Scandalul legumelor contaminate: Autoritatea Fitosanitară nu are confirmarea că există pe piață legume stropite cu substanțe ilegale găsite la Buzău. Sub 1% din legumele și fructele testate sunt neconforme
Șefa Autorității Fitosanitare Paulina Gabor a declarat luni pentru G4Media că legumele producătorilor din Buzău asupra cărora s-au găsit substanțe ilegale nu au fost încă testate, pentru a avea confirmarea că există pe piața roșii stropite cu substanțe ilegale.
Paulina Gabor a făcut referire la o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, care a organizat recent mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urmă cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.
„Avem un protocol cu Biroul Arme, Explozivi și Substanțe periculoase în baza căruia facem analize, dar nu am primit încă o astfel de solicitare, așadar circulă o știre falsă conform căreia s-au pus pe piața legume stropite cu substanțe ilegale în concentrații mari. Nu avem o astfel de confirmare. Există o anchetă în curs, au fost găsite niște persoane care comercializau așa ceva. Numai noi putem identifica legume contaminate. Cumpăr roșii românești și va spun că sunt bune de consum”, a explicat Paulina Gabor, director executiv al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF).
Presa a citat surse apropiate anchetei, care au dezvăluit că una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat din Buzău, ar fi crescut gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.
În acest context, ministrul Agriculturii Petre Daea a avertizat fermierii cu tăierea subvențiilor dacă stropesc legumele cu substanțe toxice în concentrație mare. Această măsură este deja în vigoare pentru producătorii care pică testele, a confirmat șefa ANF.
De asemenea, deputatul de Buzău Vlad Mircea Pufu îndeamnă publicul să semneze o petiție online pentru a determina administrația locală să introducă teste rapide în piețele agro-alimentare. Paulina Gabor, șefa ANF, spune însă că nu crede în soluția unor teste rapide.
„Din punctul meu de vedere, nu există așa ceva (n.r. teste rapide). Metodele de analiză necesită timp, mereu a existat discuția aceasta că în Bulgaria s-ar aplica niște teste rapide. Metodele noastre sunt acreditate RENAR”, a spus Paulina Gabor.
Autoritatea Națională Fitosanitară are două laboratoare în care a investit în ultimii trei ani peste 4 milioane de euro. Aici se analizează anual circa 3000 de probe de la producătorii locali. Potrivit ultimului raport al instituției, în 2022 au fost identificate 18 probe neconforme la nivel național.
Producătorii autohtoni care comercializează legume în supermarketuri sunt testați de mai multe ori, precizează și Vlad Gheorghe, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe.
„Înainte că un producător autohton să între cu legume în supermarket, pe lângă testele solicitate de autoritățile române, el este testat, pe cheltuială proprie, la laboratoare din Germania. Apoi este testat selectiv, pe timpul derulării contractului, de către supermarket. În schimb, legumele de import intră în țară pe baza unei declarații care menționează pe răspunderea furnizorului că sunt bune de consum. Atât. Aici este problema”.
În același context, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ.
„Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii”, a declarat, pentru Agerpres, Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii