Scandalul imobiliar de la Alba Iulia: Dezvoltatorul Ovidiu Jidveian, fost subprefect PSD și candidat ALDE la primărie, a fost reținut. Banii păgubiților, jucați pe platforme de tranzacționare speculative operate de brokeri din Cipru și Belize
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au făcut percheziții urmate de o reținere într-un scandal imobiliar de proporții izbucnit la Alba Iulia. Avocatul Ovidiu Jidveian, fost candidat al ALDE la Primăria Alba Iulia și fost subprefect PSD, a fost reținut joi pentru 24 de ore. Alături de acesta, un notar din oraș este cercetat, împreună cu fiul său, pentru fals și uz de fals.
Ovidiu Jidveian a dezvoltat o investiție imobiliară în centrul orașului Alba Iulia, însă firma pe care o controla, Parc Residence Alpha, a intrat în insolvență.
Pentru cele aproximativ 50 de apartamente construite (dar nefinalizate), societatea a întocmit promisiuni de vânzare pentru un număr de trei – patru ori mai mare de clienți, printre care personaje importante, cum ar fi rude ale unor politicieni, oameni din justiție, din serviciile secrete, medici și oameni de afaceri.
În tabelul preliminar al creanțelor apare și familia fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cu peste 1,7 milioane de lei.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care au preluat investigația având în vedere faptul că în scandal sunt implicate persoane importante la nivel local, au transmis un comunicat în care se precizează că Jidveian este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune sub formă continuată 245 de acte materiale și delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.
De asemenea, mai este acuzat de 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și față de o persoană juridică.
Procurorii au mai precizat în comunicat că în perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar, firma Parc Residence Alpha, au fost transferate prin multiple operațiuni, sume uriașe către conturile personale ale suspectului persoană fizică.
Transferurile erau efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile locative/ comerciale promise celor 201 promitenți cumpărători.
Unde sunt banii
Procurorii au aflat și unde s-au dus banii celor peste 200 de clienți ai firmei.
”Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de către suspectul persoană fizică în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, operate de către brokeri cu sediile în Cipru și Belize.
Acești brokeri pun la dispoziție contracte pentru diferență (CFD-instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (măsuri, acțiuni, indici bursieri, cryptomonede).
Din analiza de specialitate a rezultat faptul că suspectul persoană fizică și-a însușit și a traficat în folosul său personal suma totală de 2.539.991,46 lei prin realizarea unor transferuri bancare din conturile dezvoltatorului imobiliar persoană juridică către două companii de brokeraj cu sediul în Cipru, ce dețin platforme de trading, instrumente financiare și cryptoactive”, se mai precizează în comunicat.
De asemenea, într-un al doilea dosar penal procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (notar public) pentru săvârșirea infracțiunilor de avuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank