Scandalul predării Limbii române la clasele minorităţilor naţionale ia amploare. Părinții reacționează oficial și reclamă încălcarea Constituției, învăţătorii strâng semnături pentru eliminarea unei prevederi controversate
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România a iniţiat o petiţie online pentru strângerea de semnături de la părinţii copiilor minorităţilor pentru abrogarea deciziei adoptate de Guvern prin OUG, potrivit căreia orele de limbă română să fie predată doar de profesori specializați. La doar 12 ore de la postarea anunţului, sunt deja strânse 2300 de semnături.
Asociația Părinților Maghiari din Târgu Mureș a transmis Ministerul Educației o cerere oficială prin care solicită abrogarea Art. 1, pct. 17 din Ordonanța de Urgență nr. 9/2018 care a instituit această măsură, reclamând încălcarea Constituției și a Legii educației naționale.
Mai multe şcoli din Cluj, Timişoara şi Ţinutul Secuiesc au avut poziţii radicale în ceea ce priveşte decizia Guvernului de a impune ca orele de Limbă română să fie predate doar de profesori specializaţi. Primii care au anunţat protestele au fost 31 de învăţători şi profesori de la gimnaziul Nikolaus Lenau din Timişoara cu limbă de predare germană.
Cadrele didactice au anunţat vineri pe paginile de socializare că au intrat în grevă japoneză şi marţi vor boicota aplicarea hotărârii ministeriale, asta echivalează că învăţătorii nespecializați vor preda în continuare în clase Limba română. Au urmat Gimnaziul Béla Bartók din Timişoara şi Colegiul Unitarian Ioan Sigismund din Cluj Napoca. Greva a fost susţinută şi de mai multe instituţii de învăţămâni din Ţinutul Secuiesc.
La Miercurea Ciuc, directorii de şcoli anunţă că noua prevedere este inaplicabilă. „Ferencz S. Alpár, directorul școlii elementare József Attila din Miercurea Ciuc, și-a exprimat interesul de a oferi 80 de ore de școlarizare, adică 4,44 de locuri de muncă şi nu a avut oportunitatea să facă acest lucru” relatează ziarul de limba maghiară din Miercurea Ciuc, Harghita nepe
Presa din Ungaria a prezentat şi ea pe larg protestele din România.
„Şcolile cu limbă de predare maghiară din România încep anul de învăţământ cu proteste!” relatează canalul TV de ştiri HÍR TV din Ungaria.
” În numeroase şcoli cu limbă de predare maghiară şi germană din România, anul de învăţământ debutează cu un protest de tip japonez cu banderole albe. Se potestează astfel faţă de hotărârea guvernului de la Bucureşti, adoptată în urmă cu zece zile, care prevede ca în primele clase din şcolile cu predare în limbile
minorităţilor limba română să fie predată în locul învăţătorilor de către profesori licenţiaţi în limba şi literatura română. Protestul a fost declanşat de o şcoală timişoreană cu limbă de predare germană, căreia s-au raliat deja şi instituţii de învăţământ din Cluj Napoca şi din Ţinutul Secuiesc.” continuă relatarea
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tiltakozassal-kezdik-a-tanevet-a-romaniai-magyar-nyelvu-
Traducerea: Imola Stănescu/fmatei
În acelaşi ton este şi articolul din MAGYAR IDŐK, ziar conservator, considerat apropiat guvernului maghiar de la Budapesta.
„În opinia învăţătorilor şi profesorilor, hotărârea guvernului pune în pericol senzaţia de confort a elevilor din clasele primare şi încredinţează predarea scrierii şi cititului în limba română unor persoane care nu dispun nici de specializare în această privinţă şi nici de experienţa predării la clasele elementare.
Vineri a chemat la purtarea banderolei albe şi Gimnaziul Béla Bartók din Timişoara. În chemarea publicată pe pagina de socializare a şcolii, autorii au apreciat drept o lipsă de responsabilitate faptul că doar cu 10 zile înaintea începerii şcolilor guvernul introduce o schimbare radicală care nu a fost precedată nici de un sondaj prealabil, nici de o consultare cu cei vizaţi şi cu cadrele de specialitate.
La greva japoneză a aderat şi Colegiul Unitarian János Zsigmond (Ioan Sigismund – n.n.) din Cluj Napoca. În apelul postat pe reţeaua de socializare, comunitatea şcolii a declarat: „Nu putem accepta ca în clasele noastre elementare să fie puse sub semnul întrebării nivelul şi eficienţa orelor de limbă română predate pe baza competenţei metodice şi profesionale stabilite, umilindu-i astfel pe colegii noştri”.
În mesajul care anunţa recurgerea la greva japoneză, autorii au menţionat şi faptul că această măsură se va referi şi la 3.000 de învăţători maghiari şi 52.000 de copii din clasele primare. ”
Prin Ordonanţa 9/2018 guvernul a modificat Legea educației, astfel încât în clasele primare în care învaţă minorităţile naţionale vor preda Limba română doar profesori specializaţi, după cum a relatat G4media.ro aici. https://www.g4media.ro/invatatorii-de-la-clasele-minoritatilor-nationale-nu-mai-au-voie-sa-predea-limba-romana-forumul-democrat-al-germanilor-din-romania-considera-masura-discriminatorie-si-o-va-ataca-la-cncd.html
Prezent la deschiderea anului şcolar la Miercurea Ciuc, ministrul educației, Valentin Popa, a spus că nu sunt şi alte discipline în învăţământul primar la care există profesori specializaţi – limbi străine şi sport-şi că Guvernul nu va reveni asupra măsurii luate.
(Sura Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii