G4Media.ro

Scandalul exproprierilor pentru Cartierul 0 din Mogoșoaia: Consilierii USR susțin că Hotărârea…

Scandalul exproprierilor pentru Cartierul 0 din Mogoșoaia: Consilierii USR susțin că Hotărârea de Consiliu care stă la baza exproprierii celor 328 de hectare cu 1,7 euro/mp este ilegală / Val de procese împotriva Primăriei

Hotărârea de Consiliu Local din adoptată la sfârșitul anului trecut prin are Primăria Mogoșoaia a decis exproprierea a 328 de hectare, urmând ca proprietarii să fie despăgubiți cu 1,7 euro/ mp este ilegală, acuză consilierii USR. Aceștia invocă o lege care prevede că hotărârile care vizează patrimoniul trebuie luate cu majoritate calificată. Or, susțin aceștia, hotărârea a trecut cu doar 10 voturi din 15, iar pentru majoritate calificată ar fi avut nevoie de 11 voturi. În prezent, potrivit surselor G4media.ro, pe rolul mai multor instanțe de judecată sunt înregistrate peste 40 de dosare, procese deschise de proprietari primăriei din Mogoșoaia.

În urma unui proiect trecut prin Consiliul Local pe 14 decembrie 2021, Primăria Mogoșoaia a declanșat procedura „exproprierii pentru cauză de utilitate publică de interes local” a unui număr de de 328 de hectare. În baza acestei decizii i-a informat pe cei 276 de proprietari că vor fi expropriați cu 1,7 euro/mp.

Primul pas în realizarea proiectului „Sectorul 0”. În notificările trimise proprietarilor de către Primărie li s-a mai spus acestora că dacă nu sunt de acord cu suma de 1.7 euro/mp mai au o variantă și anume, dacă cedează de bunăvoie 39% din suprafață pe care o dețin, vor primi restul de 61% în altă parte a comunei.

Conform site-ul primăriei, hotărârea a fost adoptată cu un număr de 10 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” (Pavel Aurel, Iacoban Alexandru, Cojocaru Iustin, Vartic Alin, Ienculescu-Popovici Felicia) și 0 abţineri, dintr-un număr de 15 consilieri prezenţi la şedinţă. Mai exact, 8 consilieri PNL și 2 PMP au votat „pentru” și 4 consilieri USR PPLUS plus unul PSD au votat „împotriva”.

Problema este că pentru ca o astfel de hotărâre să fie considerată viabilă ar fi trebuit să fie votată de o majoritate calificată formată din voturile a 11 consilieri și nu din 10, susțin consilierii USR, care invocă prevederile legale.

„Este vorba de patrimoniu, iar la hotărârile de patrimoniu, conform Codului Administrativ, au nevoie de majoritate calificată. Au avut 10 voturi, aveam nevoie de 11. Cu toate astea, proprietarii au primit notificări de expropriere. Se merge înainte.”, a declarat Alexandru Iacoban, consilier local USR.

Acuzațiile consilierilor USR sunt întărite și de un răspuns primit din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din 28.12.2021 consultat de G4Media.ro în care scrie că majoritatea calificată pentru un consiliu local cu 15 consilieri este de 11 voturi.

„Pentru un consiliu local care numără 15 consilieri (un număr divizibil cu trei), adoptarea hotărârilor pentru care se solicită majoritatea calificată se va putea realiza în cazul în care respectiva hotărâre va fi adoptată cu 11 voturi, respectiv primul număr natural care este mai mare decât valoarea numerică rezultată în urma aplicării fracției stabilite prin lege (două treimi) la totalul membrilor organului colegial stabilit în condițiile legii. Totodată, după cum ați precizat și dumneavoastră, același număr (11) se regăsește și în Anexa 11 a Regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local, aprobat prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, nr. 25/2021.”, se spune în răspunsul primit de consilierul Alexandru Iacoban de la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sursa: Ministerul Dezvoltării

De cealaltă parte, primarul comunei Mogoșoaia Paul Mihai Nicu Precup consideră că demersul a fost făcut conform legii. Ba mai mult decât atât, acesta crede că proiectul „Sectorul 0” va fi „o carte de căpătâi urbanistică” prin care va fi evitată „dezvoltarea haotică a terenurilor agricole”.

„Pe scurt este vorba despre faptul ca nu ne-am mai dorit sa acceptam dezvoltarea urbanistica haotica a terenurilor agricole într-o zona care mai devreme sau mai tarziu va deveni datorita pozitionarii geografice, de mare interes imobiliar.

Am vrut sa ne asiguram ca sunt puse deoparte terenurile pentru drumuri civilizate, parcuri, servicii publice administrative, spatii tehnice etc., din momentul planificarii urbane, nu dupa ce s-a „dezvoltat” o zona neplanificată si nu mai ai ce face, cum e cazul multor tipuri de dezvoltari urbane din jurul Bucurestiului, tip de dezvoltare urbana bazata pe amestecul haotic care iese din incercarea de a face sa se potriveasca zeci de puzuri alaturate cu interese individuale diferite.

Sectorul Zero nu este o afacere imobiliara, este un model de dezvoltare urbana. Este o carte de capatai urbanistica, nu exista investitori care sa impinga acest proiect. Doar vrem sa avem regulile stabilite pt cand vor exista acesti investitori si vor dori sa isi impinga fiecare proiectul cu regulile lui”, este de părere Precup.

Sursa Foto: Primăria Mogoșoaia

Cu alte ocazii, Megaproiectul Sectorul 0 era prezentat de Primăria Mogoșoaia că va fi realizat pe o suprafață de 1.339 de hectare din suprafața privată și nu pe 328 cât a anunțat Primăria ca va expropria. Cert este că zona nu a fost aleasă la întâmplare. Înconjoară o pădure de zeci de hectare care se află în apropierea Centurei de Nord a Capitalei, la intersecția direcțiilor dintre Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni și Casa Presei. Din zona respectivă se pot vedea cu ușurință ambele obiective.

Interesant este că deși are o populație de nici 8.000 de locuitori, comuna Mogoșoaia vrea să construiască de la 0 un oraș în care spune că vor veni să locuiască nu mai puțin de 80.000 de persoane. Asta pentru că Sectorul 0 va fi format din zeci de ansambluri rezidențiale cu blocuri de 10 etaje, magazine, un spital, un campus universitar dar și un parc de agrement.

Notă: Dragoș Porojnicu este și jurnalist la știrile TVR

Citește și

Primarul comunei Mogoșoaia din vecinătatea Capitalei vrea să exproprieze 328 de hectare cu 1,7 euro/mp pentru a construi Sectorul 0 / Proprietar: Este un abuz! Prețul ajunge și la 60 euro/mp

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Alo DNA se aude? Asta e un caz de coruptie mare nu mizilicurile cu care va ocupati in ultima vreme… Ne sesizam cumva sau dormim ca de obicei? Un dosar de coruptie ceva?

    • Uniunea USL-AUR e compusă din tâ.lhari, normal să prădeze proprietățile private garantate prin lege!

    • vezi ca aur n-are nici o treaba cu asta iar psedistu a votat impotriva

    • Consilierul PSD va vota „DA”, vot favorabil pentru care PSD va primi de la partenerul PNL acordul petru ȋncă o halcă de bani publici.

      Că banii publici nu sunt din buzunarul lui Rareş Bogdan.

  2. Na, cu cine i-a mai bagat si pe USR in Consiliul Local, sa strice ei combinatiile demult antrenate. 🙁

    • Interesant că, să-ți păstrezi proprietatea, nu te apără decât un fel de viciu de cvorum. Iarăși USR contra! Dar se pare că, după RomExpo, a descoperit cel mai balzacian subiect de film de Oscar din Epoca Iohannis. Mâine, naționalizări din astea în toată țara, membră UE! Toate comunele de 8 000 locuitori pot deveni orașe de 80 000!

  3. Ce fonduri de investiții străine „dezvoltă” rezidențialul românesc – de o calitate urbanistică execrabilă – și care e legătura cu maimuțele băgate în față pe post de „investitori”?
    Ahhh, uitasem, statul român nu mai e suveran și nu poate investiga așa ceva. De fapt nici un stat în UE nu mai e suveran, vezi achizițiile fondurilor de investiții din 2005 încoace din Germania, care au dus la controlul și explozia prețurilor imobiliarelor. De prea mult timp guvernele nu mai urmăresc bunăstarea cetățenilor ci pe cea globalist-corporatistă.

    • Tu vrei ca România să fie sub jugul rusesc, postacule. Miroşi a vodkă chiar şi pe internet.

    • Gunoierul de mai sus spunea că românii care vor Bucovina, Sudul Basarabiei de la Ucraina și unirea cu Basarabia sint ruși. Dementul asta schizofrenic nu e român, nu e rus, nu e ucrainean, nu e turc, nu e tătar, nu e ungur, nu e bulgar etc dar e dintre ăia ce de două sute de ani fac tuturor zile fripte.

    • @Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer: Creier neted iar emiti ineptii? Ia-ti opincile de la bariera si dispari din peisaj ca poluezi!

  4. Penelacii ăștia sunt partid de Dreapta ?
    Unde e respectul pentru Proprietatea Privată, mai 🐵🐵🐵 ?

  5. Exproprierea pentru a realiza un cartier de locuinte ce vor fi vandute mai departe unor persoane fizice sau juridice nu are o baza legala. Cei care au votat o astfel de hotarare nu cunosc prevederile legale referitoare la expropriere.

  6. „Am vrut sa ne asiguram ca sunt puse deoparte terenurile pentru drumuri civilizate, parcuri, servicii….”. Pai cine da aiurea autorizatii de construire pe terenuri agricole?!? Nu tot primaria?!?

  7. Inteleg ca prin „hotarirea” unei adunaturi de golani din Mogosoaia – OARE cine este in spatele afacerii ?? – proprietarii sunt OBLIGATI SA DONEZE 39 % din suprafata proprietatii ???!!!! Hai ca asta-i buna !! Pai ce CAZ mai clar de hotie vreti ? Iar suma de compensare (aiurea compensare !) de 1.7 Euro/mp este o bataie de joc ! Suma de compensare se calculeaza la pret mediu de vanzare in zona !! Si nu cred ca poate fi mai mic de 50 – 600 Euro/mp – data fiind pozitia fata de Bucuresti. Si – in fine – o ULTIMA si MAJORA OBSERVATIE : Care este necesitateasi URGENTA NATIONALA care impun aceste expropieri ? Cine vrea sa construiasca ceva – CUMPARA TERENUL nu-l expropiaza ! Ar cam trebui pungasii autoriai propusului MATRAPAZLAC – sa dea seama in fata justitiei !!

  8. Iar PMP.
    Când e vorba de vreo afacere necurată a PNL sau PSD, hop și micuții cu mâna pe sus să voteze…

  9. Totul este plin de ilegalitati acolo, primaria are angajati fictivi care-i asigura lui Precup voturile necesare. Din acelasi motiv Liviu Dragnea a facut puscarie dar Precup e liber.

  10. Daca DNA nu isi face treaba! Ma intreb ce or astept, invitatie speciala sau vreun autodenunt mai rasunator? Tovarasi procurori, platiti cu jde mii de lei iesiti din grota si munciti, n-o mai frecati!