Schimb de replici între Cioloș și premierul Sloveniei pe tema cenzurării presei. Parlamentul European nu e un festival de film pentru propagandă obscură vs. Slovenia nu datorează nimic Bruxelles-ului
Șeful grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, și premierul sloven Janez Jansa au început un schimb dur de replici publice după ce demnitarul sloven a părăsit o şedinţă online a comisiei juridice din Parlamentul European fără a-şi anunţa plecarea şi nu a mai participat nici la sesiunea programată de întrebări şi răspunsuri.
”Dragă Janez Jansa, Comisia juridică a Parlamentului European nu este un festival de film pentru propagandă obscură. Eurodeputații au cerut răspunsuri la îngrijorările legitime despre atacurile la independența presei în Slovenia. E regretabil că ați decis să nu dați aceste răspunsuri”, a scris Cioloș pe Facebook după ședința tensionată.
Duminică, Jansa i-a răspuns extrem de acid, făcând o comparație între Parlamentul European și regimul dictatorial al lui Slobodan Milosevic, ultimul conducător al Iugoslaviei.
”Slovenia nu datorează absolut nimic Bruxelles-ului. Ne-am luptat pentru libertate și democrația acum 30 de ani. Pentru statul de drept, libertatea de exprimare, drepturile omului și libertăți fundamentale, unii dintre noi luptă și plătesc prețul de 35 de ani. Ca atare, birocrați plătiți prea mult și născuți în prosperitate nu ar trebui să ne țină predici despre democrație și libertatea. Nici nu vom accepta să fim cenzurați de auto-proclamați avocați ai poporului. Nu i-am permis lui Milosevici, nu le vom permite lui Sophie in’t Veld sau lui Dacian Cioloș”.
Cioloș nu s-a lăsat mai prejos: ”Aceasta e istoria UE și arată de ce țările noastre au decis să adere fără să ne forțeze nimeni. Putem avea dezbateri deschise. Nu e despre dumneavoastră, despre mine sau despre Sophie in’t Veld, ci despre respectul dvs. pentru Parlamentul Europeană și membrii săi aleși democratic”.
Context. Dezbaterea Parlamentului European (PE) de vineri, 26 martie, consacrată libertăţii de exprimare în Slovenia a dat naştere unei discuţii tensionate între eurodeputaţi şi premierul sloven Janez Jansa.
Înainte de remarcile introductive ale premierului, mai mulţi jurnalişti şi avocaţi au denunţat restrângerea libertăţii presei în micul stat balcanic. Media slovene au fost supuse la constrângeri tot mai mari în ultimii ani, de la reduceri de fonduri pentru companiile publice de media până la ameninţări împotriva unor jurnalişti, au declarat Parlamentului European mai mulţi reprezentanţi ai presei.
Guvernul sloven a respins însă acuzaţiile, acuzându-i la rândul său pe critici că răspândesc informaţii false. „Nu avem nimic de ascuns. Vrem doar ca lucrurile să fie examinate în mod obiectiv”, a spus vineri Jansa.
Într-o încercare de a ilustra „reversul libertăţii presei”, premierul sloven a solicitat difuzarea unui film în cadrul sesiunii, care se desfăşura parţial prin videoconferinţă, parţial fizic.
Filmul ar fi urmat să prezinte tratamentul aplicat jurnaliştilor, inclusiv o tentativă de crimă, în Slovenia, după dobândirea independenţei ţării, în anii 1990, a explicat Jansa în PE.
Dar, întrucât a fost pus la dispoziţia parlamentului doar cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, preşedinta sesiunii, liberala Sophie in’t Veld, a respins solicitarea ca acesta să fie difuzat la începutul lucrărilor, evocând dificultăţi tehnice. Ea a asigurat în schimb că filmul va putea fi prezentat la finalul şedinţei şi că va fi inclus şi în înregistrarea acesteia.
Janez Jansa a reclamat atunci o formă de „cenzură”, declarându-se „convins că serviciile Parlamentului European sunt suficient de bine plătite ca să se asigure că acest video este pregătit de difuzare”.
Premierul sloven a părăsit şedinţa – la care era conectat virtual – fără a-şi anunţa plecarea şi nu a mai participat nici la sesiunea programată de întrebări şi răspunsuri.
Eurodeputatul german Sergey Lagodinsky (Verzi) a comentat pentru DPA că, în opinia sa, Jansa a făcut acest lucru special pentru a „distrage atenţia de la o discuţie parlamentară serioasă consacrată statului de drept”, dar „de fapt a demonstrat ce se întâmplă în ţară sub conducerea sa”. (Foto: Inquam Photos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii