Scandalul pesticidelor care distrug albinele: Ministrul Oros a dat autorizații de urgență, Comisia Europeană le-a interzis după doar două săptămâni
Comisia Europeană a interzis luni utilizarea în România și Lituania a neonicotinoidelor (pesticide care omoară albinele), potrivit unui comunicat al Executivului european. Mai precis, Comisia Europeană a interzis României să acorde autorizații de urgență ”nejustificate”, în condițiile în care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a autorizat în 18 ianuarie folosirea acestor pesticide la tratarea semințelor de porumb și a semințelor de sfeclă de zahăr.
Ministerul Agriculturii, condus de Adrian Oros (PNL), a autorizat pesticidele care ucid albinele la cererea a trei dintre cele mai puternice organizații patronale de lobby din domeniul agricol, potrivit unui comunicat al instituției: Asociația Producătorilor de Porumb, Federația Națională PRO AGRO și Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.
Ministerul Agriculturii susține că decizia de a autoriza de urgență pesticidele care ucid albinele s-a bazat pe două argumente:
- în România nu există nici o altă alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pierderile de producție din cauza atacurilor dăunătorilor de sol ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare, cu tendințe de extindere, cu densități foarte mari pe metru pătrat și care nu pot fi combătuți prin tratamente în perioada de vegetație.
- Nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea semințelor împotriva dăunătorilor “Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, și în acest context neutilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de producție de circa 35%-38%, existând riscul de abandonare a culturii de către fermieri. Sfecla de zahăr nu este o plantă atractivă pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescență și nici polen în perioada de creștere până la atingerea maturității tehnologice necesare pentru producția de zahăr.
Pe de altă parte, Comisia Europeană arată că nu consideră ”justificate” autoritzările de urgență date de România. ”E pentru prima oară când Comisia Europeană adoptă o asemenea decizie. Utilizarea autorizărilor urgente pentru pesticide nu este posibilă decât cu utilizarea unor condiții stricte. Green Deal subliniază că durabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și noi nu putem accepta ca statele membre să continue utilizarea persticidelor care afectează mediul și biodiversitatea, când sunt disponibile alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate și securitatea alimentară, Stella Kyriakides, potrivit comunicatului Comisie Europene.
Context. Uniunea Europeană a interzis în aprilie 2018 trei pesticide periculoase pentru albine. Deşi România este unul dintre marii producători europeni de miere, guvernul condus la acel moment de Viorica Dăncilă (PSD) a votat împotriva măsurii propuse de Comisia Europeană în Comitetul pentru plante, animale şi alimente (PAFF). În ciuda opoziției României, executivul european a obţinut susţinerea a 16 state, majoritatea calificată necesară interzicerii neonicotinoidelor. România a votat împotrivă alături de Ungaria, Cehia şi Danemarca. Votul exprimă voinţa a 76% din cetăţenii europeni, astfel că de la 1 ianuarie 2019 neonicotinoidele au fost interzise în culturi deschise.
G4Media.ro a scris în exclusivitate că, deşi este unul dintre liderii europeni în producţia de miere de albine, România nu susţine opinia executivului de la Bruxelles şi se poziţionează în favoarea folosirii pesticidelor cotroversate pentru protejarea culturilor împotriva paraziţilor. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că poziţia României e dată de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea.
România a votat împotriva interzicerii acestor pesticide, în ciuda experienţei Franţei sau Germaniei, ţări în care populaţiile de albine au fost decimate de pesticidele care conţin neonicotinoide.
Foto: Adrian Oros (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii