G4Media.ro

Scandalul vânzării de cetățenie bulgară – „cel mai serios caz de corupţie…

Scandalul vânzării de cetățenie bulgară – „cel mai serios caz de corupţie la nivelurile înalte ale puterii”, „fără analog în istoria contemporană”

DNEVNIK: În urma acţiunii la Agenţia pentru Bulgarii din Străinătate: întrebări şi intrigi politice

Acţiunea de la Agenţia de Stat pentru Bulgarii din Străinătate (ASBS), calificată de procurorul general adjunct, Ivan Gheşev, drept „cel mai serios caz de corupţie la nivelurile înalte ale puterii”, „fără analog în istoria contemporană”, a provocat reacţii politice dure şi poate să ducă la o criză guvernamentală la Sofia, scrie publicația Dnevnik, preluată de Rador. La o săptămână de la arestările în structura de stat, informaţiile sunt contradictorii, existând încă o mulţime de chestiuni neclarificate – privind momentul desfăşurării acţiunii, motivele pentru care verificările anterioare s-au finalizat fără rezultat, refuzul de a fi puşi sub acuzare o parte dintre cei reţinuţi, modul de lucru al agenţiei etc.

În cadrul operaţiunii au fost arestate 20 de persoane, însă, în cele din urmă, doar patru dintre acestea au fost puse sub acuzare, iar prima instanţă de judecată a lăsat trei dintre aceştia în arest. Acuzaţia pentru preşedintele Agenţiei, Petăr Haralampiev, este de coordonare a unui grup infracţional şi luare de mită de câte 5000 de euro, precum şi pentru cinci infracţiuni derivate de luare a 350 de euro. Secretarul general Krasimir Tomov este acuzat de luare de mită de 800 de euro şi 1.500 de euro. Sunt acuzaţi şi doi intermediari, care nu sunt angajaţi ai ASBS. Unul dintre ei este cetăţean sârb.

Cine a semnalat cazul

Prima informaţie oficială în acest caz a fost dată la data de 31 octombrie – atunci procuratura de specialitate (anticorupţie – n.trad.) a anunţat că acţiunea are loc potrivit unei informări operative a Poliţiei Kiustendil, precizând că nu sunt date legate de participarea unor politicieni în schema infracţională, nu sunt semnale din partea unor figuri politice, nici informaţii ca cei care solicitau cetăţenie bulgară să fi dat adresa VMRO (Organizaţia Revoluţionară Macedoneană Internă) pentru corespondenţă, după cum susţine fostul şef al Direcţiei pentru Cetăţenie Bulgară din cadrul Ministerului de Justiţie de la Sofia, Katia Mateva.

Potrivit informaţiilor prezentate în presă, în ultimii ani au existat cel puţin patru semnale de fraude în activitatea ASBS.

Preşedintele Rumen Radev a anunţat că a retransmis două semnale fostului director al Direcţiei pentru Cetăţenie Bulgară din cadrul Ministerului bulgar de Justiţie, Katia Mateva, privind neregulile din cadrul ASBS. Procuratura a confirmat că în luna martie 2017 a primit un semnal, însă a precizat că, prin decretul din 25 octombrie 2017, procuratura a refuzat să iniţieze certarea penală, pentru că nu au existat date legate de o infracţiune comisă, cu toate că – conform afirmaţiilor procurorului Gheşev – grupul infracţional condus de Haralampiev acţiona din iulie 2017.

Chiar dacă nu a avut niciun rezultat, verificarea procuraturii are un alt efect – împotriva doamnei Katia Mateva s-a demarat o cercetare disciplinară şi i-a fost ridicată autorizaţia de acces la informaţii clasificate, cu argumentul că dezvăluind fraudele, ea a subminat autoritatea Ministerului de Justiţie. Mateva, însă, continuă să spună că, de ani de zile, procedurile de acordare a cetăţeniei bulgare sunt sub controlul VMRO şi există o schemă de corupţie care acţionează.

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov, care supraveghează activitatea ASBS, a anunţat că a transmis de asemenea Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (ASSN) semnalul Katiei Mateva, consultându-se înainte de asta cu „colegul meu şi asociat, vicepremierul Karakachanov”, pentru că propunerea de numire a lui Petăr Haralampiev în fruntea ASBS a venit din partea VMRO. El a adăugat că întâlnirea cu angajaţi ai ASSN a avut loc în cabinetul său şi de faţă cu martori, la data de 30 octombrie 2017.

Despre un semnal a anunţat şi fostul director al ASBS – Iva Yordanova. Pentru bTv, ea a precizat că i-a anunţat pe anchetatori în anul 2014, când, pentru o scurtă perioadă de timp, s-a aflat în fruntea ASBS. În acelaşi an a avut loc o verificare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), al cărei rezultat nu este dat publicităţii. Procurorul general adjunct Ivan Gheşev a declarat deja că urmează să se fie evaluată şi această verificare, însă a subliniat că ÎCCJ a constatat doar nereguli de ordin administrativ.

Martori ai procurorilor, fără acuzaţii

Multe întrebări legate de ancheta propriu-zisă stau fără răspuns, însă procuratura, deocamdată, le eludează, cu explicaţia că procedura prejudiciară este într-o etapă prea timpurie. Între acestea e şi întrebarea: de ce nu sunt puşi sub acuzare cei doi principali martori ai procuraturii – Dimităr Stoichev, care a dat mită conducerii Agenţiei, şi vicepreşedintele Agenţiei (în prezent numit şef interimar) Dimităr Vladimirov, care de ani de zile ştia de această schemă şi nu a semnalat nimic. Procurorul supraveghetor Anghel Kânev a explicat că Vladimirov a fost singurul care a deranjat schema infracţională, însă nu doar aceasta. El a avut câteva procese în tribunale administrative, în ultimii trei ani, iar intermediari din reţea au demarat împotriva lui cercetări pentru discriminare.

Procurorul Kânev a declarat că în acest proces nu sunt date ca persoane cu antecedente infracţionale să îşi fi plătit pentru certificat pentru cetăţenie, însă procuratura va verifica câte dintre persoanele care au primit certificat şi-au finalizat cu succes procedura şi au primit cetăţenie bulgară. Kânev a subliniat că Ministerul de Justiţie a emis peste 750, între acestea existând şi persoane din lista procuraturii. El a spus că, deocamdată, în acest proces nu există niciun nume de politician.

VMRO suspectează serviciile străine

Vicepremierul Krasimir Karakachanov neagă că el şi partidul său au ceva în comun cu vânzarea de cetăţenie bulgară şi suspectează un atac din partea altor partide şi servicii de informaţii. Membrii săi de partid amintesc că Haralampiev, care este în fruntea Agenţiei din mai 2017, după trei ani în care a fost adjunct de prefect de Sofia, este lider al Mişcării Naţionale Patriot BG.

VMRO a declarat că vicepremierul Karakachanov îl va da în judecată pentru calomnie pe fostul director al Direcţiei pentru Cetăţenie Bulgară din cadrul Ministerului bulgar de Justiţie, Katia Mateva, dacă se dovedeşte că la Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională nu sunt dovezi legate de participarea sa în această schemă.

„Acestea nu sunt ştiri false; aceasta este o campanie care are drept obiectiv deservirea anumitor interese. Cred că în faţa lor e un mouse. Însă acest lucru m-a ambiţionat şi mai mult”, a declarat Krasimir Karakachanov, duminică, pentru Kanal 3.

„Ştim de verificarea Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională, pentru că încă din urmă cu două luni, din proprie iniţiativă, toţi deputaţii de la VMRO am semnat pentru realizarea ei”, a scris, pe Facebook, deputatul Krasimir Bogdanov. În opinia sa, campania împotriva partidului şi ridiculizarea ideii că bulgarii din străinătate trebuie să primească cetăţenie bulgară se duce de către partidul etnicilor turci – Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS). „Katia Mateva, care a difuzat informaţia, este demisă de la Ministerul de Justiţie, pentru că emis documente unor cetăţeni ai Turciei care nu au nimic în comun cu Bulgaria.Probabil că sunt implicate şi alte partide şi servicii străine”, crede Bogdanov. „Noi toţi, lideri şi membri ai VMRO, am lucrat neobosit, depunând eforturi, energie, timp şi fonduri personale, pentru renaşterea bulgarităţii/spiritului bulgar în Macedonia, Albania, Kosovo, Serbia, România, Moldova şi Ucraina. Acum încep să se vadă efectele acestei munci. Fiţi siguri ca atacurile nu se vor opri aici”.

GERB păstrează o distanţă tactică

În săptămâna care a trecut de la începutul scandalului, GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) şi premierul Boiko Borisov au păstrat o tăcere deplină privind acuzaţiile ce li se aduc copreşedinţilor Coaliţiei Patrioţii Uniţi, cu care guvernează. El nu a comentat nici afirmaţiile la adresa lui Karakachanov, nici solicitările DPS şi Volia privind demiterea lui Valeri Simeonov, în resortul căruia este Agenţia pentru Bulgarii din Străinătate.

Deosebit de laconic a fost şi adjunctul său de la GERB, Ţvetan Ţvetanov, care, duminică, a spus că pentru dobândirea cetăţeniei trebuie parcurse multe proceduri, în diferite instituţii ale statului, că fiecare dintre acestea trebuie să facă verificări. „Putem cere o răspundere politică atunci când există o tăinuire şi beneficii dintr-o asemenea infracţiune. În prezent ştim că nu există şi acest lucru a fost declarat şi de procurori”, a declarat Ţvetanov.

Volia şi DPS cer demisii

Scandalul a început să ameninţe majoritatea parlamentară, după ce, în cursul săptămânii trecute, DPS şi stânga au anunţat ca nu vor participa la întrunirea cvorumului în parlament, până când Valeri Simeonov nu îşi dă demisia; iar duminică, liderul Volia, Veselin Mareşki, pe care se bazau pentru a da voturile necesare pentru înregistrare, pentru a putea să lucreze Adunarea Naţională de la Sofia, a insistat de asemenea pentru înlăturarea lui Karakachanov şi Simeonov. Pentru postul public de radio de la Sofia, el a dat ca termen sfârşitul acestei săptămâni. O sursă din cadrul VMRO a comentat pentru Dnevnik că, probabil, există o legătură între comportamentul lui Mareşki şi procesele pe care procuratura le duce împotriva sa.

GERB şi Partioţii uniţi au împreună doar 122 de locuri (din 240) în Parlamentul de la Sofia, iar dacă doi deputaţi de-ai lor lipsesc, nu se poate întruni cvorumul pentru şedinţă.

Cum lucrează ASBS

Procuratura a anunţat că ASBS are peste 20.000 de corespondenţe întârziate. Acolo domneşte un haos privind organizarea şi cei mai mulţi bani pentru şpăgi sunt daţi de oameni care au origine bulgară, însă, cel mai adesea, au plătit pentru obţinerea mai rapidă a certificatului, pentru că acesta se emitea în circa un an.

Potrivit datelor preşedintelui Comisiei parlamentare pentru politicile pentru bulgarii din străinătate, Andon Donchev (Volia), schemele de vânzare a cetăţeniei bulgare erau construite deştept, scoase în afara Agenţiei, fiind acordate atribuţii unor agenţii de traduceri, ori unor asociaţii ale bulgarilor din străinătate, care strâng informaţii din documentele celor ce doresc să primească cetăţenie bulgară, iar ei înşişi erau însoţiţi să se adreseze exact acestor agenţii. Schemele au fost făcute în urmă cu 7-8 ani, agenţia oferind dreptul unor asociaţii bulgare din străinătate să emită certificate de origine bulgară şi astfel să ducă la îndeplinire condiţia obligatorie de obţinere a cetăţeniei doar în baza acestui document.

Ce urmează

În lunile următoare, procuratura specială (anticorupţie – n.trad.) trebuie să spună dacă şi când va depune un act de acuzare şi dacă acesta ca fi doar împotriva celor patru arestaţi. În acelaşi timp, ministrul bulgar de justiţie, Ţeţka Ţaceva, a anunţat că un grup de lucru pregăteşte schimbări în Legea privind cetăţenia bulgară. Acestea vor fi în două direcţii – legat de origine şi prin investiţii şi deschiderea de noi locuri de muncă.

Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Bulgarii sunt mici copii față de români, aia este mită? 1500 euro,800 euro? faceți schimb de experiență cu psd-alde care conduc Romania,care iau sute de mii si milioane de euro.