G4Media.ro

Scandalul apei potabile: Apa Nova nu le-a comunicat bucureștenilor în primă fază…

Scandalul apei potabile: Apa Nova nu le-a comunicat bucureștenilor în primă fază despre poluarea cu amoniu a apei captate din râul Argeș. Plus: diferențe la analizele făcute de Apa Nova și cele făcute de Direcția de Sănătate Publică

Direcția pentru Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a recomandat miercuri noapte bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, gătit și spălat, contrazicând astfel poziția furnizorului Apa Nova, care spusese miercuri la prânz că apa e bună pentru consum deoarece ”rezultatele (analizelor – n.red.) nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile”.

Scandalul apei de la robinet furnizate de Apa Nova în București a fost declanșat de o poluare cu amoniu a râului Argeș la barajul Crivina, după cum arată comunicate consecutive de miercuri ale Administrației Apele Române, Ministerului Sănătății și un al doilea comunicat Apa Nova, făcut public miercuri noaptea, după comunicatul Ministerului Sănătății.

Problema poluării cu amoniu

Problema majoră e dată de absența din primul comunicat al companiei Apa Nova a oricărei informații despre poluarea cu amoniu a râului Argeș, adică una dintre sursele de aprovizionare a furnizorului de apă din București. Astfel, în primul comunicat al Apa Nova, făcut public miercuri după amiază, după apariția plângerilor de la consumatori despre mirosul apei, compania nu a menționat nimic despre poluarea cu amoniu survenită pe râul Argeș.

În schimb, compania Apa Nova a folosit un termen tehnic: ”Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală”.

Poluarea cu amoniu a râului Argeș a fost dezvăluită în premieră de Administrația Națională Apele Române într-un comunicat făcut public miercuri după-amiază. Apele Române arătau că tocmai Apa Nova a sesizat poluarea: ”În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l). Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00”.

Ambele companii, și Apa Nova și Apele Române, arătau în comunicate că Apa Nova a tratat apa cu clor astfel încât parametrii legali pentru consum ar fi fost respectați.

Cauza poluării cu amoniu nu este clară. Singurul indiciu e dat de comunicatul Apelor Române, care arată că ”majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri”.

De remarcat că poluarea cu amoniu nu a depășit limitele legale, după cum arată comunicatul Apelor Române: ”s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l)”.

Potrivit Legii Apelor 107/1996, poluarea trebuia adusă imediat la cunoștința publicului, lucru pe care Apa Nova nu l-a făcut în primul său comunicat. Astfel, articolul 23, paragraful 7 din Legea Apelor arată că ”În caz de poluare accidentală, unitățile de gospodărire a apelor vor avertiza imediat utilizatorii și autoritățile administrației publice ale localităților din aval pentru a lua măsuri de protecție a apelor și de evitare sau diminuare a pagubelor”.

Poluarea cu amoniu a fost făcută publică de Apele Române și, mai târziu în cursul zilei de miercuri, de Ministerul Sănătății, prin comunicate de presă.

Problema celor două măsurători care se contrazic: Apa Nova versus Direcția de Sănătate Publică

Miercuri au apărut două puncte de vedere oficiale legate de calitatea apei potabile care s-au contrazis flagrant.

Prima comunicare a fost a Apa Nova, după ce pe rețelele sociale zeci de bucureșteni, mai ales din sectoarele 5 și 6, au reclamat că apa mirosea extrem de puternic. În comunicatul de miercuri după-amiază, Apa Nova a susținut că apa de la robinet se încadrează în parametrii legali și că e bună pentru consum:

”Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019”.

Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Apa Nova testează parametrii apei în laboratoarele proprii, acreditate în conformitate cu legislația națională (Vezi aici un exemplu de buletin de analiză a apei https://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/46(28).pdf)

Lovitura pentru Apa Nova a venit însă miercuri seară, când Ministerul Sănătății a transmis un comunicat în care arăta că analizele realizate de Direcția de Sănătate Publică au arătat că ”personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila in cele doua sectoare. Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”.

Ministerul Sănătății a mai spus că ”rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie”, iar ”in cazul consumului de apa hiperclorinata nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii”. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății le-a recomandat locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau în igiena personală pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate.

După comunicatul Ministerului Sănătății, Apa Nova a revenit la câteva minute cu un nou comunicat, în care dădea vina pe Apele Române pentru faptul că nu a informat despre poluarea cu amoniu pe râul Argeș și susținea că ”a monitorizat continuu parametrii de calitate a apei potabile și a întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru a menține în limite parametrii apei potabile“.

Mai mult, Apa Nova mai arăta că ”Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru… Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l”.

Cu alte cuvinte, între analizele Apa Nova și cele ale Direcției de Sănătate Publică au apărut diferențe semnificative ale rezultatelor.

Comunicatele de presă publicate de cele trei instituții în ordine invers cronologică:

Comunicatul Apa Nova (noaptea de 30-31 ianuarie):

În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră și anume responsabilitate față de client, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă.

Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA).

În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii).

Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală.

Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6.

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort.

Apa Nova București asigură toți consumatorii săi de preocuparea sa continuă pentru respectarea valorilor sale de bază – responsabilitate, siguranță și orientare către client.

Comunicatul integral al Direcției pentru Sănătate Publică (miercuri seară, 30 ianuarie):

Avertizare privind calitatea apei potabile in Capitala

Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada.

Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti( DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialistii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau în igiena personală. Acestia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.

Administrația Națională Apele Române (miercuri, 30 ianuarie, după-amiază):

În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l). Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00. Reprezentanții companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantități mai mari de clor pentru potabilizarea apei și diminuarea cantității de amoniu. Creșterea indicatorului Amoniu până la  0.7 mg/l. a fost înregistrată și în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.
Majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri.
Prima măsură luată de reprezentanții A.N.A.R. prin A.B.A. Argeș – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Golești de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă și supravegherea situației îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de astăzi au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcție de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.
Conform comunicatului de presă emis de către S.C. APA NOVA S.A. București – „Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile .”
În funcție de analiza următoarelor probe de apă, vom reveni cu noi informări.

Comunicatul oficial al Apa Nova (miercuri 30 ianuarie, după-amiază):

”Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.
În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.
Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”.

Conținutul integral al mesajului devenit viral pe WhatsApp

”Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore! „Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati.
https://www.apanovabucuresti.ro/en/news/informare-30-ianuarie-2019/”.

Foto: Stație de epurare Apa Nova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. De ce nu ar fi bună apa la spălat?

    • Cetatenii zic ca pana si hainele miroseau puternic dupa.
      Daca am merge pe absurdul amuzant din Tim & Jerry ai putea argumenta ca nici pe jos nu poti spala ca ti s-ar topi mopul cand il bagi in galeata 🙂

      Desigur, pana se clarifica povestea si cad amandoua (sau amantrei) partile de acord cu cat este legal si ce, cum, unde are cata cantitate de orice element chimic in apa, nu putem concluziona nimic.

    • Asta ma-ntrebam și eu: dar, cetățenilor, când se baga in piscine care put a clor(cu amoniu e lămurit, e sub limita) de la 100 de m, nu le mai pute nimic?! Să nu mai vorbesc de scăldatul in Dunăre, care numai în parametrii legali n-o fi! Oh, come on … snowflake problems!

    • Mare grija la cormorani.

    • @Ciprian – pentru că această apă se folosește inclusiv pentru copii mici sau pentru oameni cu boli care pot fi exacerbate de clorul liber rezidual, dacă aceste e peste limită. Că n-o să-mi zici acuma că un copil de 7-8 luni sau un bolnav din spital fac baie „în piscine care put a clor”, sau în Dunăre . Dar deh, e greu să gândim dincolo de propriul coor, cetățeanule.

    • Alex, nu mă pricep sa aproximez vârstă copiilor, dar am văzut destui copii mici in piscine care miroseau mai mult sau mai puțin a clor(prin „piscine” înțeleg și bazinele de înot). Nu am vrut decât să evidențiez ipocrizia unor oameni (subliniez UNOR) – in rest..why should i care?..cum ai remarcat și tu, dar, eu nu zisesem că mi ar păsa!

  2. Topirea ghetarilor, amoniu, clor si cate or mai fi…Apa Nova se joaca cu sanatatea oamenilor.

  3. Apa nu mirosea a clor. Mirosea puternic a alfel de chimicale. Statul roman ce dracu face? Cum protejeaza cetatenii? Apropo Livache cu Calin ar trebui sa incerce apa de la robinet in fiecare zi. Garantat, noi, restul am urina undeva in amonte.
    PS Nu e prima oara cand miroase asa apa. Nu e de la topirea zapezii. E altceva.
    PS 2. Muie PSD cu clor.

  4. Dle Roman, fotografia este de la stația de epurare Glina? N-ar fi prima oară când văd un articol despre apa potabilă cu foto de la o stație de apă uzată.

  5. De ce la toaletele din mall-uri apar uneori placute indicatoare cu inscriptia ”apa nepotabila” ?

  6. De ce nu se verifica si poluatorii de pe raul Arges? Amoniul nu a crescut de la zapada topita. De ce cei de la Apele Romane si Mediu nu iau masuri cand gasesc depasiri la parametrii, la evacuare la anumiti operatori economici care scot apa murdara in Arges?