G4Media.ro

Scandalul Cambridge Analytica. Wylie: Votul pentru Brexit a fost manipulat

Scandalul Cambridge Analytica. Wylie: Votul pentru Brexit a fost manipulat

Alegătorii britanici au fost păcăliți de campania Leave („Pleacă”), înainte de referendumul pentru ieșirea din UE, a declarat avertizorul de integritate Christopher Wylie. Audiat marți în parlamentul britanic, fostul angajat al firmei Cambridge Analytica a descris cum grupuri pro-Brexit precum BeLeave s-au folosit de compania canadiană Aggregate IQ (AIQ) pentru a-i ținti online pe alegători, folosindu-se de date colectate probabil de pe Facebook, scrie Eurobserver citat de Rador.

„Cred că este absolut rezonabil să afirmi că ar fi putut exista un rezultat diferit al referendumului dacă nu ar fi existat, din punctul meu de vedere, înșelăciune”, a declarat el. Dezvăluirile și acuzațiile survin fix cu un an înainte de plecarea Regatului Unit din UE, programată pe 29 martie 2019. Wylie a declarat că AIQ a fost sub-contractată prin intermediul Cambridge Analytica, o companie de procesare a datelor în scop politic care este acuzată că a manipulat comportamentul alegătorilor pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA.

Declarațiile vin după acuzații similare conform cărora campania Leave e posibil să fi violat legile electorale privind plafonul de cheltuieli, care se situează la 7 milioane de lire sterline. Campania Leave a cheltuit 6,77 milioane de lire, dar e acuzată că ulterior a mai primit 625.000 de lire de la BeLeave, o organizație de tineret. Acea donație a fost cheltuită pe serviciile AIQ, rezultând încălcarea limitei de 7 milioane de lire.

Wylie a descris depășirea plafonului drept parte a unui „plan comun” coordonat de campania Leave. „Dacă această țară se află pe calea către o decizie ireversibilă, ar trebui să fim cu adevărat siguri că baza acelei decizii vine dintr-un vot liber și corect – iar ceea ce fac aceste probe este să pună sub semnul îndoielii faptul că [votul] a fost liber și corect”, a declarat el.

El a afirmat că AIQ a obținut contractul la scurt timp după ce el a avut o întâlnire cu directorul campaniei Leave, Dominic Cummings, la finalul lui 2015. Acuzațiile de depășire a plafonului de cheltuieli au fost formulate de Shahmir Sanni, fost voluntar al campaniei Leave și au fost dezvăluite într-o expertiză juridică de 50 de pagini publicată de firma de avocatură Bindmands din Londra.

Documentul susține că Stephen Parkinson, actualul secretar politic al premierului Theresa May, avea cunoștință atât despre depășirea cheltuielilor, cât și despre legăturile dintre BeLeave și AIQ. Parkinson a fost un personaj central al campaniei Leave și, între timp, l-a deconspirat public pe Sanni ca fiind homosexual. Acea dezvăluire, spune Sannni, i-a pus acum în pericol rudele din Pakistan.

Oficialii campaniei Leave au respins toate acuzațiile, arătând că comisia electorală britanică nu a găsit nicio dovadă privind depășirea cheltuielilor. AIQ a negat că ar avea vreo legătură cu Cambridge Analytica, care la rândul ei a făcut o dezmințire similară. „În afară de o ofertă de publicitate în faza timpurie făcută campaniei Leave, Cambridge Analytica nu a avut nicio interacțiune cu acel grup sau cu vreunul dintre vânzătorii [probabil în sensul de „entități afiliate” – n.trad.] lui”, a afirmat compania într-o declarație făcută pentru BBC. Directorul Facebook Mark Zuckerberg a refuzat și el o invitație a parlamentarilor pentru a explica implicarea companiei sale în scandal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Eh, faptul ca lumea nu duce lipsa de prosti si ca prostii sunt inerent manipulabili nu e o stire. O stire ar fi ca cineva ia chestia asta in considerare atunci cand construieste o democratie. Pentru ca acum vedem cat se poate de clar care-s urmarile cand te faci ca problema asta nu exista.

  2. fain comentariul lui sile! nu cred ca ar mai fi ceva de adaugat!