Scenariu în PNL, avansat de Digi24 și Libertatea: Iohannis, președintele Consiliului European și Ciucă, președintele interimar al României / Victor Negrescu, PSD: Există o șansă, deși dificilă, iar negocierile se vor purta în lunile care urmează
Un scenariu discutat intens în PNL și în coaliție în această perioadă este plecarea lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după vacantarea funcției de către Charles Michel, actual președinte, care va candida la Parlamentul European. Informația a fost publicată în premieră marți seara de jurnalista Liliana Ruse la Digi24. Despre subiect a scris pe larg și jurnalistul Cristian Andrei pe Libertatea. La negocierile din Coaliție, PNL ar fi revenit asupra ideii unor liste comune anul viitor și comasarea alegerilor locale cu prezidențiale.
„Dacă președintele Klaus Iohannis va fi ajutat să obțină funcția importantă la nivel european, întreaga strategie a PNL se rescrie. Nicolae Ciucă, care este numărul doi în stat, ca președinte al Senatului, devine președinte interimar al României și poate ocupa funcția până în septembrie sau până în noiembrie. Este un interimat lung, care îl poate ajuta în cursa prezidențială”, spun surse din PNL pentru Libertatea. Liderii din PNL recunosc că discuția este una exploratorie, de tatonare a posibilelor variante pentru 2024.
Deși numele lui Iohannis a fost vehiculat pentru o funcție europeană de rang înalt, de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție.
Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma europeană presupune ca, în cazul în care nu există numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, atunci șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE.
O altă cutumă este alegerea celui mai longeviv politic lider. Cei mai vechi membri ai Consiliului sunt, în ordine, Orban și Iohannis. Or, evitarea lui Viktor Orban i-ar aduce șanse reale președintelui României Scenariul are ramificații și în plan intern.
După plecarea lui Iohannis la Bruxelles, funcția de președinte al României devine vacantă și, conform Constituției, va fi ocupată de cel de-al doilea om în stat, adică de Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal.
În calitate de președinte interimar al României, șansele lui Ciucă de a deveni șef al statului după alegerile din 2024 ar urma să crească, odată cu valoarea simbolică mare atașată Palatului Cotroceni.
Or, dacă Nicolae Ciucă reușește să capitalizeze electoral această oportunitate, are o probabilitate mai mare de a intra în turul al doilea al prezidențialelor, alături de candidatul PSD. În această ipoteză, există deja precendente (Traian Băsescu și Klaus Iohannis) care probează o mobilizare a electoratului de dreapta împotriva PSD. (Citește integral pe Libertatea.ro)
Negrescu: Este interesul României să avem un român în cele mai înalte funcții la nivel european
Pe de altă parte, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, chestor al PE și vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni, susține că președintele Iohannis are teoretic șanse pentru o funcție de șef al Consiliului European, însă sunt mai multe aspecte care trebuie luate în calcul, inclusiv configurația politică a funcțiilor de top, relatează Adevărul.ro
Victor Negrescu a oferit perspectiva social-democrată față de o asemenea mișcare politică, prin care funcțiile de top ar ajunge doar la cei din PPE. Ursula von der Leyen e șefă a Comisiei, Roberta Metsola e președinta Parlamentului European, în timp ce un alt popular, cum e Iohannis, ar fi al treilea ocupant al unei funcții important.
„În primul rând, este interesul României să avem un român în cele mai înalte funcții la nivel european, inclusiv funcția de președinte al Consiliului European. De principiu, este aproape imposibil ca un singur partid politic european să dețină toate funcțiile. În același timp, avem o situație specială, în condițiile iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. În contextul acesta, discuțiile se bazează pe alte elemente. Iar aici mă refer la experiența pe care ar avea-o viitorul președinte al Consiliului”, a declarat Negrescu pentru „Adevărul”.
„Președintele României, din prisma faptului că e la al doilea mandat, e cel mai vechi membru al Consiliului European, altul decât Viktor Orban. Pentru că aici e problema: cum se poate evita ca Viktor Orban să preia odată cu președinția Ungariei a Consiliului (n.r- Ungaria preia de la 1 iulie, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE) și frâiele instituției. În acest context, există o șansă, deși dificilă, iar negocierile se vor purta în lunile care urmează”, a completat europarlamentarul social-democrat.
„De principiu, până la începerea campaniei pentru Parlamentul European avem un președinte al Consiliului European. Până atunci e gândită o formulă. Sunt variante venite și dinspre Renew, dar și dinspre grupul social-democrat, la fel de credibile și serioase, dar liderii europeni trebuie să decidă în unanimitate viitorul președinte.E posibil să se decidă doar un președinte interimar, care să fie în fruntea instituției până în toamna aceasta. Lucrurile nu au fost definite de liderii europeni”, a mai afirmat Negrescu, citat de Adevărul.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii