Schimbare de poziție. Procurorul general, Gabriela Scutea: Secția Specială este o creație artificială, dar cât timp SIIJ este funcțională și prevăzută de lege, ea trebuie să aibă performanță
Procurorul general, Gabriela Scutea, susține, într-o declarație pentru mainnews.ro, că Secția Specială este ”o creație artificială”, însă structura trebuie să funcționeze, câtă vreme este prevăzută de legislația în vigoare. În urmă cu o săptămână, Scutea declara că își menține declarația că secția specială ar trebui desființată. Nu e clar de ce și-a schimbat poziția procurorul general, dar reacția vine după criticile lansate de Forumul Judecătorilor care s-au arătat nemulțumiți de poziția Gabrielei Scutea cu privire la SIIJ.
”Din punctul meu de vedere, SIIJ este o creație artificială și care deocamdată nu are nici măcar posibilitatea, în mod obiectiv, să ajungă la servirea interesului cetățenilor de acces la justiție, în deplinătatea garanțiilor prevăzute de articolul 6 din Convenția Europeană. Un demers legislativ nu depinde, nu poate fi inițiat de către Ministerul Public. Eu voi susține cu justificare factuală un posibil demers legislativ al domnului ministru al Justiției, însă, până când SIIJ este funcțională și prevăzută de lege, ea trebuie să aibă performanță, în sensul de a rezolva cu celeritate și în mod calitativ dosare”, a declarat Scutea pentru Main News.
Procurorul general, care anterior s-a arătat în favoarea desființării SIIJ, susține că, în timp ce unele secții din instituția pe care o conduce au un număr relativ suficient de anchetatori, la Secția Specială lucrurile stau diferit.
”Nu pot să fac abstracție de faptul că secții din PG sunt cu un nivel de ocupare satisfăcător, pe când la această Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, nivelul de acoperire a schemei este net inferior și cu o încărcătură de dosare infinit mai mari. Practic, trebuie să înțelegem că nu numai din Parchetul General s-a desprins o parte de competență și a trecut la SIIJ, ci inclusiv de la parchetele Curților de Apel s-a desprins o parte de competențe și a venit la SIIJ. Dosare sunt foarte multe, din raportul de activitate pe 2019 rezultă clar câte dosare au rămas în lucru și pe acestea trebuie să le împărțim la numărul de procurori existenți. Este un volum enorm de activitate. Putem spune, în aceste condiții, că cetățenii sunt protejați, dacă fizic nu există resursele pentru tratarea problemelor și dosarelor lor? Este o concluzie care mie mi se pare că se impune în mod evident”, a mai spus Scutea.
Context
Este o schimbare de poziție față de cea exprimată în urmă cu o săptămână, când Scutea declara, într-un intervi pentru Digi24, că îşi păstrează părerea conform căreia Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar trebui desfiinţată.
„Categoric că am aceeaşi opinie, opinia exprimată anul trecut, atunci când eram purtător de cuvânt ad hoc al asociaţiei în care activam. Nu a fost una de dragul discuţiei, ci întemeiată încă din anul 2017, când domnul ministru Toader a produs celebrele slide-uri, dar în spatele cărora nu vedeam o justificare reală”, a afirmat Gabriela Scutea.
În urmă cu o săptămână, Scutea a adus ca argument în favoarea desfiinţării SIIJ faptul că acest parchet are peste 1.400 de dosare, pe care trebuie să le instrumenteze un număr mic de procurori, în condiţiile în care „nu sunt doritori” care să lucreze acolo.
Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” au criticat, joi, modul în care CSM pregăteşte organizarea unui nou concurs pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), susţinând că această secţie trebuie desfiinţată.
Într-un comunicat remis joi, cele două asociaţii susţin că au luat act cu îngrijorare de decizia Comisiei nr. 2 – Resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de a înainta Plenului CSM notele Direcţiei de resurse umane privind organizarea concursurilor pentru numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ, respectiv a concursului pentru numirea în funcţiile de execuţie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii