Uber, Bolt și Clever au ajuns la un compromis cu Ministerul Transporturilor. Aplicațiile de transport alternativ vor plăti o taxă anuala
UPDATE: Ministerul Transporturilor a ajuns la o înțelegere cu Uber, Bolt și Clever. Proiectul de OUG ar urma să fie pus în dezbatere publică astăzi. “Am avut astăzi o nouă întâlnire la Ministerul Transporturilor cu grupul de lucru pentru reglementarea serviciilor ridesharing. Guvernul a promis că va pune în dezbatere publică astăzi un proiect de OUG în acest sens. Am ajuns la un consens privind o parte din propunerile pe care le-am făcut”, a declarat după discuțiile de la MT, Cătălin Codreanu, președintele Asociației Coaliția pentru Economia Digitală, care reprezintă interesele Uber, Bolt și Clever. Potrivit unui comunicat al Clever Taxi, printre prevederile agreate astăzi cu privire la transportul alternativ și cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență se află următoarele:
● Toți șoferii trebuie să fie autorizați pentru transport alternativ, să dețină cazier judiciar, avize medicale și psihologice, să dețină atestat de conducător auto profesionist, să plătească asigurări și să dețină o casă de marcat pentru tranzacțiile efectuate cu plata în numerar;
● Toate aplicațiile de transport alternativ trebuie să fie autorizate de către Ministerul Comunicațiilor și să achite o taxă anuală calculată în funcție de numărul de mașini înrolate;
● Autoturismele care desfășoară transport alternativ trebuie autorizate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR) și să respecte standarde de vechime.
Articolul inițial: Proiectul de ordonanţă ce reglementează serviciile de ridesharing ar putea fi pus săptămâna viitoare în dezbatere publică. Declarația a fost făcută de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-o conferință de presă făcută miercuri seara la Palatul Victoria, după ce oficialii din Transporturi s-au întâlnit cu reprezentanții aplicațiilor de transport alternativ (Uber, Bolt și Clever) pentru a dicuta pe marginea proiectului.
O variantă de lucru pentru noul act normativ prevede ca mașinile folosite pentru asigurarea acestor servicii să nu fie mai vechi de 10 ani, potrivit Asociației pentru Economie Digitală, care reprezintă principalele companii de ridesharing şi e-hailing din România, Uber, Bolt şi Clever. Aceasta cere ca vechimea mașinii să fie în linie cu vechimea medie a parcului auto din România, care este de 14-15 ani.
„Noi am avut o comunicare şi eu comunic foarte bine cu dânşii (reprezentanţii Uber, Clever şi Bolt – n. r.) şi i-am asigurat că ordonanţa va apărea într-un termen foarte scurt, dar nu avea cum să apară până nu finalizam tocmai problemele pe care ei ni le-au adus la cunoştinţă săptămâna trecută. Tocmai de asta, aşa cum am spus în intervenţiile pe care le-am avut şi pe posturile tv şi săptămâna trecută la conferinţă, săptămâna aceasta urma să avem întâlnirea. A avut loc întâlnirea, s-a ajuns la un consens. Probabil că săptămâna viitoare vom pune în Transparenţă această ordonanţă. Dar eu am discutat în permanenţă cu ei acest subiect, deci nu trebuie să îşi facă nimeni probleme. Tot ce vreau eu să vă spun este că această ordonanţă trebuie să fie echilibrată pentru toate părţile, să nu mai existe supărări nici din partea taximetriştilor, nici din partea celor de la Uber”, a declarat Răzvan Cuc.
În lipsa unei legislații clare care să reglementeze aplicațiile de transport alternative, reprezentanții Uber, Clever, Bolt spun că la o săptămână de la intrarea în vigoare a Ordonanței prin care Guvernul a modificat legea taximetriei, făcându-i mai ușor de sancționat pe șoferii lor parteneri, numărul șoferilor care preiau comenzi s-a redus la jumătate, cursele au devenit mai scumpe, iar clienții au mai mult de așteptat până găsesc o mașină disponibilă.
Foto: Răzvan Cuc (Sursa: Ministerul Finanațelor)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii