G4Media.ro

Scenarii realizate de statisticianul Valentin Pârvu privind epidemia în România după apariția…

Scenarii realizate de statisticianul Valentin Pârvu privind epidemia în România după apariția noii tulpini: Cu măsurile de relaxare, la finalul lunii martie vor fi între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID / Pârvu: „Responsabilii merg orbi pe sistemul vechi, de parcă nu ar fi apărut noi riscuri”

România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID la finalul lunii martie, în funcție de relaxarea măsurilor și de frecvența noii tulpini de coronavirus, care a fost depistată deja în mai multe orașe, potrivit proiecțiilor realizate de statisticianul Valentin Pârvu, pe baza datelor din 10 ianuarie, când Bucureștiul și mai multe județe erau încă în scenariul roșu.

În 10 ianuarie, Bucureștiul și județele Ilfov, Timiș, Constanța și Cluj erau în scenariul roșu, iar restricții precum închiderea restaurantelor la interior erau încă în vigoare. În prezent, doar județul Timiș mai este în scenariul roșu.

Scenariile publicate duminică de Valentin Pârvu pe platforma graphs.ro, raportate la situația din 10 ianuarie, arată că, dacă restricțiile se relaxează – ceea ce între timp s-a întâmplat inclusiv în Capitală -, în 28 martie România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID, în funcție de cum va evolua și răspândirea noii tulpini de coronavirus.

În opinia statisticianului, dacă nu s-ar insista pe „relaxări premature” și ar fi menținută prudența pentru circa două luni, timp în care circa 33% din populație să primească vaccinul, răspândirea noii tulpini s-ar menține la un nivel redus și ar scădea și cazurile de infectare cu vechea tulpină.

„Însă responsabilii merg orbi pe sistemul vechi de relaxări, de parcă nu ar fi apărut noi tulpini, noi riscuri”, a precizat Valentin Pârvu pentru G4Media.ro.

Proiecțiile pentru 28 martie:

Evolutia tulpinilor vechi SARS-COV2 si a B.1.1.7 poate fi estimata in functie de rata de transmisibilitate efectiva (Rt). Spre deosebire de rata de transmisibilitate R0 a virusului, rata efectiva Rt depinde atat de particularitatile virusului, cat si de masurile luate spre a impiedica transmiterea (distantare sociala, purtarea mastii, restrictii) si de nivelul de imunizare in populatie (prin boala sau prin vaccin).

Masurile adoptate de Romania la inceputul lunii Noiembrie, desi mai putin restrictive decat cele din primavara 2020, au reusit sa stavileasca cresterea pandemiei si sa reduca treptat Rt pana in jur de 0.9. Anumite relaxari, dintre care unele deja luate (deschiderea de restaurante, teatre, sali de spectacole, jocuri de noroc) vor duce automat la o crestere Rt, asa cum s-a observat atat in lunile Iulie-Septembrie 2020. Deschiderea scolilor vor duce de asemenea la o crestere Rt de 0.1 – 0.2, asa cum s-a vazut la inceputul lunii Octombrie 2020 si cum a fost raportat in multiple studii.

Conform studiilor daneze, Rt pentru B.1.1.7 este asteptat sa creasca cu 36% fata de vechile tulpini, desi exista incertitudini si cresterea poate fi undeva intre 20% si 50%. Datorita contagiozitatii superioare, aceasta tulpina va deveni cu siguranta dominanta odata ce intra in circulatie, dar in acest moment este inca relativ rara in Romania; primul caz a fost raportat pe 8 Ianuarie. Prof. Mihai Dimian de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, care a contribuit la modelarea, testarea și secvențierea virusului SARS-CoV-2, inclusiv cu varianta nouă a tulpinii, estimează ca trei scenarii posibile de lucru privind răspândirea noii tulpini ținând cont de cazurile pozitive cu varianta B.1.1.7 depistate până acum și numărul total de cazuri pozitive din luna ianuarie, numărul de teste efectuate și numărul estimat de secvențieri efectuate în România: 1 din 1000 de cazuri pozitive din România s-ar datora noii tulpini (scenariul cel mai probabil), 1 din 100 (scenariul mediu) și 1 din 35 (scenariul pesimist). In termeni absoluți, putem estima între 3 (scenariul cel mai probabil) si 91 (în cel mai rău scenariu) cazuri zilnice cu B.1.1.7.

Evolutia pandemiei in Romania a fost simulata sub doua scenarii:

  • un scenariu unde masurile din 9 Noiembrie sunt pastrate, fara relaxari aditionale fata de situatia din 10 Ianuarie (in acea data anumite judete erau in scenariu rosu si aveau restrictii suplimentare, care s-au relaxat in ultimele saptamani). Acest scenariu corespunde cu Rt = 0.9 si Rt = 1.22 pentru vechile tulpini, respectiv B.1.1.7
  • un scenariu unde masurile se vor relaxa si Rt va creste cu 0.2. Acest scenariu corespunde cu Rt = 1.1 si Rt = 1.49 pentru vechile tulpini, respectiv B.1.1.7

Trei scenarii separate au fost considerate pentru frecventa noii tulpini intre cazurile pozitive la 10 Ianuarie: 1 din 1000 (3 cazuri zinice, cel mai probabil), 1 din 100 (32 cazuri zilnice, scenariu mediu), si 1 din 35 (91 cazuri zilnice, scenariu pesimist).

În grafic sunt prezentate proiectiile 28 Martie pentru tulpinile vechi si pentru B.1.1.7 sub doua scenarii de restrictii / relaxari. Frecventa B.1.1.7 intre SARS-COV2 pozitivi asumata pe 10 Ianuarie la 0.1% (albastru, scenariul cel mai probabil), 1% (portocaliu, scenariul mediu), si 2.8% (rosu, scenariul pesimist):

Dupa scenariile mai pesimiste in care B.1.1.7 reprezintă deja peste 1% din cazurile noi, noua tulpina va deveni dominanta in Romania in prima jumatate a lunii Martie. Daca masurile nu se relaxeaza, numarul total de cazuri se va mentine sub 3000 cazuri zilnice (dintre care cel mult 2100 B.1.1.7 în cel mai pesimist scenariu al frecventei actuale). In cel mai rau caz, o frecventa ridicata B.1.1.7 acum, cuplata cu o relaxare a masurilor (fara o restrictionare pana la sfarsitul lui Martie), va duce la peste 20000 cazuri zilnice intre 18 si 28 Martie.

Dupa cel mai probabil scenariu in care B.1.1.7 era doar 0.1% din cazurile raportate zilnic pe 10 Ianuarie, va dura pana in luna Aprilie pana cand noua tulpina sa devina dominanta (peste 50% din pozitivi) in Romania. Chiar si in acest scenariu, numarul de cazuri totale la sfarsitul lunii Martie va fi in jur de 9,000 zilnic daca masuri de relaxare se vor lua acum (dintre care aproximativ 1300 B.1.1.7). Pe de alta parte, prudenta si continuarea masurilor in urmatoarele 2 luni vor mentine noua tulpina sub 100 cazuri zilnice pana la sfarsitul lui Martie, cu vechile tulpini ajungand sub 700 cazuri zilnice.

Analiza integrală poate fi consultată pe graphs.ro

sursa foto sus: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Am salvat link-ul, vorbim in Martie.
    Daca nu e adevarat propun ca acest statistician sa se lase de meserie.

    • Din cind in cind mai apar d-astia, ca Parvu asta, ca Chereches, sa nu cumva sa se moleseasca lumea, acu’ ca vine primavara.
      Problema e ca pierdutii respectivi au public si presa care-i baga-n seama.

    • Daca crezi ca acum e bine, te rog sa te uiti ca pozitivarea testelor e la aprox 10%, iar in Noiembrie era la 20-25%. In timp ce in vara era la 3%, cand epidemia era relativ sub control.

      Lasand cifrele la o parte, cred ca mai toata lumea cunoaste mai multe persoane infectate si cel putin un deces din cunoscuti. Asta e dimensiunea epidemiei, de fapt.

      La 3% pozitivare, inca ar fi acei mici retarzi care se plang ca nu stiu pe nimeni infectat… Dar vezi tot mai rar astfel de behaitori.

      Apoi, daca te uiti peste 2 granite mai la vest, preblemele sunt mari si aia nu au mass media controlata prin spaga…

  2. Parvule, daca nu ti se inplinesc „profetiile” promiti sa nu mai scoti capul niciodata? Mai sunt si alti pacalici ca tine, gen Jurma si barbosul de la Cluj, dar obrazul e mai gros decat bunul simt.

  3. Omul asta urla toata vara ca in septembrie o sa avem 1 milion de cazuri. Mai e ceva de zis?

  4. Statistica domnului Pârvu este optimistă. Dacă vine Covid Africa de Sud / Anglia va fi mult mai rău. Respect tot ce a spus domnul statistician, dar pentru a realiza pe ce lume trăiești trebuia doar să deschizi televizorul în ultimele două săptămâni. Vedeai că în țări civilizate mor pe capete și că sunt terminați. Vedeai că această tulpină este mult mai periculoasă. Și îți puneai întrebarea legitimă: De ce au probleme unii care au mai multe spitale, medici, fonduri și au sistemul medical cu 100 de ani înaintea noastră ? ? ? Cumva pentru că pericolul este unul foarte mare ? ? ? Noi am deschis cluburile, teatrele și păcănelele…………. să facem pe plac lui Garcea și lui Dănutz SRL. Țară de tâmpiți până la cel mai înalt nivel.

    • Singura ta greseala este ca deschizi tv!! Iesi din casa, mergi pe strada si vei vedea realitatea, nu este asa sumbra!

  5. Per asamblu exista un sambure de adevar:Cand orbul calauzeste pe orb sa treaca….

  6. E vorba de tulpina aia Ebgleza B.1.1.7? Aia care face asa ravagii in UK de scad abrupt cazurile? Uitati-va pe site-ul guvernamental al britanicilor sa vedeti ce grafic in scadere vertiginoasa au. Sursa https://coronavirus.data.gov.uk.
    Nu va e rusine mai pacalicilor? Eu v-as da afara in secunda 2. Si un pic si la racoare pentru imprastiere de fake news.

    • Esti prost de bubui,au avut peste 50.000 de cazuri,au in continuare peste 1500 de decese,tu nu intelegi ca au impus carantina in urma cu o luna,nu e logic sa scada?

    • Lasa nu muri, avem nevoie si de astia asa smekeri ca tine si Bitman.
      Ia zi daca esti asa de destept de ce cazurile in UK scad exact din ziua cand incepe carantina (4 ianuarie) cand in mod normal efectul carantinei se vede dupa 2 saptamani. Asa-i ca nu stii, desteptu’ pul!!?

  7. Asa ni s-a acrit de specialiștii lui peste prăjit care predica sa stam inchisi in case… Si daca o sa apara la fiecare 6 luni o nouă tulpina, o sa ne tineti in casa toata viata? Sa stea cine vrea in sub plapumă, noi ăștia multi am vrea sa ne cam lasati in pace.

  8. Asa la prima vedere, pare logic ce spune. Numai ca graficile astea nu tin cont de economie sau starea de nervozitate a societatii.

  9. Fake news, nu vom testa niciodata suficient ca sa avem nr. asta de cazuri.

    Si de murit se poate muri si pe acasa, nu e nevoie sa mai mergi sa declari ca a avut Covid – a murit ca l-a tras curentu’.

    Vom avea statisticile reale peste cativa ani probabil cand se vede excedentul de decese.

    Urmam modelul Braziliei, mai putin plajele si vremea tropicala.

  10. acest domn semicelebru ar trebui să se puțin uite pe proiecțiile altora, ceva mai bine documentați
    https://covid19.healthdata.org/romania?view=total-deaths&tab=trend

  11. e un cascaval de publicitate de mancat , de ce sa ne oprim la 20k ?bag 50k, fara numar ,fara numar ! ce sfertodocti fac pe savantii in tara asta chinuita!

    • Omul a oferit o proiecție plecând de la cazurile de acum și presupunând o răspândire a noii tulpini mai mică de 12,5%(10 tulpini noi găsite în 78 de teste alese aleatoriu din mai multe orașe de Medlife) Mă îndoiesc că nu a ținut cont de gradul de imunizare. Așa
      că puteți să înjurați cât doriți Matematica merge mai departe iar 1+1=2 și la finalul lui Martie.

  12. Dupa sarbatori vom avea inmormantari!

    Pana atunci: haieti la schi 🙂

  13. Numai in Romania, aceste personaje sunt puse sa deseneze grafice, sa produca postari dure pe FB si finalmente sa prinda posturi de secretar de stat.

    Ce mai vrea si Parvu asta? Crede ca marele grafician Calin Gheorghe va putea fi urnt rea curand? Tocmai a spus superiorul lui, Vlad Cuckenstein, ca nu se schimba gradatii actuali.

  14. Marii politicieni romani!
    Lucovid, Berbeceanu&Carpeanu!
    Sa ne relaxam ca nu adunăm voturi pentru posturi!
    Sa ne relaxam ca ne dau in judecata!
    Sa ne relaxam pornind scoala!
    Si asa au iesit toti papagali la chefuit, la disco, la telegondola !
    Barurile gem de papagali cu toate amenzile care sunt date ca sa fie date!
    CCR a pornit dezmățul la NEPLATA amenilor!
    Inainte de începerea scolilor când se pregateste valul 3 când toate țările ÎNCHID aici se deschid!
    Copii neverificati, necontrolati de nimeni , cu un istoric al infectarii familiei Necunoscut, vin cu drag la Scoala!
    Ca le-a zis Ministerul !

  15. „responsabilii” iresponsabili…
    Bine ca ne-am vaccinat, in 17 Februarie mergem la doza a 2-a!!

  16. gogule iti aperi articolul de rahat!

  17. Matematica și statistica nu mint.

    România trebuie să se poziționeze pe scenariul în care măsurile nu se relaxează, astfel încât numărul total de cazuri să se mențină sub 3.000 de cazuri zilnice. Asta cel puțin până se vaccinează un procent mai mare din rândul populației care dorește să se vaccineze.