Scenariu electoral în SUA: Democrații vor recâștiga Camera Reprezentanților, republicanii mențin Senatul
Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile intermediare din Statele Unite, liderii Partidului Democrat sunt încrezători că formațiunea lor va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii speră că vor continuă să mențină controlul Senatului de la Washington. Sondaje de opinie recente par să confirme astfel ceea ce analiștii și clasa politică americană afirmă de ceva vreme. Așa cum recunosc însă multe voci, scena politică din Statele Unite este în prezent una extrem de fluidă, existând toate șansele ca, în săptămânile care au mai rămas până la scrutinul din 6 noiembrie, ea să fie modificată dramatic de forțe externe (ancheta procurorului special Robert Mueller, starea economiei, noi dezvăluiri incendiare despre Administrația Trump, o reluare a crizei refugiaților hispanici sau declanșarea unui conflict neașteptat în Orientul Mijlociu). Și, totuși, cum se pregătesc cele două partide americane tradiționale de scenariul vehiculat de ceva vreme, în care democrații și republicanii își vor împărți cele două camere ale Congresului?
Doi lideri democrați au dezvăluit zilele trecute convingerea lor tot mai mare că Partidul Democrat va reuși să recâștige majoritatea Camerei Reprezentanților în urma alegerilor din noiembrie. Declarațiile lor au fost făcute în contextul în care ultimul sondaj realizat de Washington Post-ABC News (ambele cu înclinații liberale) arată că alegătorii americani par să respingă politicile republicanilor din Congres.
Liderul democraților din Camera, Nancy Pelosi (California), a trimis o scrisoare colegilor săi de partid afirmând că democrații „trebuie să fie pregătiți pentru perspectiva că vom fi în majoritate în ianuarie.” Pelosi a declarat că democrații din principalele comisii ale Camerei Reprezentanților vor avansa legi care reflectă agenda campaniei „For the People” (Pentru oameni) promovată de partidul lor, punând accentul pe ținerea sub control a costurilor în domeniul sănătății, creșterea salariilor și curățirea corupției de la Washington. Scrisoarea democratei a venit în aceeași zi în care Pelosi a declarat într-un interviu pentru NPR că are „toată încrederea” că democrații vor recâștiga Camera.
În același timp, cel de-al doilea lider democrat din Camera Reprezentanților, Steny Hoyer (Maryland), a afirmat că este „destul de încrezător” că alegătorii îi vor ajuta pe democrați să fie din nou majoritari în Cameră. „Toate semnele pe care le-am văzut sunt foarte, foarte pozitive”, a spus el, citând calitatea candidaților democrați, donațiile importante și sondajele de opinie tot mai favorabile Partidului Democrat. De altfel, după alegerea lui Trump, democrații au reușit să câștige mai multe alegeri speciale, printre care un scaun în Senat, unul în Camera și să-și adjudece mandate în mai mult de 24 de legislaturi din diferite state considerate republicane, precum Oklahoma, Missouri și Wisconsin.
Ultimul sondaj de opinie Washington Post-ABC News a arătat că alegătorii înregistrați la nivel național preferă cu 14% mai mult candidații democrați celor republicani în cursele pentru Camera. Numărul reprezintă un decalaj mai mare decât cel de care s-au bucurat democrații în alte sondaje legate de așa-numitul „vot generic,” care testează modul în care alegătorii văd partidele în general. Analiștii și strategii de partid percep anchetele de opinie privind votul generic ca fiind probabil cel mai important parametru de prezicere a rezultatelor alegerilor pentru Congres, deși acestea nu sunt lipsite de erori. „După cum ne-au arătat ultimele alegeri prezidențiale, nimeni nu poate anticipa cu adevărat ce se va întâmpla,” a spus Hoyer. „Dar … sunt încrezător.”
Hoyer a afirmat că supravegherea președintelui Donald Trump și a administrației sale va fi, alături de politicile anunțate de Pelosi, o prioritate-cheie pentru democrați. Un element major de pe lista democraților va fi obținerea și publicarea declarațiilor fiscale ale lui Trump – lucru pe care președinții comitetelor fiscale din Congres le pot face în conformitate cu legea federală. Până în prezent, republicanii care conduc aceste comitete au blocat cererile Partidului Democrat, dar acest lucru se va schimbă în cazul în care democrații vor recâștiga majoritatea Camerei. „Publicul american are dreptul să știe dacă un președinte își deservește interesele sau interesul publicului,” a declarat Hoyer, referindu-se la declarațiile fiscale ale liderului de la Casă Albă.
Democrații, pe val
Așa cum afirmă analiștii americani, democrații îi conduc pe republicani cu cel puțin 11 puncte în cinci din ultimele șase sondaje în care alegătorii au fost întrebați dacă preferă un democrat sau un republican în cursele pentru Congres. Rezultatele sunt foarte apropiate de cele de dinaintea alegerilor generale din 2006, în urma cărora Partidul Democrat a recâștigat Camera Reprezentanților.
După cum a declarat și Hoyer, democrații se bucură, de asemenea, de un avantaj mare în ceea ce privește strângerea de fonduri, lucru indicat de sondajele care arată că susținătorii democrați sunt mult mai entuziasmați și mai deciși decât republicanii să voteze în noiembrie (deși, observă comentatorii, cei mai fideli democrați sunt cei din statele care sunt deja democrate prin tradiție). De exemplu, democrații care candidează pentru Cameră au strâns anul acesta 621 de milioane de dolari, comparativ cu 470 de milioane de dolari pentru republicani. Candidații democrați pentru Senat au ajuns la 368 milioane de dolari, comparativ cu 258 milioane de dolari pentru republicanii care candidează pentru aceleași mandate. Prin comparație, candidații republicani pentru Camera în 2014 au strâns cu 140 de milioane de dolari mai mult decât democrații, iar republicanii ce au candidat la Senat i-au depășit pe democrați cu 40 de milioane de dolari.
În sfârșit, democrații sunt încurajati și de problemele legale și scandalurile ce par să nu se mai termine pentru Administrația Trump. În urmă cu câteva saptămâni, fostul şef al campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost declarat vinovat de opt infracţiuni legate de fraude bancare şi fiscale, iar Michael Cohen, fostul avocat personal al actualului lider de la Casă Albă, a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016 şi a încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale. Ambii așteaptă sentințele cu închisoarea. Iar sfârșitul lunii august a coincis cu decesul senatorului John McCain (republican de Arizona), un critic constant al președintelui Trump. Ceremoniile funerare ale acestuia au fost prilejul unor atacuri directe la adresa liderului de la Casă Albă, care nu a fost invitat la înmormântare. Nu este, așadar, de mirare că rata de popularitate a lui Trump a scăzut la cote dramatice în unele sondaje (majoritatea făcute de instituții favorabile democraților), între 36 și 41%, iar acest lucru este văzut de mulți analiști liberali ca dovada unui așa-numit „val albastru” ce va avea loc în noiembrie, cu referire la culoarea tradițională a Partidului Democrat.
Cum răspund republicanii
Republicanii se consolează cu faptul că ar putea să-și mărească numărul de senatori, deși democrații speră și ei să câștige majoritatea în Senatul de la Washington. Unii liderii republicani sunt însa mai optimiști și susțin că vor reuși să mențină și controlul Camerei, însă acest lucru este respins de majoritatea comentatorilor care spun că din ce în ce mai multe districte republicane sunt vulnerabile. Republicanii sunt, însă, fermi. Așa cum a declarat Matt Gorman, un purtător de cuvânt al Comitetului Național al Republicanilor din Congres, „o să ne trezim și o să lucrăm în fiecare zi ca și cum am coborât 10 puncte în sondaje. Nu lăsăm nimic la întâmplare. Dar suntem încrezători că, cu marii noștri candidați care vorbesc despre problemele care contează de fapt pentru alegători, vom sfida istoria.”
Republicanii ar putea să beneficieze de menținerea în spațiul public al unor subiecte care-i favorizează, între care economia și imigrația. Economia americană este puternică şi traversează o perioadă de creştere importantă. Rata şomajului este de circa 4%, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2000, din perioada preşedintelui democrat Bill Clinton. Nu este de mirare că președintele Trump a lăudat recent rata puternică de creștere a PIB-ului pentru al doilea trimestru din acest an (4.1%), lăudându-se cu câștigurile economice obținute în timpul președinției sale și susţinând că SUA cunosc un boom economic. O cifră „uimitoare” şi „sustenabilă,” a afirmat liderul american, vorbind de „revoluţia economică de proporţii uriaşe.”
În afară de optimismul economic, imigrația ar putea de asemenea să încline balanța în favoarea republicanilor. Nu este de mirare că, în urmă cu câteva zile, președintele Trump i-a acuzat pe democrați, în cadrul unui eveniment ce a omagiat angajații federali din domeniul imigrației, că permit deschiderea granițelor și favorizează crimele care rezultă din această politică. Prezicând că republicanii vor avea „rezultate foarte bune în alegeri,” Trump a afirmat că subiectul imigrației va face diferența dintre cele două partide: „Cred că vom avea mult mai mult un val roșu decât ceea ce veți vedea ca un val albastru fals. Valul albastru înseamnă crime, înseamnă granițe deschise. Nu este bine.”
De asemenea, este foarte posibil ca republicanii să beneficieze de prezența pe listele din noiembrie a unor candidați democrați ce se declara socialiști și cu vederi extreme de stânga. Inclusiv liderii democrați sunt îngrijorați de acești democrați pe care îi consideră mult prea radicali. Partidul Democrat traversează el însuși, în această perioada, un moment de transformare, în care rebeliunea activiștilor de stânga îi amenință arhitectură deja vulnerabilă. Comentatorii cred că formațiunea democrată se confruntă cu o revoluție internă determinată de faptul că democrații nu știu încă cu exactitate cum să-i răspundă lui Trump și cum să-i saboteze agenda. Iar situația este îngreunata de faptul că nu există un lider democrat emblematic, care să conducă această strategie și să unească membrii de partid divizați.
Un alt lucru care ar putea conta semnificativ ține de Curtea Supremă. Dacă Brett Kavanaugh, cel nominalizat de Donald Trump pentru un mandat de judecător al Curții, va trece cu bine de audierile din Senat și va primi acceptul senatorilor, liderul republican va avea în mâna un as formidabil. Dincolo de orice, acceptarea lui Kavanaugh și eventuala depunere a jurământului înainte de scrutinul din noiembrie vor fi o victorie clară pentru Trump și un factor care ar putea să influențeze alegătorii.
În sfârșit, discuțiile despre suspendarea președintelui Trump, care s-au întețit în ultima perioada, ar putea să facă ca republicanii să primească un ajutor nesperat la urne. Ideea că preşedintele este în pericol şi riscă să fie destituit de o cabala democrată ce nu acceptă nici acum că Hillary Clinton a pierdut Casă Albă ar putea să ajute la mobilizarea bazei electorale a lui Trump, făcând că alegătorii republicani sau independenţii care preferă Partidul Republican să iasă în număr mare la vot în noiembrie. Donald Trump este un preşedinte complet diferit de imaginea liderului american cu care eram obișnuiți până nu demult, iar susţinătorii săi nu privesc chestiunile politice şi scandalurile de la Washington așa cum fac analiştii, politicienii și elitele mass-media, care vorbesc constant de „dezastrul” produs de actuala Administrație. Un eventual efort al democraţilor de a-l destitui pe Trump ar putea sa scoată alegătorii republicani în număr mare la urne.
Ce se mai poate întâmpla?
Ce ar putea să dea însa peste cap scenariul cu democrații majoritari în Camera și cu republicanii continuând să domine Senatul? De aproape doi ani, scena politică din Statele Unite a devenit una extrem de fluidă, existând toate șansele ca, în săptămânile care au mai rămas până la scrutinul din 6 noiembrie, ea să fie modificată dramatic de forțe externe. De exemplu, ancheta procurorului special Mueller legată de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale trecute nu pare să se apropie de final și nimic nu ne împiedică să credem că în perioada de până la scrutinul din noiembrie nu vor fi făcute noi dezvăluiri.
Economia în plină expansiune este în prezent un dezavantaj pentru democrați, însă disputele comerciale cu aliații SUA sau cu China ar putea diminua creșterea ei. Iar strategia adoptată de Trump în ceea ce privește Coreea de Nord, Iranul și alții creează o stare de incertitudine într-o lume deja periculoasă. Toate acestea ar putea avea un cuvânt greu de spus în săptămânile rămase până la alegeri.
O altă chestiune majoră este numărul mare al votanților indeciși. Un studiu recent al Universității Quinnipiac a constatat că unul din cinci independenți nu știa cum va vota în acest an, iar un sondaj Reuters / Ipsos a arătat că doar 41% dintre independenți favorizează unul sau celălalt dintre partide. Vorbim aici de milioane de alegători, suficiente cât să încline balanța la urne.
Concluzia. Democrații par în prezent că vor fi câștigătorii alegerilor din noiembrie. Toate datele și sondajele arată că ei vor câștiga controlul Camerei și vor putea, cu ceva noroc, să-și adjudece și Senatul, deși republicanii nu pot fi în niciun caz subestimați. Dar sondajele au greșit enorm la alegerile din 2016, în timp ce predicțiile analiștilor care o dădeau câștigătoare clară pe Hillary Clinton nu s-au împlinit nici ele. De ce să le credem acum? Climatul politic de la Washington este în prezent extrem de volatil și, la fel ca în urmă cu doi ani, nu sunt excluse surprizele. Republicanii ar putea să revină spectaculos pe ultima sută de metri, iar democrații să nu fie în stare să obțină suficiente mandate pentru a recâștiga Congresul. În Statele Unite, nimic nu mai este bătut în cuie. Era Trump e complet atipică.
Surse: New York Post, The Hill, Yahoo, San Francisco Gate, New York Times
Foto: Congresul SUA (Sursa: Adrian Novac)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii