Scandalul interceptărilor din Grecia: Ministrul de externe, printre victimele softului Predator / Agitație în ambasade și servicii secrete
Cutremur pe scena politică din Grecia, dar și o mare agitație în ambasadele și serviciile secrete ale altor țări a provocat dezvăluirea făcută de To Vima că ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a fost și el victima softului de supraveghere Predator, arată publicația elenă To Vima, citată de Rador.
Interceptarea telefonului ministrului grec al Afacerilor Externe, Nikos Dendias, s-a stabilit a fi avut loc în urmă cu un an, fapt care a căpătat deja serioase dimensiuni politice și diplomatice, după cum dezvăluie To Vima.
Într-un articol amplu, semnat de ziaristul Vasilis Lambropoulos, despre rețeaua întunecată a interceptărilor telefonice și despre „vinovații” pentru introducerea și activarea softului de supraveghere Predator în Grecia, se arată că la un moment dat într-un centru parastatal care trăgea sforile „a început să existe o serie de înțelegeri” cu privire la utilizarea softului ilegal de supraveghere și în afara problemelor de securitate națională, cu interes în special față de miniștrii Noii Democrații (partidul de guvernământ din Grecia n.trad.) care nu păreau a avea relații bune cu respectivul centru parastatal”. Multe dintre datele interceptărilor ar fi ajuns până la Palatul Maximou (sediul guvernului grec n.trad.), însă mulți nu știau cum se produceau aceste informații speciale, mai ales din interiorul formațiunii guvernamentale.
Este relevant faptul că printre cei urmăriți a fost și ministrul de externe, Nikos Dendias – capturarea telefonului acestuia de către softul de supraveghere fiind stabilită a fi avut loc în urmă cu un an, printr-un SMS suspect.
Conform investigației jurnalistice, omul de afaceri Giannis Lavranos are legătură directă cu introducerea și activarea softului Predator în Grecia, iar ulterior, prin relațiile sale strânse cu Grigoris Dimitriadis (nepotul premierului Kyriakos Mitsotakis și fost secretar general al guvernului – a demisionat în urma izbucnirii scandalului interceptărilor în Grecia – n.trad.), a avut amestec și în selectarea ”victimelor” softului de supraveghere.
În investigația jurnalistică se precizează că Nikos Dendias, în timpul mandatului său de ministru pentru Protecția Civilă în perioada 2013-2014 a fost o piedică în planurile unei companii deținute de Lavranos de a instala sistemul codificat de comunicații „Sepura” (succesorul sistemului de comunicații „Tetra”) printr-o șmecherie de tip „donație” de la o companie inexistentă.
Cutremur în interiorul și în afara granițelor Greciei
Supravegherea ministrului grec de externe a provocat agitație în multe misiuni diplomatice și servicii secrete ale unor țări din Europa, America, Orientul Mijlociu. Și asta pentru că Dendias a avut o serie de contacte cu politicieni și diplomați străini importanți, iar softul ilegal în cauză care se pare că ar fi fost trimis pe telefonul mobil al acestuia ar fi putut înregistra și conversații secrete importante ale acestora în spațiul de desfășurare a întâlnirilor.
Potrivit unor surse jurnalistice, se pare că serviciile străine ar fi declanșat deja o anchetă cu privire la expeditorii softului Predator pe telefonul mobil al lui Dendias și nu numai, mai scrie Vasilis Lambropoulos.
Critici dure la adresa guvernului
Alianța Stângii Radicale, SYRIZA (principalul partid de opoziție din Grecia n.trad.) solicită răspunsuri de la premierul Mitsotakis cu privire la dezvăluirile făcute de To Vima, subliniind că se confirmă astfel lista cu numele miniștrilor ce au fost supuși supravegherii, iar supravegherea lui Dendias are o importanță națională aparte.
”Nu mai există marjă de manevră”, precizează reprezentanți ai principalului partid de opoziție, adăugând că așteaptă să vadă dacă și de această dată Kyrakos Mitsotakis va vorbi despre ”mistificatori” și dacă miniștrii guvernului actual vor mai continua să amenințe cu închisoarea ziariștii. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu