă a Biroului Politic Local şi demisia din funcţia de viceprimar a actualului preşedinte interimar, Alexandru Gyorgy. Aceste gesturi de onoare sunt absolut necesare după ce mureşenii şi deopotrivă târgumureşenii şi-au retras, practic, votul de încredere pe care l-au dat Partidului Naţional Liberal la alegerile locale din anul 2020”, a susţinut Ervin Molnar, într-un comunicat de presă.
Deputatul a arătat că, în 2020, PNL Târgu Mureş a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre partidele româneşti, devenind cea mai importantă forţă politică în Consiliul Local, obţinând ulterior poziţia de viceprimar al municipiului Târgu Mureş.
„Comparativ, în 2024, Partidul Naţional Liberal a obţinut chinuit locul 3 în Consiliul Local municipal, iar candidatul la primărie susţinut de filiala Mureş a reuşit să strângă un număr îngrijorător de mic de voturi, doar 4.408 (6,73%), clasându-se pe un ruşinos loc 4. Asta se întâmplă atunci când un preşedinte de filială judeţeană foloseşte sondaje de opinie trucate pentru a desemna candidatul la primăria municipiului reşedinţă de judeţ şi o face cu amatorism politic, fără să ţină cont de interesul târgumureşenilor sau de cel al organizaţiei politice din care face parte, punând deasupra tuturor strict interesul personal. Pentru atingerea acestui interes a sacrificat un om valoros, cu o carieră profesională impresionantă, într-un domeniu atât de important cum este chirurgia cardiovasculară. Acest lucru spune multe despre caracterul şi misiunea perfidă pe care o are acest personaj, de a distruge întreaga construcţie politică din anul 2020, prin dezbinare şi ură”, a susţinut Ervin Molnar.
Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, a declarat, pentru AGERPRES, că şi cei doi parlamentari ar avea de răspuns la o serie de întrebări, înainte de a se lua vreo decizie în privinţa viitorului conducerii PNL Mureş şi că nici Molnar, nici Chirteş nu ar mai fi fost văzuţi de multă vreme pe la sediul organizaţiei judeţene.
„La sediul partidului nu i-am întâlnit, i-am întâlnit la lansarea candidaţilor, atunci când a fost preşedintele Ciucă (…). Cei doi vor avea de oferit nişte răspunsuri la următoarele întrebări: Ce au făcut pentru mureşeni în ultimul mandat de când sunt parlamentari? Dacă şi-au rezolvat problemele în justiţie în legătură cu dosarul Apele Române? Dar cel legat de furtul de energie electrică? Unde au făcut campanie electorală, dacă nu la Partidul Naţional Liberal Mureş? Câte semnături au strâns pentru susţinerea candidaţilor Partidului Naţional Liberal în aceste alegeri? Şi de ce nu şi-au plătit cotizaţia la Partidul Naţional Liberal în ultimii 4 ani? Să răspundă la aceste întrebări”, a afirmat Ciprian Dobre. AGERPRES / (AS, A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii