G4Media.ro

Scandal între partidele maghiare: acuzații de nazism vs. ”UDMR a renunțat la…

sursa foto: Facebook

Scandal între partidele maghiare: acuzații de nazism vs. ”UDMR a renunțat la Târgu Mureș”

UDMR, PPMT și PCM, cele trei partide care reprezintă comunitatea maghiară din România, sunt în relații tensionate din cauza a două evenimente desfășurate în aceste zile: desemnarea candidatului UDMR la Primăria Târgu Mureș și fotografia care îl arată pe liderul PPMT făcând salutul nazist.

O fotografie postată duminică pe pagina de Facebook a filialei Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îl arată pe președintele partidului, Csomortanyi Istvan, făcând salutul nazist alături de câțiva tineri, potrivit publicației Transindex.ro. Csomortanyi Istvan a acuzat trucarea fotografiei și spargerea contului de Facebook, dar portalul Maszol.ro, citat de agenția MTI, a menţionat existenţa unei întregi serii de fotografii, realizate în acelaşi loc, în acelaşi moment, şi a prezentat şi o altă poză cu grupul.

Reacția UDMR a fost extrem de dură: purtătorul de cuvânt al partidului, Csilla Hegedüs a emis, luni, un comunicat prin care i-a cerut lui István Csomortányi să îşi dea demisia, potrivit MTI. Hegedüs susține că președintele PPMT trebuie să părăsească viaţa publică, alături de toţi colegii săi de partid care împărtăşesc principii similare: “Cel care apelează la salutul neonazist se face de ruşine nu doar pe sine şi organizaţia sa politică, ci face de ruşine toţi maghiarii din Transilvania, la fel ca cei care încearcă să relativizeze, să scuze sau să ascundă acest act”, a spus purtătorul de cuvânt al UDMR, citat de MTI.

Pe de altă parte, liderii PPMT și ai PCM au criticat la rândul lor UDMR pentru că au desemnat un candidat – Zoltán Soós – la primăria Târgu Mureș fără consultări. Astfel, preşedintele organizaţiei de la Târgu Mureş a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Hunor Brassai, a numit, la rândul său, nedemnă desemnarea candidatului, conform MTI.

Preşedintele organizaţiei judeţene din Mureş al Partidului Civic Maghiar (PCM), Ferenc Berki, a spus pe Facebook că ar fi fost firesc să existe conusltări și a criticat faptul că decizia candidaturii lui Soós a fost luată de o “bisericuţă mică” din cadrul conducerii judeţene a UDMR, iar în opinia sa, toate acestea vor conduce la înfrângerea candidatului UDMR la primărie. Mai mult, la alegerile locale de anul viitor, UDMRar putea pierde şi controlul asupra Consiliului Judeţean, potrivit MTI.

Controversele dintre partidele maghiare au loc pe fondul campaniei pentru alegerile prezidențiale, unde Kelemen Hunor, președintele UDMR, este candidat.

Foto: Kelemen Hunor (Contul personal de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Partidul Popular Maghiar din Transilvania ( PPMT ) și Partidul Civic Maghiar ( PCM ) sunt creațiile lui Orban, cu ajutorul lui Laszlo Tokes și Tibor Toro, de pe vremea când UDMR era încă ”independent” de fidesz, președintele uniunii fiind Marko Bela. Amândouă partidele au avut menirea să crească influența politică a lui Orban în Transilvania. Participând la alegeri, s-au dovedit fără un suport măsurabil, dar au contribuit la micșorarea locurilor câștigate de UDMR. După preluarea puterii de către Orban in 2010, noul președinte, Kelemen Hunor a deventi trepădușul declarat al lui Orban, așa că rolul celor două minipartide s-a micșorat și mai mult, dar există în continuare pericolul fragmentării electoratului, mai ales în județele în care ungurii au pondere înaltă. S-a văzut acest lucru la alegerile din luna Mai, când UDMR a fost salvat, la limită de PSD. Există posibilitatea ca UDMR să nu mai intre în Parlament la alegerile viitoare.