Schema de furt cu energie electrică în care ar fi fost implicați Dodon și Plahotniuc. Conexiunile duc spre cel mai important sindicat de crimă organizată din Rusia – „Solntsevskaya Bratva”
Liderii socialiști Igor Dodon și Zinaida Greceanîi sunt acuzați că ar fi participat conștient și în folosul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc în scheme de procurare de energie din Ucraina în 2008, potrivit experților moldoveni în energie Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, care au prezentat informații în cadrul unei conferințe de presă ținute la Chișinău.
Cei doi experți au spus că Dodon ar fi făcut parte din echipa de negocieri pentru furnizarea de energie care a mers în 2008 în Ucraina pentru a negocia prețurile de furnizare, în calitate de vice-premier și ministru al Economiei. Până la negocierile purtate de Dodon, Republica Moldova plătea 40 de dolari americani pentru un megawatt de energie electrică, iar după negocieri Republica Moldova a început să plătească 53 de dolari pe un megawatt. Diferența de preț a fost plătită din buzunarul consumatorilor casnici din Republica Moldova, după ce în schemă a intrat un intermediar – compania Energopartner.
Sergiu Tofilat, fost consilier prezidențial până de curând al președintelui Maia Sandu și unul dintre liderii Partidului Schimbării a spus că, în urmă cu două luni, la Președinție au parvenit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit căreia jumătate din banii câștigați de Energopartner (companie intermediar) au ajuns la offshore-ul Borg Traders Corporation, ce aparține oligarhului Vlad Plahotniuc.
Potrivit expertului, a fost și un transfer direct de la Energopartner către Borg Traders Corporation, din care a fost procurat un ceas elvețian de 50.000 de dolari.
„După trei ani și jumătate de când am depus la Procuratura plângerea privind schema de import al energiei electrice din Ucraina aplicata în 2008 și după ce ne-am judecat cu Procuratura, oamenii legii au fost obligați să reia urmărirea penală. Se cunoștea despre implicarea lui Dodon in această schema în urma unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am dus lucrul până la capăt. Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor – Ukrinterenergo, fără intermediar. Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per megawatt. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei”, a spus Tofilat
Facturi mărite pentru moldoveni la energia electrică
Din delegația care a mers în Ucraina în 2008 pentru a negocia făceau parte Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Alexadr Gusev, director la compania Energocom. Gusev a semnat contractul, după ce Dodon a încheiat negocierile cu partea ucraineană privind furnizarea de energie electrică. În opinia lui Tofilat, faptele cunoscute până în prezent sunt suficiente pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.
Astfel, în mai 2008, Republica Moldova avea două contracte de procurare a energiei din Ucraina. O parte era cumpărată direct din Ucraina cu 40 de dolari per megawatt, iar cealaltă parte prin compania intermediară Energopartner KFT, la prețul de 53 de dolari.
„Intermediarul cumpara energia la prețul de piață si ne-o vindea nouă mai scump […] Pentru perioada mai – decembrie 2008, acest furnizor, Energopartner, a câștigat pe seama noastră 14,5 milioane de dolari. ANRE a ridicat atunci prețul la energie electrică cu 12%”, a completat Tofilat.
Tofilat a susținut că procurorii au dorit să mușamalizeze dosarul și doar dintr-o întamplare cazul a luat o altă turnură și a revenit în actualitate pentru aceștia. De altfel, expertul a menționat că un dosar similar pe comerțul cu energie este deschis și în Ucraina și că acolo este anchetat inclusiv această firmă intermediară – Energopartner.
Mai mult, legăturile în acest caz duc inclusiv spre una dintre cele mai importante grupari criminale ruse „Solntsevskaya Bratva”, condusă de Semion Mogilevici, potrivit expertului moldovean.
Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunța, în anul 2007, inițierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, suspectat de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”. Interpolul a cerut autorităților din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală Solntsevskaya Bratva, considerat cel mai mare și cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă.
„Dosarul a fost deschis inclusiv pe numele directorului acestela, Vasil Becivars, tot el Melnicovici și tot el Danilov. Acesta are legături cu gruparea criminală „Solntsevskaya” și cu Simion Mogilevici”, a mai spus Tofilat.
Fostul membru al Curtii de Conturi, Tudor Soitu, a afirmat la rândul lui că probe sunt destule în acest dosar pentru Dodon și Greceanîi să fie trași la răspundere pentru aceste presupuse fapte de corupție.
„Acum ne întrebăm care a fost rolul doamnei Zinaida Greceanii, premierul de atunci, și al domnului Vladimir Voronin, președintele R. Moldova. Ei nu au întreprins nimic când se fura poporul, la care spun ei că țin foarte mult. Este primul dosar de rezonanță din ultima perioadă, dar vă asigur că urmează multe altele – cu ,Moldovagaz’, cu Portul Giurgiulești. Sunt convins că în această afacere sunt implicați Dodon, Plahotniuc, Voronin și Greacenii. Procuratura va stabili lista intreagă”, a conchis Soitu.
Verificările procurorilor au demarat în acest dosar pe 5 mai, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanta de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în 2017 de către prucurorii din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Foto: Vladimir Plahotniuc (stânga) și Igor Dodon (dreapta) își strâng mâna înaintea unei întâlniri oficiale în 2019. Sursa/Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii