Scandalul Pegasus: Ministrul israelian al Apărării se deplasează la Paris pentru a informa autoritățile franceze referitor la noile descoperiri în cazul spionajului global
Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, se va deplasa miercuri la Paris pentru a „informa” autorităţile franceze în legătură cu ultimele evoluții și descoperiri legate de NSO Group, compania de securitate cibernetică israeliană al cărei software Pegasus ar fi fost utilizat pentru a spiona sute de jurnaliști, activiști și politicieni, inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron, potrivit AFP, citat de Agerpres.
„Ministrul apărării, Benny Gantz, se va deplasa miercuri în Franţa pentru a se întâlni cu şefa armatelor, Florence Parly, şi va purta un dialog pe probleme strategice şi de securitate. El o va informa cu privire la NSO”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Israel.
Context
Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.
Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.
Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.
De asemenea, Parlamentul din Israel a creat o comisie specială pentru a ancheta acuzațiile de spionaj venite din partea mai multor personalități mondiale.
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii