G4Media.ro

Scandalul spionajului american în Europa ia amploare: Autoritățile norvegiene l-au convocat pe…

sursa foto: Pixabay

Scandalul spionajului american în Europa ia amploare: Autoritățile norvegiene l-au convocat pe cel mai important responsabil al ambasadei SUA de la Oslo pentru a-i comunica nemulțumirile

Norvegia l-a convocat joi pe cel mai important responsabil al ambasadei SUA la Oslo, după dezvăluiri privind spionarea de către Washington a unor responsabili politici din patru state europene, printre care şi această ţară nordică, au informat mass-media norvegiene şi o sursă oficială, transmite AFP.

„Ministerul Apărării a avut o reuniune cu ambasada americană la Oslo astăzi, unde s-a spus clar că spionajul ce vizează aliaţi este inacceptabil şi de prisos”, a declarat ministrul norvegian al apărării Frank Bakke-Jensen, într-un tweet difuzat de biroul său de presă.

Ministerul a precizat ulterior că cel căruia i s-a comunicat punctul de vedere al Norvegiei, prin vocea unui înalt responsabil norvegian, este însărcinatul cu afaceri al SUA, Richard Riley. Ambasada americană nu are deocamdată un ambasador.

Potrivit unei anchete a televiziunii publice daneze Danmarks Radio (DR), difuzate duminică seara alături de alte mass-media europene, Washingtonul s-a folosit până cel puţin în 2014 de reţeaua de cabluri submarine daneze pentru a intercepta convorbiri ale unor personalităţi din patru ţări (Germania, Suedia, Norvegia, Franţa).

Parisul, Berlinul şi alte capitale europene au somat luni SUA şi Danemarca să dea explicaţii asupra acestor acuzaţii, o nouă pagină în dosarul interceptărilor între aliaţi, dezvăluite după afacerea Snowden în 2013.

Potrivit DR, NSA a putut accede via Danemarca la SMS-uri, apeluri telefonice şi la traficul de internet, inclusiv la căutări, chat-uri şi serviciile de mesagerie ale unor înalţi responsabili, printre care şi ministrul de externe al Germaniei de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul federal german Angela Merkel.

„Sunt fericită că americanii au spus clar că şi-au schimbat practicile în 2014 în ceea ce priveşte supravegherea aliaţilor şi că ei vor să coopereze cu noi şi cu alţii pentru a cartografia ceea ce s-a întâmplat”, a declarat şefa guvernului norvegian Erna Solberg, citată de agenţia de presă NTB. „Am convocat astăzi (joi) ambasada SUA la Oslo pentru a da curs acestei invitaţii”, a adăugat ea.

Potrivit NTB, Erna Solberg a discutat în aceeaşi zi cu omoloaga sa daneză Mette Frederiksen. „I-am spus din nou că noi considerăm spionajul împotriva unor prieteni şi aliaţi apropiaţi ca fiind inacceptabil şi inutil”, a subliniat şefa guvernului norvegian.

Una dintre necunoscute este în ce măsură Copenhaga ştia despre aceste acţiuni, în legătură cu care Washingtonul a refuzat să comenteze.

Sursa: Agerpres

Image by Alexandra von Gutthenbach-Lindau from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. cum era cu chinezii care nespioneaza cu 5g?

  2. „În ultimele zile s-a declanșat un scandal imens de la dezvăluirile legate de spionarea de către NSA a politicienilor europeni de rang înalt. Informația era ceva mai veche. În noiembrie anul trecut v-am relatat-o. Iar la momentul respectiv v-am spus că se pune batista pe țambal. Și pusă a fost! Acum însă scandalul a fost reaprins deoarece în anchetă a fost implicat un consorțiu format din Danmarks Radio, SVT(Suedia), NRK(Norvegia), NDR, WDR, Suddeutsche Zeitung(Germania) și Le Monde(Franța).

    În lumina scandalului în derulare, președintele Serbiei Aleksandar Vucic a comentat spumos pe un post TV sârbesc: „Imaginați-vă că Belarus ar fi făcut-o! Dacă Lukașenko ar fi ascultat-o pe Angela Merkel cu ajutorul Rusiei, ce sancțiuni ar fi fost impuse Rusiei și Belarusului?”. Observația lui Vucic este cât se poate de justă, demascând demagogia diplomației occidentale pentru care dubla măsură este literă de lege. De asemenea, este cât se poate de jenant că niciun lider politic european nu s-a ridicat pentru a protesta.

    În ceea ce-o privește pe Angela Merkel, aceasta a mai fost de câteva ori subiectul dezvăluirilor referitoare la spionarea sa de către NSA. De fiecare dată a răspuns destul de sec și indiferent că „asemenea lucruri nu se fac între prieteni”. Însă, iată, n-a luat nicio măsură concretă de protecție întrucât se demonstrează că din nou a fost spionată de aceleași instituții din trecut.

    Singura reacție ceva mai articulată a venit din partea unui secretar de stat francez, Clement Beaune, care a spus că „trebuie verificat dacă partenerii noștri danezi au comis erori în cooperarea lor cu serviciile americane”, lansând și niște petarde vagi înspre SUA.

    De fapt tot scandalul este, pe moment, unul strict mediatic. Toată lumea știe că Europa este remorca SUA, astfel încât ascultarea liderilor politici europeni face parte din fișa postului lor. De-aceea nu există o reacție acidă. Și de aceea, de fiecare dată când a apărut un asemenea scandal, Merkel s-a limitat să comenteze că „nu e OK”. Ajunși pe post, bravii politicieni europeni se transformă în păpuși telecomandate, iar spionarea lor nu-i nimic altceva decât, vorba proștilor de pe-aici, „dovada că n-au nimic de ascuns”. „

  3. „Întâmplarea este însă speculată magistral de către chinezi. Într-un editorial din Global Times(publicație apropiată de conducerea chineză) se spune negru pe alb că „abia acum înțelegem de ce SUA acuză de spionaj companiile tehnologice chinezești(precum Huawei): pentru că ei înșiși așa procedează și sunt convinși că oricine ar deține dominația tehnologică ar face la fel ca ei! Nu există egalitate și respect reciproc în interiorul Occidentului. SUA își conduce aliații nu într-un mod democratic sau în conformitate cu idealurile pe care le clamează, ci bazându-se pe control și constrângere. Nu este ușor să fii un aliat al SUA. Nu doar că suveranitatea îți este infiltrată, dar fiecare pas pe care-l faci este strict controlat de către Washington. Aceasta este realitatea rece care se ascunde în spatele aparentei unități dintre SUA și Europa. Și așa realizăm că, de fapt, SUA nu e „una dintre cele mai mari democrații ale lumii”, ci șeful unei bande sinistre”.

    Sincer să fiu nu mai e nimic de adăugat la observațiile chinezilor. Ceea ce însă ar trebui să conștientizăm este că noi, sub influența propagandei, deja începem să privim strâmb relațiile internaționale. Multora controlul dement exercitat de SUA li se pare o normalitate. Exact așa cum, pe vremea comuniștilor, ascultările efectuate de către Securitate li se păreau normale. Nu, dragii mei, nu-i așa sub nicio formă! Toate acestea reprezintă intruziuni grave, indiferent de unghiul din care privești. A-ți fi călcată în picioare intimitatea fără protest arată că de fapt te afli într-o relație de vasalitate cu cel care-o face. Acceptarea ei e acceptarea vasalității, exact ca-n vremurile de demult când „droit du seigneur”, cunoscută mai mult ca primae noctis, era o regulă de neîncălcat.” @TrenduriEconomice

    • Spune-le asta celor de la gradinita. Ei sigur o sa creada ca daca o alta putere va acapara influenta globala, o sa conduca lumea fara sa spioneze.

  4. Mi am instalat iblocker Paranoid si de unde sunt cele mai multe pachete dropped? De la amerloci, restul sunt nesemnificativi!

  5. Istorie, semnificatii, geopolitica, interese :