G4Media.ro

Scandal în urma concursului organizat de Tudorel Toader pentru postul de judecător…

conferinte.hamangiu

Scandal în urma concursului organizat de Tudorel Toader pentru postul de judecător la Tribunalul UE. Candidaţii respinşi vor să reclame neregulile la Luxembourg

Mirela Stancu a fost propusă de Ministerul Justiţiei pentru a ocupa, din partea României, funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, informează MJ. Ministerul Justiţiei a înaintat totodată două propuneri de rezervă, respectiv Irina Zlătescu şi Mircea Criste. Candidaţii respinşi sunt foarte nemulţumiţi şi reclamă mai multe probleme. Ei ameninţă că le vor raporta inclusiv la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxembourg. Mircea Valentin, fost şef al Corpului de control al Guvernului tehnocrat Cioloş, a declarat pentru G4Media.ro că nu au existat un barem şi criterii clare sau vreo bibliografie de concurs.

Cine e Mirela Stancu. Este judecătoare la Tribunalul Bucureşti şi conferenţiar universitar la Facultatea de drept din Bucureşti la catedra de drept civil. Potrivit unor surse din magistratură, ea este apropiată de actuala preşedintă a CSM, Simona Marcu, membru în comisia de examinare de la Ministerul Justiţiei. Aceleaşi surse o caracterizează pe judecătoarea Stancu drept un magistrat corect, însă critică faptul că a fost desemnată în detrimentul altor candidaţi mult mai bine pregătiţi, cum ar fi judecătoarele de Curte de apel, Elena Diana Ungureanu şi Magdalena Bulancea sau judecătoarele de Înaltă Curte, Andreia Liana Constanda şi Laura Mihaela Ivanovici.

Facebook

Nereguli. În plus, candidaţii respinşi sunt foarte nemulţumiţi şi reclamă mai multe probleme. Ei ameninţă că le vor raporta inclusiv la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxembourg, ultimul filtru în procedura de selecţie a magistraţilor care vor activa la această instanţă europeană. Mircea Valentin, fost şef al Corpului de control al Guvernului tehnocrat Cioloş şi fost prim- vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, a declarat pentru G4Media.ro că nu au existat un barem şi criterii clare sau vreo bibliografie de concurs. Mai mult, el reclamă faptul că, deşi procedura prevede ca membrii comisiei de selecţie să fie prezenţi la intervievarea candidaţilor, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a lipsit la cele mai multe dintre cele 18 interviuri ale candidaţilor şi a lăsat în locul lui un funcţionar. „Deja am cerut explicaţii privind punctajele şi voi contesta, cel mai probabil, dacă nu există explicaţii lămuritoare. Şi nu doar eu. Voi raporta neregularităţile la Comitetul de la Luxembourg care face filtrul final”, a declarat Valentin Mircea pentru G4Media.ro.

Cine a făcut parte din comisia de concurs: ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, preşedintele CSM, Simona Marcu, fostul judecător român la CEDO, Corneliu Bârsan şi fostul judecător român la Tribunalul UE, Andrei Popescu.

Cine au fost candidaţii. Pe 10 august, MJ a demarat selecţia pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul UE. Potrivit MJ, cei 18 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE au fost: Cristiana Georgeta Budileanu, Diana Magdalena Bulancea, Cristina Butacu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Camelia Lilieana Gheorghiu, Laura Mihaela Ivanovici, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Claudia Jderu, Ioana Andreea Mareş, Petre Matei, Valentin Mircea, Ionel Olteanu, Răzvan Horaţiu Radu, Mirela Stancu, Ecaterina Raluca Toma, Elena Diana Ungureanu, Irina Zlătescu.

  • Mircea Criste a fost procuror general al României pe vremea CDR şi acum este adjunctul Avocatului Poporului (AP) pentru armată, justiţie, poliţie şi penitenciare. El a fost ambasador în Macedonia, trimis de regimul Iliescu-Năstase. În 2014, el s-a înscris în Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu, devenit apoi ALDE.
  • Diana Magdalena Bulancea este judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia contencios. Ea este soţia lui Marius Bulancea, şeful Secţiei a 2-a din DNA de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. În 2017, ea a fost detaşată la Tribunalul Uniunii Europene.
  • Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO. Acum, este procuror la Parchetul general.
  • Irina Moroianu Zlătescu este încă din anii ’90 preşedinta unei instituții fantomă, Intitutul Român pentru Drepturile Omului.
  • Ionel Olteanu a fost parlamentar PSD şi şeful Comisiei juridice a Camerei pe vremea lui Adrian Năstase.

Context. România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE. Cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019. La data de 24 iulie 2018 a fost aprobată de către Guvernul României, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului ţării noastre la funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

Poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale. Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.

Propunerile Comisiei de selecţie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 din Tratatul UE.

Salariul lunar brut al unui judecător UE este de 20.000 de euro pe lună, la care se adaugă anumite beneficii şi alocaţii.

(Sursa Foto: conferinte.hamangiu.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. O alta mizerie marca PSD-ALDE via Tudorel Toader…

  2. Candidatii #rezist nepregatiti ca intotdeauna…
    Nici carte, nici munca, nici pregatire…doar pretentii…

  3. Adică pe vremea tehnocratilor de ce nu au fost evaluați acei judecători toxici acum și au fost păstrați? Pardon? Acum de ce nu ar fi buni în Europa? Când se constată că nu e bun? Domnul Tudorel care este un f bun ministru a dat afară pe corecte după evaluarea la fiecare. Poate într-o zi o să am și eu noroc și mă numește într-o funcție înaltă că mereu l-am susținut chiar dacă lumea zice că a vândut sentințe.

  4. Luxtenburg, cel mai corupt stat din UE, ne da noo lectii.. asta da cinizm! Hotii striga hotii! La fel ca satanistii useristi hastagrezist!

  5. Cine a numit comisia si pe ce criterii?

  6. Fă-ți o comisie și ascunde-te în ea. Clasica șmecherie cu cine instructează instructorii, sau cu cine organizează alegerile, că dacă păzești mierea, găsești ușor lingăii mici care iți aduc ție oalele mari. Asa se fac doctorii, stelele și geniile de carton, panourile lui Potiomkin, populismele ieftine cu ce-i în mână nu-i minciună azi, chiar dacă mâine tot ce mai ai se duce în vânt.

  7. Hai , ca aveti prea mari pretentii de la niste #ii .