G4Media.ro

„Scânteia care va aprinde butoiul cu pulbere”: O extindere a războiului din…

Foto: Captură Google Maps

„Scânteia care va aprinde butoiul cu pulbere”: O extindere a războiului din Gaza ar fi „potențial apocaliptică”, avertizează ONU

Șeful pentru afaceri umanitare al ONU a avertizat miercuri că extinderea războiului Israelului împotriva Hamas din Fâșia Gaza în Liban ar fi „potențial apocaliptică”, în timp ce bombardamentele și luptele continuă în teritoriul palestinian, transmite agenția AFP.

„Văd acest lucru ca fiind scânteia care va aprinde butoiul cu pulbere… Este potențial apocaliptic”, a avertizat Martin Griffiths la Geneva, spunând că se teme de consecințele „imprevizibile” ale unei extinderi a conflictului în Liban.

Războiul din Fâșia Gaza, declanșat de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, a dus la o recrudescență a violențelor la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, unde au loc schimburi de focuri aproape zilnice între Hezbollahul libanez, aliat al mișcării islamiste palestiniene, și armata israeliană.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile extinderii războiului.

Un conflict care implică Libanul „se va extinde la Siria… se va extinde la alte” teritorii din regiune, a declarat Griffiths, al cărui mandat se încheie la sfârșitul lunii. „Evident, va avea consecințe în Gaza” și „un impact asupra Cisiordaniei”, ocupată de Israel, a adăugat el.

Bombardamentele israeliene au continuat miercuri în Fâșia Gaza, martorii raportând că luptele au avut loc la vest de Rafah, un oraș din sudul teritoriului unde armata a lansat o ofensivă terestră pe 7 mai.

În nord, Apărarea Civilă a declarat că trei copii și o femeie au fost uciși într-un atac în Beit Lahia. Tiruri de tancuri au fost raportate în orașul Gaza.

Un responsabil al Protecției civile a declarat pentru AFP că salvatorii au recuperat 15 cadavre în „diverse zone din orașul Rafah”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al agenției, Mahmoud Bassal, a declarat că bombardamentele au fost mai puțin intense miercuri.

“Toate scenariile posibile”

La frontiera israeliano-libaneză, escaladarea atacurilor de săptămâna trecută de ambele părți și schimbul de amenințări între Israel și Hezbollah au stârnit temeri legate de un nou război.

„Un război între Israel și Hezbollah ar putea deveni cu ușurință un război regional, cu consecințe dezastruoase pentru Orientul Mijlociu”, a avertizat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce se întâlnea marți la Washington cu omologul său israelian, Yoav Gallant.

„Lucrăm îndeaproape împreună pentru a ajunge la un acord, dar trebuie, de asemenea, să ne pregătim pentru toate scenariile posibile”, a declarat Gallant.

La 19 iunie, Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, o puternică mișcare islamistă din Liban, a avertizat că „niciun loc” din Israel nu va fi scutit de rachetele mișcării sale, la o zi după ce armata israeliană a anunțat că „planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban” au fost „validate”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică că faza „intensă” a luptelor din Fâșia Gaza se apropie de sfârșit și a precizat că Israelul ar putea apoi „redisloca anumite forțe în nord”, la frontiera cu Libanul, „în scopuri defensive”.

„Se pare că Israelul, care a devastat Gaza, își îndreaptă acum privirile spre Liban. Vedem că puterile occidentale sprijină Israelul în spatele scenei”, a acuzat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Vorbind despre o „situație imprevizibilă”, Canada a făcut apel la cetățenii săi să părăsească Libanul cât mai curând posibil.

“Dezrădăcinarea Hamas”

Hezbollah a deschis frontul cu Israelul în sprijinul Hamas a doua zi după atacul comis de mișcarea palestiniană la 7 octombrie în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă asupra Fâșiei Gaza, care a făcut până în prezent 37.718 morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului condus de Hamas.

Anunțând că faza „intensă” a luptelor, în special la Rafah, este „pe cale să se încheie”, Benjamin Netanyahu a reafirmat că războiul va continua împotriva Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007 și considerat organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

“Obiectivul”, potrivit lui Netanyahu, este „recuperarea ostaticilor” și „dezrădăcinarea regimului Hamas”.

Niveluri catastrofale de foamete

Războiul a provocat o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza, asediată de Israel, unde există un „risc ridicat și susținut” de foamete, potrivit unui raport publicat marți de Clasificarea integrată a fazelor de securitate alimentară (IPC), pe care își bazează activitatea agențiile ONU.

Potrivit raportului, 495.000 de persoane suferă de foamete la un nivel „catastrofal”.

Potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), „în fiecare zi, o medie de 10 copii își pierd unul sau două picioare” în Gaza. „Zece pe zi înseamnă aproximativ 2.000 de copii după mai mult de 260 de zile de acest război brutal”, a subliniat agenția.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ONU și-a pierdut toată legitimitatea după ce membri ONU erau teroriști activi. Ar trebui sa aibă Gutierez bun simt da tacă măcar.

  2. ONU s-a dovedit ca e o cocina ruseasca. Parerea lor nu mai conteaza demult, ca si cum n-ar fi.