G4Media.ro

VIDEO Sceneta felicitărilor la guvern între premierul în exercițiu și premierul desemnat…

VIDEO Sceneta felicitărilor la guvern între premierul în exercițiu și premierul desemnat pentru ”gloria” împrumuturilor la dobânzi negative. Cum a încurcat Florin Cîțu procentele

Ludovic Orban și Florin Cîțu s-au congratulat preț de câteva minute în partea publică a ședinței de guvern pe tema împrumutului în euro cu dobândă negativă luat de Ministerul Finanțelor. După ce și-au adresat felicitări și au împărțit ”gloria” momentului, Florin Cîțu a încercat să explice ce a câștigat România.

”Înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani”, a spus Florin Cîțu în fața miniștrilor.

Problema e că explicația nu se sprijină pe realitate. România s-a împrumutat 150 de milioane de euro pe 6 luni, la o dobândă de -0,10%. Aplicând dobânda la un leu, ar însemna că România ar trebui să returneze 99,9 bani, nu 90 de bani, cum a spus ministrul Finanțelor.

Performanța împrumutului la dobânzi negative este reală însă, fiind o premieră, chiar și în contextul în care și țările din regiune se împrumută la dobânzi negative de ceva vreme.

Dialogul dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu:

L.O.: Încep prin a-l felicita pe dl Florin Cîțu, premierul desemnat. Am înțeles că aveți să ne dați o veste bună.
F.C.: Mulțumesc, domnule prim-ministru în exercițiu. Avem o veste istorică, pentru prima oară în istorie România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, așa cum fac alte țări dezvoltate. Sunteți primul premier din istorie care reușește această performanță.

L.O.: Este o glorie pe care trebuie să o împărțim, eu sunt premier în exercițiu, dvs. premier desemnat.
F.C.: Și cu toți colegii din guvern trebuie împărțită, e un semn din partea ivnestitorilor că e apreciat ce facem noi. Pentru a elimina orice urmă de dubiu că ceea ce facem noi nu e bine pentru România.

L.O.: Să le explicați colegilor ce înseamnă.
F.C.: Înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generațiile viitoare. Am reușit să ne împrumutăm la dobânzi istorice.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

  1. Meseriași la lins un cur.

    • Cîțu trebuie votat și PSD îl va vota.
      Așa vor ajunge PNL la 15% până în iarnă.
      Cu „maestrul” Cîțu la butoane.
      Îmi fac stocuri de popcorn să mă uit la Cîțu cum guvernează.

  2. ??? s-au congratulat?

  3. Adica puteai sa iei imprumut cu dobanda negativa si tu iei doar 150 milioane euro cand ai nevoie de miliarde?!!!!!! Duceti-va, bai, d-aici cu guvernarea voastra glorioasa!

  4. Ati incurcat-o si voi:))
    La fiecare leu imprumutat inapoiezi 99.9 bani la o dobanda negativa de -0.1%.
    Citu a folosit ca exemplu 90 la 1 leu, exagerarea ajutand la intelegerea situatiei.

    • Corect!
      La 1 Leu, adica 100 de Bani, la Dobanda NEGATIVA de 0,1%, rezulta ca dai inapoi 99,9 Bani!!
      Ideea e ca Scaderea Dobanzii pana la Dobanzi NEGATIVE pe Termen lung si mediu de la Dobanzile uriase platite de Guvernul Dancila in 2019 e semn bun, tendinta e de bun augur!

      Uite cum s-a imprumutat Guvernul Dancila in 2019, la Costuri(=Dobanzi!) uriase, in timp ce Economia Romaniei „duduia”ca nicaieri in Lume:

      1. Deja in Ianuarie 2020, costurile de imprumut ale Romaniei pe pietele externe, in Euro, au scazut comparativ cu vremea guv. Dancila:
      https://cursdeguvernare.ro/costurile-de-indatorare-ale-romaniei-randamentul-titlurilor-de-stat-in-context-regional.html

      Deja Guv Ludovic Orban marcheaza progrese:
      2. Marti, 28 Ianuarie 2020, Romania a imprumutat 3 Miliarde euro de pe piețele externe la cele mai scăzute costuri istorice, uite informatia pe Site-ul Ministerului de finante(mi-amintesc eu ca Fl. Catu a anuntat-o pe Facebook, dar RTV si A3 si TVR 1 si Realitatea PLUS nu au difuzat-o, evident!):
      https://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=999642140
      Cati Romani intra pe Site-ul Ministerului de finante?!
      Milioanele de votanti ai PSD nu intra, ei cred minciunile PSDiste de la A3 si RTV si TVR 1 si Realitatea plus!!

      3. Cat costa Romania Imprumutul urias de 3 Miliarde Euro de pe pietele externe pe 30 de ANI, facut de Dancila si Orlando in Martie 2019?
      Numai Dobanda uriasa pe care o vor plati urmasii nostri in 30 de Ani e de 2, 2 Miliarde Euro, adica TOTAL de restituit investitorilor e 5,2 Miliarde Euro!
      „31 Martie 2019: „Împrumutul de 3 Miliarde de Euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, Dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, Victor Ponta.
      El a vorbit despre împrumutul „de 3 Miliarde de Euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”. „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 Miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare COST din istoria României (…), azi când vorbim o să plătim o DOBANDA de 2,2 miliarde Euro pe parcursul creditului”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.
      Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.
      „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o Datorie totala de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/victor-ponta-imprumutul-de-3-miliarde-de-euro-are-cel-mai-mare-cost-din-istoria-romaniei-1106588

      4. In Iulie 2019, Dancila si Orlando au mai luat un Imprumut de 2 Miliarde Euro:
      „Se aprobă contractarea de către MFP a unor împrumuturi externe de capital în cadrul Medium Term Notes în sumă de până la 2 miliarde euro, prin Lansarea unei noi serii de obligațiuni cu maturitatea la 7 ani și REdeschiderea emisiunii cu scadența în data de 3 aprilie 2049, cupon 4,526%”, se arată în ordinul publicat în Monitorul oficial.(la 30 de ANI!)
      Dobanda de 4,526%!!
      Conform sursei citate, suma se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la BNR și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
      Acest document are un singur articol: „Se aprobă programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), în sumă maximă, în orice moment, de 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută, denumit în continuare Program”.
      https://www.economica.net/romania-a-luat-doua-miliarde-de-euro-de-pe-pietele-externe-in-martie-statul-a-obtinut-suma-record-de-trei-miliarde-de-euro_171136.html

      Hai cu PSDimea la comentarii!

    • Exact. Am vrut sa scriu dar ai scris tu, asa ca subscriu.
      P.S.
      Si te felicit. Te rog felicita-ma si tu, asa de-al dracului, sa provocam mirarea jurnalistilor in fata realitatii ca doi oameni se pot felicita reciproc si nu este nimic rusinos in asta.

    • PS2. Salutari si Felicitari si lui Lili. Asa sa cada jurnalistii-n fund de uimire.

    • Si eu va felicit!

    • @Ioan: Multumesc!!
      Si sa moara de ciuda ciuma rosie!

    • Cum este stăpânul asa-i și sluga.
      Pupincuristi!

  5. In cazul in care psd va castiga alegerile parlamentare chiar se merita iesirea la proteste iarna pe ger pentru aducerea lui Câțu in guvern. Pentru Câțu chiar se merita sa va luati niste gaze in mufa si pulane pe spinare iarna la proteste.

    • Ce sa faca PSD- ul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. Asa, si? Asta e o stire?
    A ajuns G4 Media gazeta matematica si Catu este scos la exercitii la tabla?
    Va este dor de Viorica He He Make a photo si gasca de agramati?

    Este performanta ca dupa un guvern PSD de 3 ani, care a pustiit din toate punctele de vedere tara asta (lipsa de perspectiva si de speranta fiind cea mai grava – vedeti rapoartele de migratie dim Romania), ca mai sta cineva de vorba cu tine sa iti dea bani, cu atat mai mult cu dobazi negative. -0.10%.

    Chiparosul si Valcov Cavou imprumutau cu dobanzi de 4-5% si nu 3 lei.
    Bravo Mihaescule. Esti jurnalist, tata.

    • Exact.
      Dobitocul de la G4media a gresit la randul lui calculul, si avea hartia si calculatorul in fata, dupa cum a explicat Lili mai sus, la 1 leu se returneaza 99,9 bani.
      A incercat autorul sa zgarme cacatul ca sa para destept, dar a demostrat ca e prost

    • Pretextul articolului se incadreaza la categoria: „hai sa ne kkm pe noi!”.
      Doar unul strain de aritmetica, cand descopera, sau crede ca descopera o eroare cotcodaceste mai ceva decat gaina care a ouat o margica.
      Oricum nu ne bagam in contabilitate cifrele spuse pe gura…

  7. DA. Probabil ca nici macar o factura nu se pricepe sa emita. O NULITATE ABSOLUTA pe măsura guvernului Orban 1 si O RUSINE pentru RO. Dăncila in pantaloni.

    Apropo, cum noi platim taxe in lei, s-ar putea ca 99 de bani calculat de nulitatea CUțu-Cuțu să coste 1,2 lei. Demagogie de doi lei la acest gargaragiu „liberal”

  8. Mare performanță domne. Grecia s-a imprumutat anul trecut tot cu dobanda negativa cu 500 de milioane, Polonia anul asta cu 1,5 Miliarde tot cu dobanda negativa. Am prins si noi o ferestruica mica pt o suma derizorie ca e un trend acum si e mare fala… Si până la urma cu dobândă sau nu banii trebuie dati inapoi.

  9. Ar fi fost o stire daca s-ar fi imprumutat in lei. Atentie, in LEI, asa cum explica ministrul glumet…
    Dar in euro nu e nimic neobisnuit. Mai mult, noi avem si deficit de cont curent si prognoza de presiune pe cursul de schimb. Deci pana la urma s-au imprumutat la dobanzi negative, dar banii trebuie dati inapoi in euro, nu in lei. Daca nu au vreo imprimerie de euro (vezi Casa de Papel), nu vad cum ar plati daca situatia se inrautateste pentru Romania. Poate daca ar nationaliza valuta (EUR) la un curs fix in lei, dar stai, filmul asta deja l-am vazut…
    Succes!

  10. Oamenii s-au imprumutat in euro dar ei incaseaza lei in buget…iar pe leu creste presiunea in “instalatie”…

  11. Totul ok pacat ca nici voi nu le aveti cu calculele

  12. Imi plac sedintele de guvern conduse de Lindivic Orban. Cum anunta el victoria lui Catu parca incepe emisiunea de umor cu ,,vacanta mare,,.

    • Aloooo

      Ne am imprumutat deci este o veste proasta!!!!

      Dobanzile negative se practica de aproximativ 2 ani in europa. De ce noi o facem abia acum?????

      Pana si grecia practica astfel de imprumuturi d3 un an .

      Asta este nivelul lui catu..bombastic la fel ca prostul, pardon ..predecesorul teodorovici….doua nulitati.

      A incercat sa isi asume merite necuvenite.

      Mu14 pnl=psd=blat

    • Daca ai fi INFORMAT si ai CUNOASTE la ce DOBANZII s-a IMPRUMUTAT Guvernul Dancila in 2029(similar in 2017 si 2018!) de pe pietele externe, ai INTELEGE ca e o PERFORMANTA!
      https://cursdeguvernare.ro/costurile-de-indatorare-ale-romaniei-randamentul-titlurilor-de-stat-in-context-regional.html

      Cat priveste Polonia, in 3 FEBRUARIE 2020:
      „Polonia, prima ţară emergentă care se împrumută la Dobânzi Negative.
      03.02.2020.
      Polonia a devenit luni prima ţară din categoria economiilor emergente care vinde obligaţiuni guvernamentale la un randament negativ, ceea ce constituie un nou punct de referinţă în tendinţa de scădere a costurilor globale cu împrumuturile, transmite Reuters, citată de Agerpres.
      Cea mai mare economie din Europa de Est a strâns 1,5 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani la un randament de MINUS 0,102%.
      Un randament negativ înseamnă practic că acela care cumpără obligaţiunile plăteşte pentru privilegiul de a deţine titluri emise de un stat considerat cu un risc redus.
      „Este un punct de cotitură pe care îl aşteptam de mult. Pieţele emergente se alătură clubului cu randamente negative”, a declarat Guido Chamorro, analist la Pictet Asset Management.
      Multe din obligaţiunile guvernamentale poloneze se tranzacţionează cu randamente negative pe piaţa secundară, însă până acum niciun guvern al unui stat emergent nu a vândut obligaţiuni la un randament negativ.”
      https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/polonia-prima-tara-emergenta-care-se-imprumuta-la-dobanzi-negative-1254665

      Azi suntem in 27 Februarie 2020!!

    • @Marius: Daca ai fi INFORMAT si ai CUNOASTE la ce DOBANZII s-a IMPRUMUTAT Guvernul Dancila in 2029(similar in 2017 si 2018!) de pe pietele externe, ai INTELEGE ca e o PERFORMANTA!
      https://cursdeguvernare.ro/costurile-de-indatorare-ale-romaniei-randamentul-titlurilor-de-stat-in-context-regional.html

      Cat priveste Polonia, in 3 FEBRUARIE 2020:
      „Polonia, prima ţară emergentă care se împrumută la Dobânzi Negative.
      03.02.2020.
      Polonia a devenit luni prima ţară din categoria economiilor emergente care vinde obligaţiuni guvernamentale la un randament negativ, ceea ce constituie un nou punct de referinţă în tendinţa de scădere a costurilor globale cu împrumuturile, transmite Reuters, citată de Agerpres.
      Cea mai mare economie din Europa de Est a strâns 1,5 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani la un randament de MINUS 0,102%.
      Un randament negativ înseamnă practic că acela care cumpără obligaţiunile plăteşte pentru privilegiul de a deţine titluri emise de un stat considerat cu un risc redus.
      „Este un punct de cotitură pe care îl aşteptam de mult. Pieţele emergente se alătură clubului cu randamente negative”, a declarat Guido Chamorro, analist la Pictet Asset Management.
      Multe din obligaţiunile guvernamentale poloneze se tranzacţionează cu randamente negative pe piaţa secundară, însă până acum niciun guvern al unui stat emergent nu a vândut obligaţiuni la un randament negativ.”
      https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/polonia-prima-tara-emergenta-care-se-imprumuta-la-dobanzi-negative-1254665

      Azi suntem in 27 Februarie 2020!!

  13. Cum le-ati incurcat si voi. Ia mai calculeaza inca o data cat face 1 leu minus 0,10%.

    • Domnule autor, de ce te bagi la „arimetica” daca habar n-ai sa calculezi corect un procentaj?
      Mai incerca o data, sau roaga pe cineva sa-ti explice cat reprezinta 0,1% dintr-un leu!

  14. Dar G4media a calculat dobanda anuala? Sau se stie durata de rambursare?

  15. Gretos.
    Cum sa fie astia mai prejosi decat fostii parteneri oficiali de USL, sau fata de „draga Stolo”?

  16. Împrumuturile cu dobânzi negative acordate de către bănci statelor este un semn de rău augur. Acest lucru arată faptul că ritmul de creștere și dezvoltare a economiei mondiale private a scăzut îngrijorător, băncile au surplus de lichidități pe care-l pasează statelor sub formă de împrumut cu dobândă negativă. E ca și cum te-ai trezi că ai „saltelele” pline cu bancnote devalorizate și le vinzi sub valoarea lor înainte de devalorizare vecinului, care încă nu a aflat că a cumpărat maculatură. Cei doi premieri, cel demis și cel desemnat ne vând gogoși de mătase din care pupele au eclozat.

  17. Cîțu asta e economist, Orban e inginer?? Astia se presupune ca au matematica in cap, cifre exacte. Doamne fereste da uite ca nu ne fereste! Datele sunt asa imprumutul luat e de 150 milioane euro cu scadenta pe 20 august 2020, 6 luni deci. Trecem peste detalii de cupoane, obligațiuni,
    procente, comisioane, dobanda negativa(care e de fapt propaganda) si ne luam doar de explicatia de gâgă a celor 2 bufoni. La 1 leu (euro) dai inapoi 0,90 lei(euro).
    Regula de 3 simpla in clasa 4 sau 5 se invata:
    1……………………0,9
    150000000……….X
    X=150000000●0,9= 135000000 lei(euro)
    150 mil- 135 mil= 15 mil. Explicat tot ca pt gâgă.
    Deci in 6 luni iti dau unii niste bani multicei te folosesti de ei si iti mai și raman 15 mil. Puneti la jumate 7,5 mil si tot e o aberatie
    Si asta vrea sa fie prim ministru!!! Nu e bun nici de invatator in clasele primare. Si sunt oameni „scoliti” care-i sorb vorbele. L-as lasa prim-ministru totusi ar fi o distractie totală cu el pana la alegeri!

    • Intradevar e o greseala de calcul.
      Conform calcului dobânzii pentru suma de 150 mil € peste 6 luni platim mai putin cu 75000 €.
      Se vor plati 149.925.000 €.
      Sa calculeze toți scriitorii de aici procentul.
      Astept procentul.