G4Media.ro

Scandal politic în Bulgaria din cauza taxei pe gazul rusesc/ Președintele a…

Sursa foto: Pixabay / petto123

Scandal politic în Bulgaria din cauza taxei pe gazul rusesc/ Președintele a sesizat Curtea Constituțională/ Ministrul bulgar de finanțe: Președintele s-a declarat apărător al Gazprom împotriva interesului național. Rușine!

Impunerea unei taxe pentru gazul rusesc care tranzitează Bulgaria a declanșat un conflict politic la Sofia între guvern și președintele Rumen Radev.

Șeful statului bulgar sesizat Curtea Constituțională cu privire la prevederile Legii privind controlul aplicării măsurilor restrictive, având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina, care impune „contribuții energetice” la importul de gaze naturale rusești în Bulgaria, precum și la transportul acestora către Europa prin teritoriul Bulgariei.

În cererea adresată Curții Constituționale, scrie Novinite, președintele afirmă că au fost încălcate o serie de dispoziții consacrate în Constituția bulgară. Textele contestate sunt incompatibile cu principiul legalității impozitelor și taxelor, întrucât natura juridică a „contribuției” nou introduse și dacă este vorba de un impozit, o taxă sau o taxă vamală este inițial neclară, afirmă președinția.

Potrivit șefului statului, au fost de asemenea încălcate principiile garantării dreptului de proprietate și liberei inițiative economice. Radev consideră, de asemenea, că legea a fost adoptată în contradicție cu normele de exercitare a inițiativei legislative și cu principiul statului de drept.

În scrisoarea adresată Curții Constituționale se menționează, de asemenea, că statele membre ale UE se află într-o uniune vamală între ele și că a fost introdusă o interdicție nu numai în ceea ce privește taxele vamale între statele membre, ci și în ceea ce privește impunerea unilaterală a „tuturor taxelor cu efect echivalent cu o taxă vamală”.

În același timp, relațiile statelor membre ale UE cu țările terțe sunt supuse Tarifului Vamal Comun, care este stabilit de Consiliu la propunerea Comisiei Europene. De asemenea, regimul de sancțiuni al UE nu prevede ca statele membre să impună restricții suplimentare pe cont propriu.

Șeful statului și-a exprimat deja poziția potrivit căreia decizia parlamentului bulgar conduce la un risc inacceptabil de decapitalizare și faliment al unei companii care definește structura sectorului energetic bulgar, cum este „Bulgartransgaz”, iar acesta este un motiv suplimentar pentru ca el să se adrese Curții Constituționale, subliniază biroul prezidențial.

El a primit imediat o replică din partea ministrului de Finanțe.

„Interesul național este interesul Republicii Bulgaria, nu al Federației Ruse sau al Gazprom”. Așa a comentat ministrul bulgar de finanțe Asen Vassilev sesizarea depusă de președintele Radev la Curtea Constituțională, îndreptată împotriva noilor taxe pe care guvernul le-a introdus pentru transferul de gaze naturale rusești.

„Prin această acțiune, președintele Rumen Radev s-a definit ca un apărător al Gazprom, contrar interesului național bulgar. Este o rușine pentru instituția prezidențială”, a declarat Asen Vassilev în cadrul unui briefing.

El a adăugat că solicitarea președintelui către Curtea Constituțională nu va opri colectarea taxei pentru transferul de gaz rusesc. Aceasta a fost impusă începând cu 13 octombrie, iar primele încasări sunt așteptate pe 14 noiembrie.

Vassilev a precizat că Lukoil a publicat un comunicat de presă cu diferitele taxe pe care le-a plătit.

„Singurele taxe de acolo la care trebuie să ne uităm sunt impozitul pe profit și contribuția de solidaritate. În acest an au fost plătite 154 de milioane de euro din impozitul pe profit împreună cu contribuția de solidaritate”, a spus Vassilev.

El a comentat că acestea trebuie plătite până la 31 octombrie.

„Dacă Lukoil își îndeplinește aceste obligații, ne așteptăm ca până la sfârșitul anului să fie plătite aproape 400 de milioane de leva”, a precizat ministrul de Finanțe.

Presa bulgărească: Taxa bulgară este îndreptată probabil spre Austria în contextul negocierilor pentru Schengen

Publicația bulgărească 24chasa scria recent că taxa bulgară este probabil îndreptată spre Austria, care primește încă jumătate din livrările de gaze din Rusia. În momentul de față, acestea trec prin Ucraina, dar, scrie sursa citată, contractul Gazprom cu Ucraina expiră în 2024 și Kievul nu are intenția de a-l reînnoi. Cu alte cuvinte, foarte curând Bulgaria va rămâne singura rută prin care gazul rusesc poate fi importat în Europa.

Prim-ministrul Denkov a spus-o destul de clar – dacă Austria vrea securitate energetică, trebuie să accepte Bulgaria în Schengen. România a amenințat și ea că va întrerupe livrările de gaz către Austria, dacă va continua să impună veto privind Schengen.

Ungaria și Serbia s-au pronunțat împotriva taxei introduse în Bulgaria, dar în mare măsură aceste declarații au fost de formă. În realitate, contractele Gazprom cu Ungaria și Serbia prevăd un preț fix pentru gaz la granițele acestora (prețul este fixat printr-o formulă legată de prețul de la bursă). Toate taxele și costurile, înainte ca gazul să ajungă în Ungaria și Serbia, sunt pe cheltuiala Gazprom. Cu alte cuvinte, taxa bulgară nu va afecta prețul în cele două țări. Chiar dacă ar vrea, Gazprom nu poate crește unilateral prețurile pentru Ungaria și Serbia.

Desigur, Gazprom poate rupe contractele cu ei și poate opri complet gazul. Aceasta nu va fi o surpriză – la urma urmei, Gazprom și-a încălcat deja contractele cu majoritatea țărilor europene și a oprit ilegal livrările – a făcut același lucru cu Bulgaria în aprilie 2022. În pofida solicitărilor guvernului interimar, Gazprom nu le-a reînnoit niciodată. În acest sens, Ungaria și Serbia știu de cel puțin 18 luni că nu se pot baza pe Gazprom și că la un moment dat livrările se vor opri.

Ambele țări se pregătesc pentru acest moment – Serbia lucrează din greu pentru a construi un interconector cu Bulgaria, pentru a-și putea asigura aprovizionarea cu gaz nerusesc. Ungaria se bazează și ea pe noul interconector Bulgaria-Serbia, precum și pe vechile conducte dintre Bulgaria și România, pentru a se aproviziona cu gaz – Ungaria a anunțat recent că a ajuns la un acord pentru livrări cu Azerbaidjan și Qatar.

Dacă acționează rațional, Gazprom nu va îndrăzni să oprească livrările. În primul rând, pentru că Ungaria și Serbia sunt singurele țări europene care încă se conformează cu Rusia. Și în al doilea rând, pentru că oprirea combustibilului de la Gazprom va elibera conducta de gaz din Bulgaria până în Europa Centrală și va face posibil transportul altor gaze prin aceasta. Cu alte cuvinte, dacă Gazprom oprește livrările, va pierde cota de piață și va permite concurenților să folosească conducta de gaz.

Există afirmații că taxa de gaz este ilegală, dar există precedente similare, notează 24 casa. De exemplu, Ungaria însăși a introdus o taxă pe importul de petrol rusesc, după începerea invaziei în Ucraina. La acea vreme, Budapesta susținea că, în calitate de stat suveran, are dreptul să introducă o astfel de impozitare. De altfel, în ultimii ani, Ungaria a introdus o serie de taxe noi asupra companiilor străine – unele dintre ele au făcut recurs, dar Curtea Europeană a confirmat că impozitarea este o competență a statelor. Cu alte cuvinte, Ungaria a dovedit că avem dreptul de a impozita gazul și petrolul rusesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...