G4Media.ro

Scandalul facturilor mai mari la energia electrică: Aproape 70% dintre respondenți spun…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Scandalul facturilor mai mari la energia electrică: Aproape 70% dintre respondenți spun că ANRE, arbitrul pieței energiei, nu a informat consumatorii

Cei mai mulți consumatori nu au informații suficiente cu privire la posibilitatea și procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după liberalizarea totală a pieței de la 1 ianuarie 2021, iar aproape 70% consideră că Agenția Națională pentru Reglementare (ANRE) nu a informat populația, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research pentru Asociația Energia Inteligentă.

La o lună jumătate de la liberalizarea pieței de energie, întrebați dacă au suficiente informații despre posibilitatea și procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu știu sau nu răspund.

Întrebați dacă sunt de părere că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieței de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021, 26% dintre respondenți răspund afirmativ și 69% negativ. Procentul non-răspunsurilor este de 5%.

ANRE e condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat. Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială.

La întrebarea ”Sunteți mulțumit de furnizorul dvs. actual de energie electrică?” 80,4% dintre cei intervievați răspund afirmativ și 16,3% negativ. 3,4% nu știu sau nu răspund.

Opiniile privind sectorul energetic sunt împărțite, inclusiv ca urmare a modului în care a fost percepută liberalizarea pieței de energie electrică. Astfel, 42,8% dintre respondenți sunt de părere că sectorul energetic se îndreaptă într-o direcție bună, iar 40,1% într-o direcție greșită.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociației Energia Inteligentă. Datele au fost culese în perioada 8- 17 februarie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Context. Liberalizarea pieței a început de la 1 ianuarie 2021, iar clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă. Mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă). ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, nu a făcut nici o campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică. (Foto: Dumitru Chirita – InquamPhotos  / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Dat fiind ca masa de bizoni e intotdeauna neinformata singura mod prin care puteau fi informati era trimiterea unei scrisori acasa. Si tot ar fi ramas vreo 40% neinformati fiindca sint analfabeti functionali.
    Asta nevrind sa scuz ANRE care e o cloaca ce merita desfiintata.

  2. S-a tot vorbit in massmedia, cum de n-au aflat pana acum? Doar nu sunt mamaia nu stiu care! Pe langa asta, nu dati vina pe un fost PSDist, pentru ca liberalizarea PNL a facut-o!

    • O fi initiat liberalizarea PNL (ma rog, niste papa-lapte si astia), dar ANRE-ul nu avea obligatia sa inceapa din vreme procesul de informare a oamenilor? Pentru mine nu-i problema ca am inteles destul de repede ce si cum, dar miloanele de pensionari care nu stiu ce inseamna internet si sunt speriati de orice dispozitiv electronic care i-ar conduce spre rezolvarea problemei cu noile contracte de electricitate. Pentru ce ia 15.000 euro/luna imbecilul asta de Chirita? Pe langa faptul ca e un PSD-ist nenorocit din tagma jefuitorilor natiei asteia, semianalfabet la propriu, nici macar sa faca ce trebuie si sa nu ajungem la mana firmelor profitoare din energie, nu e in stare. O sluga la casa furnizorilor de energie, asta este acest politruc. Si ministrul energiei mai sta pe ganduri sa-l dea afara…

  3. În continuare Enel emite facturi estimate dublu sau triplu iar după ce pleci de la ei îți mai trimit 2-3 luni facturi chiar dacă primești facturi și de la furnizorul nou ,probabil ca penalizare ca ai schimbat furnizorul.posibilitatea de returnare a banilor aproape zero .ANRE doarme ? Sau e pus sef acolo de către Enel sa nu ia nicio masura împotriva abuzurilor acestor companii ? .Cum e posibil ca cineva sa îți schimbe furnizorul ( sa te treacă de la e-on la Enel fara ca clientul sa nu știe?
    ANRE ul ???

  4. Domnul Amicu, bizon ste autorul articolului care sugereaza ca preturile cresc pana la 26% pentru ca abonatii raman la serviciul universal. In realitate (caz particular CEZ VANZARE), trecerea la serviciul concurential te ajuta sa castigi 0,01 lei/kw. CONCLUZIE: Toata aceasta abureala este entru a acoperi cresterea pretului, indiferent de serviciul la care esti.

    • BRAVO!
      Începând cu noiembrie tariful a crescut de la 0.4 la 0.7.
      Și nimeni DIN PRESĂ n-a sancționat manevra… 🙁

  5. Referitor la „piata libera”…
    Uitati-va la Texas, unde cei care n-au avut nici curent, dar au primit facturi de 3000 USD erau abonatii unei companii care factura „in timp real”. Orice modificare a pretului in piata era imediat facturata consumatorului.
    SI spre ceva de genul asta ne impinge electricianul de la ANRE, pesedist de frunte, mana in mana cu penelistul Popescu, care moare sa ne convinga cum va curge lapte si miere pe cabluri dupa ce vom trece toti pe piata libera.

    Cine oare profita dupa „liberalizarea” asta? Nu poci sa spui, persoane importante!

  6. Prea mulți distribuitori și prea putini producători?

  7. Orice afirmație publică, fie ea și online, poate fi supusă rigorilor legii, așa că subscriu că ANRE a fost și este o sugativă de bani publici fără acoperire în fapte decizionale, ar trebui investigată de către Cel puțin DNA, deoarece a făcut pentru România de la nimic în jos și imputate retribuțiile celor care au condus-o, pe tot parcursul existenței acestei structuri, inclusiv celor care au adus-o în existență.

  8. Liberalizarea a fost hotarata de PSD pentru ca asta e cerinta pietei libere. Electricianul de la ANRE, ar fi trebuit sa initieze din 2019 procedurile de informare. Dar daca lumea vrea psd plateste si pretul. Nu doar la energie.
    .

  9. G4media poate reușiți sa faceți o investigație jurnalistica ca la carte la EON și puneți pe tapet excrocheria de proporții , au păcălit Abonații sa treacă la energie nesubvenționata de acum 2 ani doar ca sa dubleze prețurile și acestora.
    Caz concret , la preț subvenționat factura de 150 lei , trecut la nesubventionat 308 lei și acum după liberalizare 690 de lei.
    Protecția consumatorului tace mâlc , ANRE tace mâlc consumatorii plătesc … ca așa e in România.

    • Nu se poate, președintele Senatului de la USRPLUS a fost director general adjunct al E.ON in România.

  10. Consumatorul are optiunea sa isi schimbe furnizorul.Sunt si jucatori seriosi.Si daca a fost prostit o data, sa nu mai acorde a doua sansa.Eu asa fac.

  11. Vaz ca e cu tinta sa l debarcati pe baiatul acela.

    Reglementatorul este arbitru , nu jucator. Nu are voie sa informeze sa etc etc. Furnizorii aveau obligatia dar nu le convenea trecerea pe piata libera pt ca nah clientul se putea duce la alt furnizor.

  12. Numeste si Tu un jucator serios pe piata energiei electrice. Fiindca Curentul electric tot in aceleasi centrale este produs. Tot pe aceleasi cabluri este tranportat la client. Deci teoretoc daca treci de la Electrica la altul platesti si chiria evhipamentului de catre furnizor.
    Ar trebui sa va treziti odata.
    Sau boi ati vazut trei stilpi una linga cealalta ( una electrica ina e-on si una enel) ?

  13. Care furnizorii serioși, de ce scrieți prostii ? La oricare te vei duce diferența de preț este 2 lei pe lună. Si atunci care sunt serioși ? Așa ne-am furat căciula unii la alții timp de peste 30 de ani, s-au înființat instituții necorespunzătoare care ne-au furat mereu. De ce nu furnizează energia cei care o produc? Ca să treacă de la unii la alții si fiecare sa dubleze preturile. Suntem un popor de idioți așa cum zicea Noica. Haideți să nu mai plătim o jumătate de an cu riscul de penalizare să vedem din ce mai trăiesc si Anre-ul să se desființeze, ca nu a făcut .altceva decât să cânte în strună furnizorilor.

  14. ANPC nu,ANRE nu,spitale nu,comunicare nu,asf nu,jaf da, hoție da, minciună da.ce urmează!?;

  15. Degeaba schimbam furnizorul, ANRE a mărit prețul la distribuitor pe care îl plătim toți. De fapt contează prea puțin diferența de preț la furnizor, când distribuția rămâne cu preturile mari. ANRE face legi convenabile pentru ei, nu pentru consumatori. La fel este și la gaze naturale.

  16. ANRE ar trebui desființat. Ce să reglementeze dacă-i piață liberă? Pe de altă parte, furnizorul trebuie obligat să anunțe cu 30 de zile înainte, intenția de modificare a prețului. Nu cred că ANRE ar trebui să anunțe și să știe prețurile de furnizare a diferiților furnizori. Dacă ANRE este menținută, să facă o supraveghere pentru a nu fi prețuri nejustificat de mari.

  17. Din 31.12.2020 am trimis actele la Hidroelectrica și nu primim nici un răspuns….

  18. Ei ce repede uitam dar cine isi mai aduce aminte ce scandal era cu amenzile uriase care erau mai mari ca salariul mediu de multe ori in starea de urtgenta acum avem energie scumpa dupa ce o sa se mai intample uni care nu o sa mai poata plati ratele la banci intreb si eu.

  19. Mama mea are pensie de tinetiva bine 800 ron pe luna si abia avem ce manca si unde-s vulnerabili de care au grija uni intreb si eu? Si salariile in Romania nu depasesc 3000 ron daca platesti si chirie si intretinere mancarea sa scumpit.O zi buna si multumesc mult.

  20. Are dreptate Ioan de mai sus 22.2.2021 la ora 3:25 pm ca sunt prea multi distribuitori si prea putin producatori nu am scris eu dar nu ma numesc doar eu Ioan in tara asta dar are dreptate.