Scandalul hidroxiclorochinei: O democrată vrea acuzarea lui Trump de „crime împotriva umanității” în fața Curții Penale Internaționale
O reprezentantă democrată în legislatura din statul american Ohio, Tavia Galonski, a declarat că va face o „sesizare pentru crime împotriva umanității” împotriva președintelui Donald Trump în fața Curții Penale Internaționale, după ce acesta ar fi promovat folosirea medicamentului hidroxiclorochină ca tratament pentru coronavirus, în ciuda faptului că nu are beneficii dovedite științific și nu a fost aprobat de către Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite.
Medicamentul, folosit în mod normal pentru tratarea malariei, este unul dintre cele câteva despre care liderul de la Casa Albă a spus că are rezultate promițătoare în lupta împotriva COVID-19, dar eficacitatea sa este disputată de mulți experți. Anunțul făcut de Galonski vine la câteva zile după ce Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unui dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a lui Trump în toamna anului trecut, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze modul în care președintele republican a răspuns pandemiei de coronavirus.
Galonski a făcut anunțul privind plângerea împotriva lui Trump la doar câteva minute după ce președintele și-a încheiat conferința de presă de la Casa Albă duminică după-amiaza.
„M-am săturat. Am fost la Haga. Mâine fac o sesizare pentru crime împotriva umanității,” a scris Galonski într-un mesaj tweet. „Conferința de presă de astăzi a fost picătura care a umplut paharul,” a adăugat ea. “Cunosc necesitatea depunerii unei sesizări de urmărire penală atunci când văd una.”
Haga este orașul unde se află Curtea Penală Internațională – CPI, care are 123 de state membre. Statele Unite nu sunt una dintre ele. Doar statele membre sau non-membrii care acceptă jurisdicția CPI pot face sesizări în fața Curții. În mod alternativ, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite poate, de asemenea, să facă o sesizare privind declanșarea unei investigații.
„Crimele împotriva umanității” reprezintă o categorie de infracțiuni de care se ocupă CPI. Potrivit curții, lista infracțiunilor care intră sub incidența acestui fapt include omorul, exterminarea, înrobirea, tortura și „alte acte inumane cu un caracter similar care provoacă intenționat mari suferințe sau vătămări corporale ori mintale grave”.
Galonski nu a precizat care este crima împotriva umanității specifică de care îl acuză pe Trump și cum intenționează să facă plângerea având în vedere că SUA nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Într-un interviu pentru Ohio Capital Journal, Galonski a recunoscut că nu știe care este procedura pentru a depune o astfel de sesizare. „Cât de greu poate fi?” s-a întrebat însă politiciana democrată, care a fost judecătoare în cadrul Common Pleas Court din Summit County, în Akron (Ohio). Ulterior, ea a cerut ajutorul experților în drept penal internațional.
The Hill a reamintit că președintele Trump a promovat în mod repetat hidroxiclorochina, care este aprobată de FDA pentru tratatea unor afecțiuni precum artrita reumatoidă și lupusul, ca un tratament potențial pentru coronavirus. FDA a anunțat săptămâna trecută că recomandările președintelui au dus la epuizarea rezervelor acestui medicament în farmaciile din Statele Unite.
În cadrul conferinței de presă de duminică, președintele a recomandat din nou utilizarea medicamentelui pentru tratarea celor infectați cu COVID-19, în ciuda dovezilor limitate privind eficacitatea sa în eforturile împotriva coronavirusului: „Ce aveți de pierdut? Nu îl privesc dintr-un unghi sau din altul. Dar vrem să trecem de această (criză). Dacă funcționează, ar fi păcat dacă nu am fi făcut-o din timp. ”
Potrivit relatărilor presei americane, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci – care a devenit cea mai cunoscută figură din echipa administrației de la Washington ce se ocupă de gestionarea crizei – s-ar fi contrazis recent cu consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, pe marginea promovării hidroxiclorochinei.
Duminică, Fauci a repetat declarația sa anterioară potrivit căreia beneficiile medicamentului rămân în mare parte necunoscute. „Datele sunt într-adevăr, în cel mai bun caz, sugestive. Au existat cazuri care arată că poate exista un efect. Există și altele care arată că nu are niciun efect,” a spus Fauci în emisiunea „Face the Nation” de la postul CBS. „Deci cred că în termeni de știință, nu cred că am putea spune definitiv că funcționează.”
Galonski nu este singura care a chestionat promovarea de către Trump a hidroxiclorochinei, având în vedere că FDA nu l-a aprobat în mod special pentru tratarea COVID-19. FDA a emis așa-numitele Emergency Use Authorizations (EUA) – Autorizații privind Utilizarea de Urgență (AUU) – atât pentru hidroxicolorochină, cât și pentru clorochină, un alt medicament antimalaric, dar AUU indică în mod specific că acestea sunt destinate pentru „folosirea neaprobată” și că „nu se cunoaște dozarea optimă și durata tratamentului.”
Mai multe state americane au cerut rezidenților lor să nu caute rețete de hidroxiclorochină decât dacă au o nevoie medicală specifică. Unele state, precum Ohio, au implementat, de asemenea, reguli de urgență care restricționează accesul la medicament după ce locuitorii s-au repezit să cumpere medicamentul în urma comentariilor făcute de Trump.
Numeroși guvernatori, oficiali din domeniul sănătății publice și alții au avertizat că medicamentul are efecte secundare majore și eficacitatea acestuia a rămas încă nedovedită ca tratament pentru COVID-19. Unii experți și-au exprimat îngrijorarea că utilizarea pe scară largă a hidroxiclorochinei ar putea face ca persoanele care au nevoie de acesta pentru artrită reumatoidă sau lupus să nu îl poată accesa.
Trump, vizat și de o anchetă în Congres
Anunțul făcut de Galonski vine la câteva zile după ce Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unui dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a lui Trump în toamna anului trecut, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze modul în care președintele republican a răspuns pandemiei.
Schiff, care este președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, a anunțat intenția de a crea această comisie într-un mesaj tweet: „După Pearl Harbor și 11 septembrie, ne-am uitat la ce a fost greșit pentru a învăța din greșelile noastre. După ce ne ne vom reveni, avem nevoie de o comisie nonpartizană care să ne revizuiască răspunsul nostru și cum ne putem pregăti mai bine pentru următoarea pandemie. Lucrez în prezent la o lege care va face asta.”
În ultimele zile, Schiff l-a criticat pe președintele Trump pentru gestionarea crizei, spunând recent: „Nu puteți conta pe Donald Trump pentru a face ceea ce este potrivit pentru această țară. Puteți conta pe el pentru a face ceea ce este potrivit pentru Donald Trump.”
Administrația Trump a fost criticată constant de democrați și media din Statele Unite pentru răspunsul la pandemia COVID-19 – inclusiv faptul că președintele a minimalizat inițial amenințarea reprezentată de virus, cel puțin până la discursul său televizat la din 11 martie, și pentru că nu a folosit întreaga autoritate pentru a distribui materialele necesare.
La 31 ianuarie, după câteva săptămâni în care a căutat să respingă seriozitatea crizei care lovise China, Trump a aplicat restricții de călătorie stricte asupra tuturor persoanelor care fuseseră recent în țara asiatică. Pe 11 martie, liderul american a anunțat că suspendă călătoriile din 26 de state europene, inclusiv Italia. După câteva zile, americanii au suspendat și zborurile din Marea Britanie și Irlanda.
Pe 16 martie, Trump a recunoscut gravitatea situației, îndemnând oamenii să evite adunările mai mari de 10 persoane și cerând angajaților neesențiali și studenților să rămână acasă, dacă este posibil. Din acel moment, administrația de la Washington a avut conferințe de presă zilnice pentru a-i ține pe americani la curent cu privire la ceea ce face guvernul federal pentru a aborda situația.
Republicanii s-au grăbit să critice inițiativa lui Adam Schiff, unul dintre aceștia, David Nunes, acuzându-l pe democrat de „senzaționalism stupid” necesar să-și „justifice operațiunea nesfărșită de relații media.” Republicanii au afirmat că, în primele săptămâni ale anului, democrații sunt cei care au întârziat luarea de măsuri la criză, insistând cu anchetarea liderului de la Casa Albă în loc să se concentreze pe contracararea pandemiei.
Republicanii au reamintit faptul că, atunci când a decis interzicerea zborurilor din China, la sfârșitul lunii ianuarie, Trump a fost acuzat de democrați de xenofobie și isterie, inclusiv de către principalul candidat democrat pentru Casa Albă, Joe Biden, iar New York Times l-a citat pe medicul epidemiolog Michael Osterholm, care a declarat că decizia lui Trump de a restricționa călătoriile din China a fost „mai mult o reacție emoțională sau politică.”
Ulterior, atât democrații, cât și media americană – în general favorabilă stângii politice din Statele Unite – și-au modificat tonul, susținând că președintele nu a reacționat suficient de agresiv în primele momente ale crizei și că modul în care gestionează criza a avut consecințe dramatice pentru Statele Unite.
Surse: The Hill, FoxNews, Ohio Capital-Journal, CBS, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii