Scenarii de război în Taiwan: SUA ar pierde sute de avioane și nave într-o confruntare cu China, dar ar ieși victorioase
Un conflict pe scară largă între China și Statele Unite din cauza Taiwanului ar duce la pierderi uriașe în nave și avioane pentru forțele americane, a prognozat o analiză a unui think tank de la Washington, care a concluzionat însă că, în final, SUA și Taiwan, la care s-ar putea alătura Japonia, ar fi probabil capabile să respingă o invazie chineză. Aceasta se va produce cu pierderi mari de ambele părți.
Scenarii de conflict
Posibilitatea producerii unor pierderi catastrofale pentru ambele tabere în cazul unei invazii chineze a fost prognozată de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei SUA și alți experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Potrivit CSIS, insula autoguvernată, pe care Beijingul a promis că o „va unifica” cu continentul până în 2050, ar putea fi apărată cu succes cu ajutorul aliaților săi, dar cu costuri „extrem de mari.”
Scenariul CSIS, care prevede un război în 2026 din cauza insulei, sugerează că nu ar exista învingători clari în urma ostilităților, chiar dacă armele nucleare nu ar fi folosite în conflict, a scris The Times.
Rezultatele complete ale analizei nu vor fi publicate până în decembrie, dar în 18 dintre cele 22 de runde finalizate până acum, experții au prezis că rachetele balistice PLA au scufundat o mare parte din flotele americane și japoneze și au distrus sute de aeronave la sol.
Bătălia navală fără precedent prezisă de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei Statele Unite ar putea determina forțele navale și aeriene combinate ale SUA și Japoniei să scufunde până la 150 de nave amfibii și alte nave chineze de suprafață, în sprijinul Taiwanului.
Analiza estimează că, în „cel mai rău scenariu,” 900 de avioane de luptă și de atac americane – echivalentul a jumătate din avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene și Marinei SUA – ar fi pierdute în patru săptămâni.
„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale ale aliaților ar lovi cu forță flota chineză de nave amfibie și de suprafață, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de vapoare,” a declarat Marc Cancian, consilier principal la CSIS. „Aș spune că în majoritatea scenariilor, flota chineză suferă mult mai mult pentru că este foarte expusă,” a afimat el.
„Motivul pierderilor mari ale SUA este că Statele Unite nu pot desfășura o campanie sistematică pentru a înlătura apărarea chineză înainte de a se apropia,” a explicat Mancian.
The Times a precizat că Pentagonul și-a efectuat propria evaluare a modului în care s-ar termina un război cu China asupra Taiwanului, dar constatările rămân clasificate.
De asemenea, în urmă cu șase ani, Rând Corporation a analizat posibilul rezultat al unui război între China și SUA, estimând că în primele confruntări între cele două tabere vor exista „pierderi militare masive de ambele părți.”
Raportul din 2016 a concluzionat că PLA ar suferi pierderi mult mai mari decât forțele americane.
În cei șase ani care au trecut de atunci, PLA a realizat progrese tehnologice semnificative și a construit un arsenal de rachete balistice, parte a politicii Chinei de a descuraja grupurile americane de portavioane de a intra în regiune în timp de război – ceea ce este cunoscut sub numele de „strategia de anti-acces, zonă-negare (A2D2).”
În timpul celor mai recente exerciții militare chineze împotriva Taiwanului, Flota a 7-a a Marinei SUA, condusă de portavionul USS Ronald Reagan, a rămas în serviciul operațional în regiunea Indo-Pacific, dar a rămas departe de strâmtoarea Taiwan. În scenariul de război al CSIS se presupune că SUA ar interveni în cazul unei invazii a insulei de către China.
Cancian a declarat că recentele exerciții chineze au reflectat capacitățile luate în considerare în analiza războiului.
„În aproape toate scenariile, SUA/Japonia/Taiwan sunt capabile să împiedice forțele chineze să ocupe întreaga insulă. Cu toate acestea, costul este extrem de mare,” a afirmat expertul.
Efectele războiului
În urma unui astfel de război, „ar fi nevoie de ani de zile pentru ca SUA să-și reconstruiască forțele din cauza ratelor scăzute de producție. Alte națiuni, precum Rusia și Iran, ar putea profita de slăbiciunea SUA,” a spus Cancian.
„SUA vor trebui să-și consolideze suficient poziția pentru a descuraja China sau pentru a câștiga războiul fără a experimenta o uzură mare,” a afimat el.
Publicația a precizat că experții CSIS nu au făcut nicio evaluare cu privire la bilanțul victimelor sau prejudiciile economice aduse Taiwanului și Chinei. Dar partea finală a analizei va examina ce s-ar putea întâmpla dacă SUA ar amâna intervenția și Japonia ar rămâne în afară conflictului.
Cancian a declarat că grupul său nu a rulat cel mai rău scenariu, dar a descris unul dintre jocuri, raportat de Wall Street Journal, care a implicat două elemente pesimiste: SUA sunt distrase de o altă criză în altă parte a lumii, cum ar fi Ucraina, iar taiwanezii reacționează lent din cauza operațiunilor de informare și a sabotajului chinez.
Expertul a spus că intenționează să desfășoare jocuri cu unele ipoteze și mai pesimiste în viitor, care implică lovituri pe continentul chinez și rolul Japoniei.
Scenariul va include și posibilitatea că China va lovi navele de război americane din regiune și va lansa atacuri asupra forțelor americane aflate în bazele lor din Guam și, eventual, Okinawa și Kadena în Japonia. „Deci presupunem că SUA vor interveni, dar nu este o certitudine,” a spus Cancian.
Expertul a spus că CSIS va sugera unele îmbunătățiri ale strategiei SUA care ar putea descuraja China, cum ar fi cumpărarea mai multor rachete cu rază lungă de acțiune și construirea de adăposturi în Guam și Japonia pentru a proteja aeronavele, deoarece majoritatea aparatelor riscă să fie distruse la sol.
Care este concluzia CSIS după jocurile de război? „Vestea bună este că, la sfârșitul tuturor iterațiilor de până acum, există un Taiwan autonom,” a declarat Mark Cancian. „Statele Unite și Taiwan reușesc, în general, să țină insula departe de ocupația chineză, dar prețul este foarte mare – pierderi de sute de avioane, portavioane și devastări teribile pentru economia taiwaneză și, de asemenea, pentru marina și forțele aeriene chineze.”
Jocuri de luptă
Potrivit Business Insider, jocurile de război sunt concepute pentru a ajuta la vizualizarea modului în care se vor desfășura conflictele. În acest conflict imaginar legat de Taiwan, care ar avea loc peste patru ani, fiecare parte nu deține decât capacități militare pe care le-a demonstrat deja în viața reală.
Jocurile implică două panouri cu o hartă operațională a Pacificului de Vest, inclusiv Taiwan, Japonia, China, precum și piese care sunt mutate pe panouri.
Echipa folosește modele computerizate și tabele cu rezultatele luptei pentru a decide ce se întâmplă pe baza analizelor experienței istorice. De asemenea, experții folosesc zaruri pentru a adăuga elemente cu caracter aleatoriu.
Analiștii trec apoi pe o hartă separată pentru Taiwan, unde se fac scenarii pentru situația posibilă în care chinezii debarcă și taiwanezii încearcă să apere insula.
Contextul
Detaliile au apărut în contextul în care Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a finalizat recent exerciții de luptă la scară largă în jurul Taiwanului, descrise de guvernul Taipei drept o repetiție pentru o invazie. Exercițiile militare agresive puse în scenă de către chinezi au fost răspunsul Beijingului la vizită efectuată la Taipei de Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, politicianul american cu cel mai înalt rang care a pus piciorul pe insulă în ultimii 25 de ani.
China a numit vizita o „provocare flagrantă” și a spus că îi va sancționa pe democrată și familia ei, dar experții au spus că răspunsul guvernului de la Beijing s-a desfășurat, în general, respectând atitudinea sa standard.
Pelosi și-a apărat călătoria, spunând pentru NBC: „Nu putem permite guvernului chinez să izoleze Taiwanul.”
În urma călătoriei lui Pelosi, PLA a lansat 11 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele de la est de insulă, în timp ce zeci de nave de război și avioane chineze au traversat prin centrul strâmtoarei Taiwan, fostă graniță neoficială.
Deși Administrația Biden nu a susținut oficial vizita lui Pelosi, iar Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, Casa Albă a apărat dreptul liderei democrate de a călători în Taipei. (America este obligată prin lege să apere insula în cazul unui atac).
Diferențele legate de Taiwan au sporit tensiunile dintre SUA și China, iar unii analiști militari cred că China ar putea invada în cele din urmă insula, potrivit Business Insider.
De zeci de ani China a făcut presiuni pe lângă numeroase guverne să nu recunoască Taiwanul ca națiune suverană și a promis că „va unifică” insula autoguvernată cu continentul până în 2050.
SUA au încercat de mult să mențină un echilibru delicat între sprijinirea Taiwanului și prevenirea războiului cu China, dar tensiunile au crescut recent după vizita lui Pelosi.
Mai mult, tensiunile cu China ar putea să crească din nou după ce o delegație de cinci membri a Congresului, condusă de senatorul democrat Ed Markey a sosit în Taiwan duminică, la mai puțin de două săptămâni după vizita lui Pelosi. Ca răspuns la vizita delegației americane, China a anunțat o nouă rundă de exerciții militare. (Surse: The Times, Business Insider, Wall Street Journal, AP, Reuters)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii