G4Media.ro

Scandalul statuilor din alamă se extinde: Primăria îl acuză pe Ioan Bolborea…

Scandalul statuilor din alamă se extinde: Primăria îl acuză pe Ioan Bolborea că ar fi falsificat alte patru opere de artă. Artistul califică plângerile drept ”prostii”

Primăria Capitalei îl acuză pe artistul Ioan Bolborea că ar fi încălcat contractul și a construit din alamă, în loc de bronz, patru statui emblematice: Căruța cu Paiațe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Primăria București arată că expertizele realizate la cererea sa au arătat că artistul a folosit alama în locul bronzului, motiv pentru care municipalitatea a făcut și o plângere penală. Ioan Bolborea a avut contracte cu Primăria Generală în perioada 2009-2017, în valoare de 6,2 milioane euro.

Bolborea se apără spunând despre reprezentanţii primăriei că sunt „nişte nepricepuţi, sunt prostii de-ale lor”.

Potrivit unor artiști plastici consultați de G4Media.ro, bronzul ar fi de trei ori mai scump decât alama.

La nici 24 de ore după ce G4Media.ro a arătat cum statuia „Împăratul Traian” cu lupoaica de pe treptele Muzeului de Istorie din Bucureşti a fost făcută din alamă (un aliaj ieftin) şi nu din bronz aşa cum prevedea contractul, municipalitatea reclamă alte nereguli. Alte patru statui, turnate de către acelaşi artist plastic, ar fi fost făcute tot din alamă, un material mai ieftin decât bronzul și mai ușor de lucrat.

Primăria Capitalei este cea care acuză. Dintr-un răspuns remis G4Media aflăm că Ioan Bolborea s-a ales şi pentru acestea cu plângere penală pentru înşelăciune. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT) din cadrul Primăriei Generale este cea care a formulat plângerea.

„Subliniem faptul ca AMPT a formulat pe numele dl. Ioan Bolborea o plângere penală pentru înşelaciune, ţinând cont de faptul că mai multe dintre turnarile in bronz ale artistului Ioan Bolborea (Caruta cu Paiate, I.L. Caragiale, Vioara Sparta si Al. I. Cuza) s-au dovedit, in urma expertizarii, a fi realizate din alama, si nu din bronz”, se arată în răspunsul remis G4Media.ro de Primăria Capitalei.

În acelaşi răspuns se mai arată că Ioan Bolborea a avut cu Administrația Monumentelor şi Patrimoniului Turistic contracte distincte pentru turnarea în bronz a operelor de artă, contracte executate şi plătite de către AMPT care însumate, în perioada 2009-2017, ating valoarea totală de 6,2 milioane de euro.

Contactat de G4Media.ro, artistul plastic Ioan Bolborea se apară şi spune că reprezentaţii Primăriei Generale se răzbună pe el din cauza unui contract pe care municipalitatea i l-a reziliat fără a avea un motiv serios.

„Niște nepricepuți, sunt prostii de-ale lor. Artiștii plastici folosesc și bronz și alamă în aceeași lucrare, alama nu e mai proastă, e mai ductilă, e aproximativ același aliaj. Ei caută să-mi găsească tot felul de chichițe, nu merită să le răspund la prostii. Artistul are voie să-și aleagă materialul cel mai bun, compoziția cea mai bună. Alama dă o patină foarte frumoasă. Ei sunt rău-voitori. Sunt aceleași costuri, uneori alama e și mai scumpă. Folosesc motivele astea pentru că ei au un proces cu mine legat de monumentul Marii Uniri, pe care l-au reziliat. La acest proces, am câștigat în fond, ei au zis că vor să rezilieze unilateral, dar fără un motiv serios din contract”, a declarat Ioan Bolborea pentru G4Media.ro.

Foto: Căruța cu paiațe (InquamPhotos / Octavian Gheorghe)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Mă rog, erau unii care văzuseră asta mai demult 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=SVCqAWAwzwM

  2. „…„Niște nepricepuți, sunt prostii de-ale lor. Artiștii plastici folosesc și bronz și alamă în aceeași lucrare, alama nu e mai proastă, e mai ductilă, e aproximativ același aliaj. Ei caută să-mi găsească tot felul de chichițe, nu merită să le răspund la prostii. Artistul are voie să-și aleagă materialul cel mai bun, compoziția cea mai bună. Alama dă o patină foarte frumoasă. Ei sunt rău-voitori……”

    Ce mi-e Cu-Zn, ce mi-e Cu-Sn????? De vreo 3 ori diferenta de pret…….

    Specialistii lu’ peste din primaria lu’ madam’ Firea….. O sa le vanda unul apa de ploaie pe post de ageazma sfintita…..

    • Acum, ca am vazut si pozitia sculptorului … lucrurile se mai nuanteaza putin. Avem asa:

      1) Primaria a facut un contract pe niste bani multi, ca de obicei (cum si de ce, nu ne intrebam aici!), cu sculptorul, pentru grandomania cu Marea Unire. Intre timp, nemaiavand bani sa treaca strada, Primaria s-a razgandit si a reziliat unilateral contractul. Sculptorul a cerut in instanta despagubiri si pare ca va castiga. Problema: despre ce suma e vorba in cazul despagubirii sculptorului pentru contractul reziliat unilateral?!

      2) Primaria, vazand ca pierde banii, vrea sa-l faca cumva sa renunte pe sculptor la pretentii, si ca urmare a gasit ideea cu bronzul in loc de alama din celelalte sculpturi deja cumparate, facandu-i plangere pentru inselaciune. Problema: ce anume prevad contractele pentru statuile deja realizate?! Scrie in clar ceva de genul „bronz in proportie de 95%” !?

      Pana una alta, in lipsa celor doua informatii esentiale, ambii au dreptate: pare ca este o reglare intre doi escroci 😆 . Dar pe banii nostri! 😥

      Asteptam publicarea hotararii judecatoresti precum si publicarea contractelor … sa ne mai lamurim si noi un pic, care este de anvergura mai mare dintre cei doi … 💡

  3. alamă = aliaj galben-auriu de cupru și zinc . bronz = aliaj de culoare galbenă din cupru și cositor, la care se adaugă câteodată zinc
    care este diferența dragilor ?

    • Vezi ca dat un raspuns documentat intrebarii tale, la alt articol, si pare ca stie ce vorbeste:

      Postolache Nicolae
      7.4.2019 la ora 6:52 pm
      ALAMA este un aliaj de CUPRU(Cu) și ZINC(Zn) în diverse proporții, galben-auriu, maleabil, ductil, ușor de prelucrat, cu numeroase și variate întrebuințări în industrie.
      Cu creșterea conținutului de zinc, culoarea sa se deschide și rezistența la coroziune scade. Există alamă galbenă care conține până la 80% cupru și alamă roșie sau tombac, cu un conținut de cupru de peste 80%. Alamele care conțin mici cantități de nichel, mangan, fier, staniu, plumb au proprietăți mecanice și rezistență la coroziune superioare alamelor obișnuite.
      BONZUL este un aliaj de CUPRU(Cu) cu STANIU(Sn). Uneori poate conține și mici cantități de aluminiu, plumb, mangan, nichel etc. Bronzul este mai dur și mai rezistent decât cuprul, având numeroase întrebuințări tehnice.

      O altă definiție este: toate aliajele cuprului se numesc bronzuri cu excepția aliajelor Cu-Zn care se numesc alame și aliajelor Cu-Ni-Zn care se numesc alpacale. Curent, prin bronz se înțeleg aliaje Cu-Sn, de regulă se precizându-se principalul element de aliere, de exemplu „bronz de beriliu”, „bronz de aluminiu” etc.

  4. Si a mai zis marele artist: „prostii, de fapt nici una nu era opera de arta”. 🙂

  5. Dacă vor, e simplu:
    Follow the money.

  6. Super, pot să le dezasambleze acum? Sunt urâte rău și ocupă și spațiu degeaba. Propun să se uite și la cartoful în țeapă, care a ajuns să arate în ultimul hal.

  7. A facut si artistu’ o furaciune…
    Asta-i viata de artist!
    Noaptea, vesel
    Ziua, trist

  8. Orice este posibil.O expertiza metalografica e necesara foarte repede si daca sculptorul are dreptate , PB sa fie verificata pe fiece plata. In fond, prin zisa politizare acolo sunt 45000 de angajati ( mai multi decat locuitorii Alexandriei si decat angajatii primariei din Paris) plus alesii si e nevoie de multi bani.Pe de alta parte, grupul statuar ”Imparatul Traian” parea galben-auriu ( imparatii te duc cu gandul la aur) si lupa s-a depreciat usor, dar cine vrea cu tot dinadinsul, poate desprinde o asemenea piesa.Insa, pe de alta parte, cine ar plasa statui din alama prezentandu-le din bronz, lucrarile sunt expuse chiar in vazul lumii si unii se pricep bine, intervine si posteritatea, nu sunt multi sculptori care pot lucra in bronz si un artist nu isi pune reputatia la bataie. Luand in considerare o ultima parte, grupul statuar ” Caruta cu paiate” are alura si patina de bronz, se afla in aparent echilibru fragil si nimic nu s-a fisurat acolo, poate nici nu s-a agatat nimeni de ea.

  9. „Merge si asa” 🙂

  10. nu este de vina Mr Kitsch, ci idiotii din primarie care dandu-i acestui neica nimeni sa faca tot felul de ineptii prin Bucuresti isi trag si ei la randul lor cateva sute de mii de euro.
    ar trebui interzis un astfel de personaj sa isi mai ‘expuna’ cretinatatile in acest oras si in tara

  11. „Maestrul” joacă la cacealma cu tovarășii din partid, la fel cum și primăria mimează stupoarea ca un elev prins copiind într-o teză la chimie! Uneori la masă îl vedem și pe Ghilduș… ei sunt doi dintre sculptorii răsfățați de forurile publice ce realizează la comandă, orice pe bani publici mulți, foarte mulți…de la statui de mici dimensiuni, pe post de trofee pentru festivaluri și concursuri de rezonanță națională ce sugerează o bătaie de joc la adresa artei, până la statui de mari dimensiuni absolut sinistre și mistificatoare!.. E normal ca arta monumentală să coste, dar e imperios necesar ca ea să existe, pentru modelarea spațiului identitar colectiv. Ceea ce contează este calitatea acesteia, care constă nu doar în nivelul artistic, ci în relevanța ei pentru identitatea națională, în capacitatea ei inspiratoare și, nu în ultimul rând, în accesibilitatea ei (modernismul și postmodernismul neexcluzând accesibilitatea și democrația artistică, adecvat înțelese!). Dar o artă monumentală jemanfișistă, bășcălioasă față de valorile pe care le evocă, se anulează pe sine.

    • Cautam cuvantul si nu il gaseam, am numit sculptura in discutie ” contrafactuala”, dar in realitate este ”jemanfisista, bascalioasa”. Vasile Gorduz, caruia ii apartin conceptia si desenele nu l-a placut pe imparatul Traian, nu i-a placut nici simbolul Romei si a tinut sa o arate.Interesant este ca PB nu a simtit nimic, elogiul adus de primarul S.O. la inaugurare se inscrie pe linia clasica.

  12. In text spune ca alte patru statui, in afara de lupoaica, au fost turnate de Bolborea. Insa „Imparatul Traian”, cu lupoaica, e realizata de Vasile Gorduz, nu de Bolborea. Pare a fi o practica generalizata printre artistii astia abonati la banii statului