G4Media.ro

Scandalul ayahuasca, tradus de The Guardian: Un fost ofițer al armatei britanice…

Sursa Foto: Captură The Guardian

Scandalul ayahuasca, tradus de The Guardian: Un fost ofițer al armatei britanice e pasibil de o pedeapsă de 13 ani într-o închisoare românească / Caz istoric din perspectiva drepturilor omului

Un fost ofițer al armatei britanice poate primi o pedeapsă de până la 13 ani de închisoare în România din cauză că a facilitat o ceremonie cu ayahuasca în cadrul căreia medicamentul halucinogen amazonian a fost consumat de niște persoane publice, între care și fostul șef al poliției secrete a țării (nota redacției: este vorba despre fostul șef al serviciului secret din Ministerul de Interne), scrie The Guardian, citată de Rador.

Fostul militar, care a studiat tradițiile șamanice după ce servise 10 ani în armată, a oficiat ceremonia din județul Dâmbovița.

El e inculpat pentru conspirație în vederea traficului cu dimetiltriptamină (DMT) „de mare risc” în țară, întrucât ayahuasca conține această substanță psihedelică secretată în mod natural – un drog cu statut de substanță controlată la nivel internațional. El a stat în arest trei luni, după care a fost eliberat, dar e obligat să nu părăsească o zonă mică din București.

Avocații lui Lishman au declarat că el credea că ayahuasca e efectiv legală în România, după ce primise consiliere juridică în țară, din moment ce este un medicament dintr-o plantă etnobotanică preparat sub formă de ceai din rădăcini și arbuști, iar nu un drog de sinteză considerat de lege un echivalent al cocainei, așa cum susțin procurorii. Ayahuasca nu este totuna cu DMT-ul sintetic, susține echipa lui de avocați.

Doi prieteni de-ai lui Lishman, precum și fiul său, într-o altă ocazie, l-au vizitat în România și există acuzații că au făcut obiectul intimidării poliției, că li s-au montat microfoane pentru a nu putea avea o conversație privată și li s-au confiscat telefoanele, afirmă susținătorii lui. Ambasada britanică s-a implicat, asigurând asistență consulară și facilitând vizitele.

Alte acuzații se referă la faptul că lui Lishman nu i-au fost asigurați translatori adecvați atât la interogatoriile poliției cât și la audierile în instanță. S-a afirmat că vreme de două luni nu a putut să-și vadă propriul dosar și acuzațiile complete împotriva lui, în limba engleză, fapt ce contravine legislației UE și românești.

Un purtător de cuvânt al Foreign Office [ministerul britanic de externe – n.trad.]: „Am asistat un bărbat britanic în urma arestării lui în România și am fost în contact cu autoritățile române. Suntem pregătiți să-l ajutăm și pe viitor în caz că va solicita acest lucru.”

Cazul a fost difuzat la canalele TV de știri din România și există temerea că el a fost politizat. Publicații locale au pretins, fără vreo dovadă, că Lishman e agent al serviciilor secrete britanice.

Un alt inculpat în dosar, Gelu Oltean, un fost șef al serviciului de poliție secretă dat afară în 2014 pe fondul unor acuzații de corupție, se confruntă cu aceleași acuzații după ce ar fi participat la ceremonie.

Oltean a declarat presei locale că mulțumită consumului de ayahuasca a ajuns la o „renaștere” – a încetat să fumeze și să bea, a devenit vegetarian și s-a vindecat de hipertensiune – și a afirmat că e pregătit să meargă cu cazul său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Fugeam de viața mea, iar azi o îmbrățișez și o iubesc”, a declarat el.

Vanessa Youness (nu e numele ei real), o persoană publică și proprietara unei clinici de tratamente alternative din apropierea capitalei, se confruntă și ea cu aceleași acuzații, după ce ar fi organizat ceremonia și ar fi participat la ea.

Ceremoniile cu ayahuasca sunt legale în unele țări europene și sud-americane, unde sunt folosite de mii de ani în cadrul culturii indigene, existând tot mai multe dovezi privind efectele ei pozitive asupra sănătății mintale și a sindromului de stres posttraumatic.

În ultimii ani au exista însă și câteva decese asociate cu astfel de ceremonii, în urma cărora au apărut critici la adresa acestui potent medicament din plante, cunoscut și drept „molecula spiritului”; pe de altă parte, s-a scris că unii șamani fără scrupule au profitat de oameni în timp ce erau vulnerabili. În Regatul Unit substanța e ilegală.

La o conferință pro-ayahuasca organizată la București în iunie 2016 sub denumirea „Sumiruna Awakenings” au ținut prelegeri Dennis McKenna, un expert american în etnobotanice, și scriitorul britanic Graham Hancock.

Lishman e sprijinit și de Ayahuasca Defence Fund, o organizație care asigură asistență juridică la nivel global persoanelor inculpate în legătură cu medicamente din plante, în contextul unei tendințe în creștere de scoatere a acestora în afara legii.

Inculpările sunt extrem de rare și în ultimii ani nu se știe să se fi pronunțat vreo condamnare la închisoare, în ciuda faptului că ayahuasca se răspândește tot mai mult pe glob.

Natalia Rebollo, o juristă a organizației, a declarat: „Atunci când o plantă considerată sacră din vremuri străvechi, de milenii, cade în sisteme judiciare rigide, judecătorii declară, adesea arbitrar, acest medicament drept un drog periculos, fără a ține cont în mod adecvat de probele științifice.”

„Ayahuasca nu este interzisă pe plan internațional, ceea ce face din detenția și inculparea lui Tom Lishman un caz istoric din perspectiva drepturilor omului.”

Următoarea audiere în instanță de dinaintea procesului va avea loc marți. Parchetul românesc, DIICOT Brașov, nu a răspuns la solicitarea noastră de a comenta. El declara în decembrie: „Procurorii de la DIICOT Brașov au arestat trei persoane într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Ele organizau întruniri într-o casă din județul Dâmbovița pentru consumul de DMT.”

Sursa: The Guardian/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Asta arata exact lipsa de relevanta a Romaniei pe plan international. Autoritatile noastre sunt perfect paralele cu interesele Romaniei.

    Domnul acela burtos si adormit care ne reprezinta la Londra ce zice?

  2. Un talmes-balmes perfect. Ba e interzisa, ba e legala, ba mor oameni, ba face bine.
    Am inteles tot.

    • Tu nici nu o sa intelegi vreodata…
      Mai bine vezi ce e ala dmt si dupa nu o sa mai tragi concluzii penibile

    • Astia de la Guardian sunt chiar penibili:
      ” substanță psihedelică secretată în mod natural” – ce e aia, o expresie mai fancy pentru drog? Bine mah, naturale sunt si cocaina si opiul, se obtin fara nu stiuce prelucrare! Asta le face cumva mai eco-friendly?
      „Oltean a declarat presei locale că mulțumită consumului de ayahuasca a ajuns la o „renaștere” – a încetat să fumeze și să bea, a devenit vegetarian și s-a vindecat de hipertensiune”… hahahaha! Omul ar declara ORICE ca sa scape de condamnare!
      Ce imi pare mie curios e ce stabime participa la „reuniunile spirituale”. Imi pare putin a trafic de influenta…
      In plus se amesteca acuzatiile asupra sistemului jurudic romanesc cu acuzatii despre denigrare in presa. Sa separam putin lucrurile. Sistemul juridic trebuie sa sanctioneze folosirea de substante ilegale. Toate tertipurile cu :substanta de sinteza” versus „preparat natural” sunt o manipulare. Stim FOARTE BINE cat am avut de suferit cu etnobotanicele, cati tineri au luat-o pe ulei cu substante absolut naturale. Sunt sute-mii de plante sau extracte animale care sunt halucinogene. Singurul mod prin care poti preveni ocolirea legii e sa le declari pe toate interzise. In price combinatie, in orice forma (naturala sau concentrata). Exista o inculpare CLARA in lege pentru ce au facut astia. Si faptul ca unul e cetatean britanic nu ii ofera imunitate.
      Cat despre presa…e libera sa scrie ce vrea, inclusiv ca e un „Caz istoric din perspectiva drepturilor omului”.

    • Din Wikipedia: „N, N-Dimetiltriptamină sau scurt DMT este un acronim pentru dimetiltriptamină, o substanță psihoactivă, mai precis un halucinogen din familia triptamintelor. Ea se găsește în anumite plante, și arbori cum ar fi pinus, dar este și produsă natural în corpul multor mamifere, inclusiv în cel uman, prin intermediul glandei pineale”.

      Glanda pineala, Tiberius. Așa cum este legea noastră acum, o secretie naturală a organismului uman este clasificata ca drog de mare risc și declarată ilegală. Ca exercițiu de imaginație, presupune că ar fi filtre în trafic pentru DMT, cum sunt pentru alcolemie (alcoolul nu e declarat nici de mare risc, nici ilegal). Să zicem că i-a secretat unuia glanda mai tare, că s-a uitat la un film sau ceva. Ce propui să îi facă, Tiberius? Să îl aresteze pe loc? Să îi castreze glanda? (nu e posibil, fac doar o reducere la absurd).
      Acum că am terminat exercițiul, poate îți pui intrebarea – cum a ajuns o secretie a corpului să fie scoasă în afara legii. Răspunsul trece prin experimente ale CIA din anii ’60.

    • Ma lesi?
      Extras din Journal of Psycopharmacology, artucolul numit N,N-dimethyltryptamine and the pineal gland: Separating fact from myth:
      „The adult pineal gland weighs less than 0.2 g, and its principal function is to produce about 30 µg per day of melatonin, a hormone that regulates circadian rhythm through very high affinity interactions with melatonin receptors. It is clear that very minute concentrations of N,N-dimethyltryptamine have been detected in the brain, but they are not sufficient to produce psychoactive effects.”
      Asa ca daca vrei sa devii „high” pe DMT, singura sansa e sa pipezi planta aceeea, de exemplu.

  3. Niste rozmarin salbatic din Tinovul Mohos combinat cu matraguna si suc de cucuta le apropria sufletele spre infinit.RETARZI IN CEREMONII MISA!

  4. Citez: ” judecătorii declară, adesea arbitrar, acest medicament drept un drog periculos, fără a ține cont în mod adecvat de probele științifice”. Va rog frumos, sa-i explice cineva (in engleza) doamnei jurist ca judecatorii tin cont de legi, nu de ce vrea ea. Are insa voie sa ceara (in romana) Parlamantului sa modifice legea.

  5. Din cat am inteles, substanta aia e interzisa si in Romania cat si in Marea Britaniei.
    Deci, unde e problema?
    In alta ordine de idei, romanii ar putea cere UK sa-i trimita acasa pe Popoviciu si pe Adamescu, si la schimb il primesc pe englez, impachetat frumos si cu fundita la gat!