G4Media.ro

Scandalul interceptărilor din Grecia: O comisie specială arată că are indicii că…

Sursa foto: Unsplash/ Peggy Anke

Scandalul interceptărilor din Grecia: O comisie specială arată că are indicii că softul Predator e folosit ”sistematic”

Raportorul olandez al comisiei de anchetă din Parlamentul European, Sophie in ‘t Veld, a susținut o conferință de presă la Bruxelles pentru a prezenta proiectul raportului cu privire la investigația legată de utilizarea programelor de supraveghere Pegasus și Predator, scrie publicația To Vima, preluată de Rador.

Sophie in ‘t Veld a vorbit despre o amenințare importantă la adresa democrației pe care UE încă nu a luat-o în serios, deși este o problemă care o privește în mod direct, întrucât în mai multe țări sunt urmăriți deputați europeni și miniștri, ceea ce reprezintă totodată o lovitură la adresa instituțiilor și a libertății.

Raportorul PEGA a vorbit despre primele concluzii ale comisiei cu privire la interceptările efectuate într-o serie de țări, precum Spania, Polonia, Ungaria, Grecia, Malta și altele și a criticat dur atât Comisia Europeană, cât și statele membre care, atunci când li se cer explicații, invocă motive de securitate națională pentru a închide porțile în calea cercetării adevărului.

„UE își întărește securitatea în relația cu terții, dar când ajungem la problemele esențiale ale democrației, se dovedește a fi amatoare”, a spus Sophie in ‘t Veld, în timp ce într-un alt moment al discursului ei s-a întrebat „de ce există îngrijorare pentru democrație când sunt evoluții precum Trump sau Bolsonaro, dar nu și pentru democrație atunci când este afectată în interiorul UE”.

Sophie in ‘t Veld a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă comisia în desfășurarea anchetei, întrucât statele refuză să dea socoteală, aplicând un comportament de tip Omerta și invocând secretul național, pe care îl folosesc inclusiv ca tactică împotriva victimelor supravegherii, refuzându-le orice informație. Din acest motiv, este dificil să strângem dovezi de la autoritățile oficiale, a menționat ea, dar a subliniat că „piesele puzzle-ului care au fost asamblate ne permit să vedem imaginea”.

În ceea ce privește cazul interceptării telefoanelor unor politicieni și ziariști din Grecia, Sophie in ‘t Veld a menționat că există mereu evoluții noi și a subliniat că există indicii că ”softul de supraveghere este folosit sistematic și pe scară largă, în mod evident ca strategie politică”.

Răspunzând unei întrebări cu privire la sursele și informațiile de care dispune comisia, Sophie in ‘t Veld a cerut autorităților elene să înlăture caracterul secret al acestor informații pentru a se putea investiga adevărul, dar și să arate mai multă vigilență întrucât, după cum a subliniat ea, primele plângeri privind supravegherea au fost realizate acum un an. „Acum va fi o anchetă din partea procuraturii, sper să avem rezultate în curând”, a spus ea.

De asemenea, a făcut referire în mod special la faptul că nu s-a efectuat nicio anchetă cu privire la firma Intellexa, nici asupra birourilor acesteia, nici asupra conturilor bancare ale acesteia, nici asupra „oamenilor” acesteia și a avansat presupunerea că dovezile care probabil existau au fost distruse.

Vorbind despre publicația Documento care a publicat o listă de nume presupus monitorizate cu Predator în Grecia, raportorul Comisiei Pega a remarcat că premierul grec nu a negat existența acestei liste, ci implicarea guvernului în supraveghere, arătând totodată că autoritățile ar trebui să-și dorească o anchetă atât din partea Parlamentului European, cât și a Interpol care ar putea face lumină în acest caz.

În ceea ce privește afirmația că supravegherea ar putea fi efectuată de vreun factor extern, Sophie in ‘t Veld a prezentat datele pe care comisia le-a strâns până acum cu privire la softurile în cauză. În primul rând, a spus ea, aceste softuri sunt destinate și vândute guvernelor sau unor persoane private. Sunt foarte scumpe, iar pentru a le achiziționa, o persoană privată ar trebui să dispună de miliarde de euro și totodată de un resort puternic pentru supravegherile respective.

Lista care a fost publicată, și care nu a fost contestată de guvernul grec, este o listă care include politicieni și jurnaliști, așa că trebuie să existe o motivație adecvată. „Cine ar avea banii și i-ar folosi pentru a-i monitoriza pe acești oameni?” a spus ea. Adăugând că „în plus, s-a dovedit că unii oameni de pe listă sunt supravegheați și de serviciile naționale”, Sophie in ‘t Veld s-a întrebat cât de probabilă ar fi o simplă coincidență. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...