Scandalul interceptărilor politice din Grecia și Cipru: Un europarlamentar vorbește inclusiv despre spionarea comisarilor europeni și face o comparație cu celebra afacere americană Watergate
Analiză a publicației grece KATHIMERINI, preluată de Rador:
Supravegherea unor cetăţeni şi a unor jurnalişti capătă proporții tot mai mari şi mai complexe la Bruxelles, ca urmare a scandalului interceptărilor din Grecia (după dezvăluirile că Serviciul Național de Informații din Grecia a interceptat telefoanele liderului unui partid de opoziție și a doi jurnaliști n.trad.), întrucât au început să se ridice probleme mai ample cu privire la activitatea companiilor care prestează servicii de supraveghere – şi nu numai – în statele membre UE.
În același timp, dimensiunea cipriotă a problemei, și anume readucerea în dezbatere a cazului dubei de supraveghere (un scandal izbucnit în 2019 în legătură cu duba unei companii private care a circulat pe drumurile din Cipru interceptând telefoanele persoanelor din jur n.trad.) și închiderea rapidă a acestui caz de către Serviciul Juridic din Cipru, caz despre care europarlamentarul Giorgos Georgiou a vorbit într-o scrisoare adresată președintelui comisiei de anchetă din cadrul Parlamentului European pe tema utilizării programului Pegasus și a altor softuri similare, nu prezintă deocamdată interes pentru Bruxelles. UE este mai degrabă preocupată de rolul pe care Ciprul îl joacă în lumea opacă a pieței de software și servicii de supraveghere suspecte.
(În scrisoarea sa, Giorgos Georgiou vorbește despre scandalul izbucnit în Cipru pe tema unor dispoziții care ar fi fost date de Ministerul Justiției pentru dezvoltarea unor softuri care ar fi permis supravegherea telefoanelor din cadrul penitenciarelor. În plus, europarlamentarul cipriot din partea AKEL – Partidul Progresiv al Oamenilor Muncii, de stânga, atrage atenția asupra faptului că în Cipru activează companii care produc și exportă sofuri de supraveghere n.trad.).
După cum a subliniat pentru ziarul nostru, europarlamentarul Sophia in ‘t Veld, raportor al comisiei de anchetă din cadrul Parlamentului European pe tema supravegherilor cu ajutorul softului Pegasus sau a unor softuri similare, din activitatea de până acum a comisiei a reieșit că supravegherile sunt doar „vârful aisbergului” și doar o parte din imaginea de ansamblu.
Sophia in ‘t Veld a mai spus că ceea ce se aude în legătură cu supravegherile din Europa, inclusiv supravegherea comisarilor, are potențialul de a fi un scandal mult mai mare decât Watergate. În contextul investigațiilor comisiei, Cipru a apărut de mai multe ori drept un „sediu de acoperire” pentru astfel de companii, dar și drept un posibil punct de plecare pentru vânzarea unor astfel de softuri pe piața UE. De altfel, în mai 2019, organizația internațională neguvernamentală Access Now a solicitat printr-o scrisoare adresată autorităților competente din Bulgaria și Cipru să investigheze acordarea de licențe de export pentru produsele NSO Group din Cipru și Bulgaria.
Până în prezent, Comisia Europeană nu a luat o poziție pe fondul problemei supravegherilor și a ceea ce trebuie făcut, reprezentantul Comisiei subliniind doar că astfel de acțiuni, „dacă se confirmă” sunt „inacceptabile” și solicitând statelor membre să investigheze aceste denunțuri. În același timp, pare că nu se știe mai nimic despre situația din Cipru. Ziarul nostru a contactat purtătorii de cuvânt ai instituțiilor competente în acest domeniu, adresându-le întrebări cu privire la licența de export din Bulgaria și Cipru, însă nu a fost posibil să primim un răspuns până la momentul publicării acestui articol.
Potrivit europarlamentarului liberal olandez, guvernele implicate direct sau indirect – inclusiv Ciprul, trebuie să dea dovadă de cât mai multă transparență, iar Comisia Europeană trebuie să acționeze cu hotărâre pentru a reglementa aceste activități, dar și pentru a investiga în totalitate dezvăluirile Reuters din luna aprilie cum că telefoanele comisarilor europeni și ale altor oficiali au fost supravegheate cu ajutorul unui soft produs de o companie israeliană.
Comisia de anchetă a Parlamentului European (cunoscută sub numele de PEGA) este deosebit de activă în această problemă, programând deja o audiere a jurnalistului grec Thanasis Koukakis, care a fost victimă a supravegherii. Audierea a fost programată pentru luna noiembrie, însă, la cererea europarlamentarilor, ar putea fi mutată în cadrul ședinței din 30 august la care va fi prezent și europarlamentarul și președintele KINAL (Mișcarea Schimbării – de stânga, partid de opoziție în Grecia n.trad.), Nikos Androulakis (al cărui telefon a fost de asemenea interceptat n.trad.). În același timp, echipa lui Sophie in ‘t Veld, precum și cea a lui Giorgos Georgiou au solicitat comisiei să efectueze o vizită de cercetare la Atena.
In ‘t Veld a acuzat Comisia Europeană că a dat dovadă de o atitudine pasivă și că nu a răspuns apelurilor de a pune compania NSO pe lista neagră a UE și că nici nu investighează pe deplin cine este responsabil pentru supravegherea telefoanelor comisarilor, care a fost dezvăluită în luna aprilie de agenția Reuters.
Europarlamentarul olandez a mai vorbit despre delegația comisiei de anchetă în Israel, unde, după cum a spus ea, au avut ocazia să afle cum funcționează sistemul de producere a acestor produse, menționând că vânzarea lor pe piață trece prin aprobarea guvernului israelian, care trebuie să dea licență de export și să efectueze o cercetare amănunțită cu privire la guvernele care doresc să le cumpere.
De la începutul scandalului și de când Apple și alte companii au demarat acțiuni în justiție împotriva NSO, Israelul a redus licențele de export, a spus Sophia in ‘t Veld, subliniind totodată că nu se știe ce s-ar putea întâmpla pe viitor în cazul unei schimbări de guvern. Εa a mai precizat că din lucrările comisiei de anchetă a înțeles că există un întreg ecosistem care nu privește doar software-ul de supraveghere, ci și companii care, de exemplu, sunt în căutare de date personale pentru a influența personalități publice, așa cum s-a întâmplat în scandalul cu compania Black Cube din România și spargerea email-ului actualului procuror general european Laura Kovesi. Potrivit lui in ‘t Veld, multe dintre aceste companii fie au avut o prezență în Cipru, cum ar fi compania Intellexa, fie altele, care sunt active în prezent, au „căsuțe poștale” în Cipru.
Devine din ce în ce mai clar că domeniul spionajului nu privește doar unele incidente de supraveghere a unor jurnalişti şi a unor politicieni, după cum a subliniat in ‘t Veld, vorbind despre „vârful aisbergului”. „Dacă ridici preșul, există un întreg univers”, în care guverne și persoane private cumpără servicii de supraveghere, dar și servicii separate de colectare de informații despre care nu vor să recunoască oficial că le caută.
Problema, potrivit europarlamentarului olandez, este că vorbim despre o „piață neagră” prin intermediul căreia guvernele ocolesc regulile, sporindu-și capacitățile de supraveghere.
Întrebată despre ce poate face Cipru, având în vedere umbrele ce planează asupra activității unor astfel de companii pe teritoriul său, Sophia in ‘t Veld a declarat că „dacă aș fi în locul guvernului cipriot, aș fi cât se poate de transparent”. „Nu se pot ascunde în spatele securității naționale, deoarece acest caz vizează utilizarea Ciprului drept cutie poștală, drept stație de tranzit – nu este o chestiune de securitate națională, ci de comerț”, a subliniat ea, adăugând că și Grecia ar trebui să procedeze cu deplină transparență în problema utilizării softului de supraveghere. (Traducerea Rador: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii