Scandalul Pegasus ajunge în justiția franceză: Procurorii au deschis o anchetă după ce jurnaliști de investigații au acuzat Marocul de spionaj
Procuratura din Paris a deschis marți o anchetă pentru a examina cazul Pegasus în care mai mulți jurnaliști au fost spionați de guverne folosind un soft dezvoltat de compania israeliană NSO Group, potrivit Le Figaro.
Demararea anchetei vine în urma unor plângeri depuse de jurnaliști după ce a fost publicată o investigație colaborativă condusă de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories. Jurnaliștii acuză Marocul că ar fi folosit soft-ul Pegasus pentru a se infiltra în telefoanele lor mobile în încercarea de a afla informații personale și sursele jurnaliștilor. Guvernul de la Rabat a contestat acuzația.
Mai multe organizații media, cum ar fi Le Monde, The Washington Post și The Guardian au dezvăluit duminică faptul că jurnalistul Mediapart, Lénaïg Bredoux și fondatorului site-ului Edwy Plenel se află printre cei 180 de jurnaliști din întreaga lume care au fost spionați de guverne prin intermediul Pegasus. Astfel, site-ul de știri a depus luni o plângere la Parchetul din Paris.
Publicația de investigații Le Canard Enchainé și fostul său colaborator Dominique Simonnot și-au anunțat la rândul lor intenția de a depune o plângere.
Amploarea spionajului
„Timp de câteva luni, aparatul represiv al Marocului a încălcat intimitatea a doi jurnaliști, a subminat munca de informare și libertatea presei, a furat și a exploatat datele personale și profesionale”, a acuzat Mediapart într-un articol de luni. Conform site-ului de investigații, scopul spionajului a fost încercarea de a „reduce la tăcere jurnaliștii independenți din Maroc, aflând ce fel de investigații facem în acest domeniu”.
Guvernul marocan a transmis faptul că aceste informații sunt „acuzații false lipsite de orice fundație”, negând că ar fi achiziționat „software de computer pentru a se infiltra în dispozitivele de comunicații”. Potrivit Le Monde, pe lângă jurnaliștii marocani, „în jur de treizeci de jurnaliști francezi și patroni de presă se află pe lista țintelor Pegasus, fiind spionați editori de la redacții precum Le Monde, Le Canard enchaîné, Le Figaro sau chiar AFP și France Télévisions”. Încă nu se știe cu exactitate dacă toți au fost victimele piratării prin software-ul israelian.
Care sunt acuzațiile?
Ancheta de la Paris începe cu o listă de zece potențiale infracțiuni, inclusiv „invadarea vieții private”, „interceptarea corespondenței”, „accesul fraudulos” la un sistem informatic și „asocierea criminală”, a detaliat procuratura. Ancheta vizează și alte infracțiuni, cum ar fi introducerea, extragerea și transmiterea frauduloasă a datelor, care pot fi atribuite utilizatorilor Pegasus.
De asemenea, se referă la „furnizarea și deținerea de echipamente” care permit atacuri asupra unui sistem de date și „oferta și vânzarea neautorizată a unui dispozitiv de captare a datelor”. Procurorii au mai precizat că anchetele au fost încredințate Oficiului Central pentru Combaterea Infracțiunilor Legate de Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (OCLCTIC).
Context
Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.
Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.
Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.
Sursa foto: Wikipedia/ Curtea de Casație din Paris
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii