G4Media.ro

Scenariu surpriză avansat de analiști americani: SUA și Coreea de Nord aliate…

Scenariu surpriză avansat de analiști americani: SUA și Coreea de Nord aliate împotriva Chinei

Doi analiști americani propun un scenariu surpriză în care Statele Unite și Coreea de Nord sunt aliați împotriva Chinei, pentru a reechilibra balanța de putere modificată din Asia de Nord-Est, unde regimul de la Beijing este tot mai influent, iar prezența sa tot mai agresivă. David Jonathan Wolff, care este fost diplomat american, și William R. McKinney, un colonel în rezervă din US Army, fost director al DPRK Strategic Focus Group din cadrul US Pacific Command, au făcut această propunere într-un material publicat de Pacific Forum, un institut de cercetare din domeniul politicii externe, axat pe regiunea Asia-Pacific. Care ar fi beneficiile însa acestui parteneriat si cum ar putea deveni realitate?

În articolul postat pe pagina Pacific Forum și intitulat „Empowering Korea (https://www.pacforum.org/analysis/pacnet-55-empowering-korea), cei doi autori susțin că, pentru prima dată de la Războiul din Coreea (1950-1953), „tensiunile reduse din Peninsula Coreeană prezintă o oportunitate reală de a rezolva problema nord-coreeană prin atenția acordată chestiunilor de securitate convergente” legate de creșterea influenței Chinei. Aceste îngrijorări sunt împărtășite într-o măsură tot mai mare de Coreea de Sud, Coreea de Nord și Statele Unite. Este o nouă realitate care anticipează o realiniere a problemelor de securitate, foarte diferită de cele care există în present, și care va duce la „o reevaluare ce va schimba rolurile și responsabilitățile de securitate ale SUA în regiune.”

În opinia lui Wolff și McKinney, două ar fi mutările prin care Statele Unite ar trebui să încerce să reechilibreze ecuația puterii în Asia de Nord-Est:

1) Propunerea de a contribui la emanciparea atât a nordului comunist, cât și a regimului democratic de la Seul pentru a contrabalansa creșterea influenței Chinei în regiune.
2) Propunerea de a servi ca garant de securitate multidimensională pentru aliații și partenerii regionali, inclusiv pentru Coreea de Nord.

Experții americani susțin că propunerile lor se bazează pe două ipoteze.

În primul rând, implicarea americană este crucială pentru a contrabalansa capacitățile tot mai crescute ale Chinei de putere regională. În al doilea rând, SUA nu ar trebui să se limiteze la o postură defensivă de-a lungul așa-numitului „First Island Chain” (un lanț de arhipelaguri importante aflate în largul coastelor Asiei de Est, de la Insulele Kurile până la Peninsula Malaia, cu semnificații majore în doctrina militară chineză), ci ar trebui să caute să contraechilibreze puterea tot mai mare a Chinei în Peninsula Coreeană.

Pentru a atinge acest obiectiv, administrația de la Washington ar trebui să propună un nou aranjament economic și de securitate care să permită atât Coreei de Nord, cât și guvernului de la Seul să ajute în echilibrarea raportului de forțe cu China. „Pentru a preveni hegemonia Chinei în Peninsula Coreeană, strategia SUA trebuie să construiască o relație constructivă cu Coreea de Nord,” similară cu cea pe care americanii o au cu sud-coreenii. În opinia analiștilor, o relație normalizată între Washington și Phenian oferă SUA „cea mai bună cale pentru a modela în mod pozitiv viitorul mediu de securitate din Asia de Nord-Est și singurul mod realist de a-l convinge pe Kim Jong Un să fie de acord cu denuclearizarea.”

Beneficiile alianței

Dar care ar fi resorturile care ar face posibilă o astfel de alianță surpriză și care ar fi beneficiile ei? David Jonathan Wolff și William R. McKinney cred, printre altele, că atât Statele Unite, cât și Coreea de Nord împărtășesc aceeași amenințare de securitate pe termen lung, respectiv puterea tot mai crescută a unei Chine hegemonice.

Acest lucru a oferit liderilor din Washington, Seul și Phenian oportunitatea de a-și realinia interesele de securitate în beneficiul reciproc pe termen lung. Dacă va renunța la armele sale nucleare, Kim Jong Un „trebuie mai întâi convins că denuclearizarea nu va echivala cu o pierdere a securității naționale pentru Coreea de Nord”.

Experții afirmă că declarațiile belicoase ale regimului de la Phenian împotriva Statelor Unite i-au făcut pe mulți să creadă că nordul comunist intenționează să-și folosească armele nucleare rudimentare împotriva țintelor americane, când, de fapt, motivația principal a regimului este propria sa securitate și supraviețuire. Declarațiile și acțiunile regimului de la Phenian ce urmăresc descurajarea Statelor Unite de a ataca fac parte tocmai din acest efort, dar analiștii cred că, în primul rând, Coreea de Nord se teme de creșterea influenței și puterii Chinei.

În al doilea rând, crearea unei astfel de alianțe ar reprezenta o decizie crucială atât pentru nord-coreeni, cât și pentru sud-coreeni. În acest context, alianța de securitate cu Statele Unite ar fi mutarea ideală, deoarece acest lucru ar consolida viitorul Peninsulei Coreene.

Iar explicația acestui raționament este relativ simplă. Agitarea spectrului suzeranității Chinei asupra Peninsulei Coreene este un motiv de îngrijorare atât la Phenian, cât și la Seul, care înțeleg că strategia regimului de la Beijing este aceea de a căuta să aibă relații favorabile cu ambele țări, până în momentul când le va subordona intereselor sale. De exemplu, China exploatează masiv resursele naturale ale nord-coreenilor și exportă mult mai mult în Coreea de Nord decât importă din nordul comunist. În ceea ce privește Coreea de Sud, China a luat deja locul Statelor Unite ca cel mai mare partener comercial al guvernului de la Seul, intensificându-și astfel influența asupra ambelor țări ce alcătuiesc Peninsula Coreană.

În această nouă realitate, cele două Coreei au ca soluție întărirea parteneriatului cu Statele Unite. În cazul Sudului democrat, această legătură, stabilită în urmă cu șapte decenii, a fost alegerea care s-a dovedit potrivită; prin contrast, relația Coreei de Nord cu China „nu a făcut-o nici sigură și nici prosperă.”

În al treilea rând, contrabalansarea influenței Chinei în regiune ar trebui realizată prin emaniciparea tuturor coreenilor și prin cooperarea SUA cu regimul de la Seul pentru a atrage nord-coreenii în orbita lor de influență.

Cei doi analiști cred că efortul de a-l convinge pe Kim Jong Un să accepte oferta Washingtonului de a face pentru nordul comunist ceea ce a făcut pentru Coreea de Sud va fi „unul dificil, dar nu imposibil.” Iar istoria e plină de exemple în care foști adversari au devenit parteneri ca răspuns la dinamica schimbării balanței de putere.

Statele Unite nu intenționează să elimine China și nici nu o pot ține sub control, soluția fiind aceea de a oferi un contrabalans la acțiunile Beijingului. De asemenea, în cazul Coreei de Nord, strategia Statelor Unite și-a propus să reducă puterea regimului communist prin descurajare militară, izolare diplomatică și sancțiuni economice, însă acestea nu au funcționat. În plus, slăbirea nordului comunist ar oferi Chinei posibilitatea de a se implica și mai mult în peninsulă, lucru care nu va servi intereselor pe termen lung ale celor din Washington și Seul.

Soluția oferită de analiștii de la Pacific Forum ar fi protejarea intereselor vitale ale SUA în regiune prin contrabalansarea hegemoniei Chinei, iar acest lucru se poate realiza în parte prin încurajarea emancipării coreenilor din întreaga peninsulă, văzuți ca o națiune unică, indiferent că rămân sau nu divizați sub două guverne. SUA ar lucra cu aliații lor sud-coreeni pentru a-i atrage pe cei din nord în zona lor de influență. Pentru a convinge regimul de la Phenian că garanția sa de securitate este reală, administrația de la Washington ar trebui să își extindă capacitățile de descurajare nucleară pentru întreaga Peninsulă Coreeană. „Oferirea lui Kim Jong Un a unei alternative mai bune de securitate este singura cale viabilă de a pune capăt crizei nucleare cu Coreea de Nord,” cred experții americani.

În acest context, asistența americană în dezvoltarea economică a Coreei de Nord nu ar împiedica legăturile dintre China și cele două Coreei, ci ar deschide noi oportunități pentru investitorii americani, europeni și asiatici. Pe măsură ce relațiile dintre Washington și Phenian se normalizează, se poate anticipa că armata nord-coreeană, cu posibilă asistență militară americană și sud-coreeană, își va modifica obiectivele și va urmări apărarea autonomiei coreene de agresiunile Chinei. Iar îmbunătățirea relației dintre nord și sud ar putea duce până la urmă la progrese substanțiale în ceea ce privește reunificarea peninsulei.

În sfârșit, inițerea unui dialog constant cu regimul actual de la Phenian, oricât ar părea de nepotrivită pentru mulți, este o decizie potrivită și o strategie care s-a dovedit câștigătoare în trecut. Istoria recentă a Americii oferă numeroase exemple în care liderii de la Washington au îmbunătățit relațiile cu adversarii Statelor Unite: Nixon și China, Reagan și Gorbaciov, Clinton și Vietnam sau Obama și Cuba. În fiecare dintre aceste situații, administrația americană și-a îmbunătățit în mod dramatic relațiile cu foștii dușmani după trecerea la o strategie ce viza implicarea și dialogul. Rezultatele au fost departe de a fi perfecte, dar au fost substanțiale.

Angajarea într-un dialog cu Coreea de Nord este acum parte a doctrinei externe a Statelor Unite și ar putea avea efecte pozitive, însă, pentru a avea succes, SUA, Coreea de Sud și Coreea de Nord trebuie să adopte o realiniere geostrategică.

Normalizarea Peninsulei Coreene necesită din partea americanilor un dialog comprehensiv cu regimul de la Phenian, iar diferențele extreme dintre cele două tabere fac necesară stabilirea unor etape realizabile pentru obținerea unor obiective pe termen lung. În acest context, stimulentele economice și financiare ar fi o soluție, dar ele nu fac parte în prezent din strategia Washingtonului, deoarece sunt considerate că „recompenseză” regimul comunist de la Phenian. Acest lucru este însă greșit, cred analiștii, care afirmă că, mai degrabă, ajutorul economic ar ajuta la dezvoltarea Coreei de Nord.

Concluzia autorilor este aceea că provocările de securitate din Peninsula Coreeană reprezintă una dintre cele mai complexe și dificile probleme de politică externă cu care s-au confruntat Statele Unite în ultimele decenii, iar stabilirea unei alianțe între Washington și Phenian ar putea fi soluția potrivită în acest caz.

Sursă: Pacific Forum

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. In contextul anexarii Siberiei de China se va intampla asta

  2. Nu m-ar mira aceasta alianta, la cum ii cunosc pe americani….

  3. Având în vedere că totalitarismul nord coreean e marxist, nu rasist, alianţa e suportabilă intelectualiceşte.

  4. Coreea de Nord exista ca stat doar sub protectia vecinului chinez si in mai mica masura vecinului rus. Legatura ideologica sau de cultura cu SUA nu exista iar „conducatorul” comunist stie ca nu poate avea incredere in americani. Deci e o utopie sau cei care arunca pe piata asemenea idei sunt ca nenumaratii comentatori de politica externa din tarisoara noastra.

    • Vorbesti prostii. Coreea de Nord A EXISTAT ca stat numai datorita interventiei URSS si a Chinei in anii 1945-55. ACUM Korea de Nord (ca Putere Nucleara) nu mai depinde de China si Rusia. Asta nu inseamna ca nu este o colaborare intre aceste state , reciproc avantajoasa.
      Pai daca o luam asa, cu ,,cine depinde de cine”, putem zice categoric :
      1) URSS dupa 22 iunie 1941 a mai existat ca stat numai datorita hotararii olandezului Roosevelt sa sustina URSS.
      2) China Comunista a existat numai datorita sprijinului URSS dupa 1945. In caz contrar China (capitalista) a lui Ciang Kai Shek l-ar fi spulberat pe Mao. etc

  5. Coprofag ești după analiști ?

  6. @tudorica
    Ti au înnebunit salcâmii !

  7. Tudoricaa
    Ti au înnebunit salcâmii !

  8. SUA – Vietnam război – Cam 15 ani – 10 mai intens , China – Vietnam 4 luni – 15 zile mai intens , China – Corea de Nord – cam o lună după ce concentrează Marea Armată Populară Chineză bucătării …
    Dacă folosesc arme de distrugere în masă mai puțin că ar mai inerva și alți vecini și ar ajunge în câteva zile în preistoria de care 80% din populație e îndrăgostită altfel nu se explică îndobitocirea națională Nord Coreiană .

  9. O analiza foarte pertinenta
    Dincolo de retorică dictatorului kim ii e frica de China la fel de mult la cat ii e frica de SUA.
    Un buna tradiție asiatica vor spune una și vor face altceva. Probabil că nord coreeni vor consimți la apariția unor zone economice speciale pe unde vor pătrunde capitaluri occidentale adică americane.
    Încetul cu încetul ne apropiem de momentul confruntării fățișe dintre China și SUA. Probabil va avea aspectul unui nou război rece.