G4Media.ro

Schimbare majoră de priorități pentru UE: Bruxellesul renunță la focusul pe ecologie…

Sursa foto: Pixabay

Schimbare majoră de priorități pentru UE: Bruxellesul renunță la focusul pe ecologie și pune accentul pe apărare și sprijinirea mediului de afaceri

Un proiect de listă de priorități a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani pune accentul pe apărare și mediul de afaceri și menționează fugitiv schimbările climatice, arată o analiză Politico, publicația europeană care a consultat draftul documentului.

Singura mențiune despre „mediu” în proiect este o promisiune de a crea un „mediu favorabil afacerilor”.

În schimb, documentul – în esență, un tablou de bord pe care liderii UE îl întocmesc la fiecare cinci ani pentru a ghida viitorul executiv european de la Bruxelles – este plin de referiri la apărare, securitate și migrație. Schimbările climatice abia dacă sunt menționate. Natura și biodiversitatea nu apar deloc, arată Politico.

Proiectul, care poate fi încă modificat înainte ca liderii UE să îl aprobe după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, reflectă luni de discuții între președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefii de stat și de guvern pe care îi reprezintă. Și reprezintă o ilustrare clară a schimbării priorităților acestora.

Este o diferență marcantă față de 2019, ultima dată când liderii UE și-au expus viziunea. „Agenda strategică” de la acel moment a pus schimbările climatice în prim-plan, numindu-le „amenințare existențială”. Una dintre primele patru priorități ale UE din 2019 a fost „construirea unei Europe neutre din punct de vedere climatic, ecologice, echitabile și sociale”.

Dar lumea s-a schimbat de atunci. UE a adoptat o sumedenie de legi privind „Green Deal”. Rusia a invadat Ucraina. Costurile energiei au crescut vertiginos. Anxietatea legată de migrație a crescut, la fel și extrema dreaptă. Concurența chineză și americană a neliniștit Europa.

Reflectând acest lucru, prima pagină a declarației – pe care liderii UE o vor discuta în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles – se concentrează în întregime pe politica externă, apărare, extinderea apartenenței la UE și combaterea migrației neautorizate.

Cea de-a doua secțiune, „o Europă prosperă și competitivă”, menționează schimbările climatice, dar rămâne o idee secundară.

În timp ce proiectul lui Michel cuprinde subsecțiuni separate privind migrația, apărarea, statul de drept și altele, tranziția ecologică este adunată împreună cu problemele digitale sub genericul „reușita tranziției gemene”. Nu există nicio referire la inițiativa emblematică a Europei „Green Deal”, planul de mare anvergură menit să ducă UE la neutralitate climatică până în 2050.

Documentul menționează însă eforturile de a investi în rețelele electrice și de a accelera trecerea la energia regenerabilă, promovând în același timp cercetarea pentru a ajuta Europa să atingă neutralitatea climatică și pentru a o pregăti „pentru noile realități care decurg din schimbările climatice”.

Luna trecută, Agenția Europeană de Mediu, un organism de cercetare independent al UE care oferă consultanță factorilor de decizie politică, a îndemnat blocul comunitar să se pregătească pentru pericolele unei planete mai fierbinți, identificând poluarea agricolă drept o prioritate-cheie pentru următoarea Comisie Europeană.

Fermierii furioși își înghesuie tractoarele pe străzile Europei și aruncă gunoiul de grajd la ușile legiuitorilor, plângându-se de sarcinile de reglementare ecologică și de veniturile precare.

Agenda pentru 2019 a cerut „agricultură durabilă”. Dar proiectul lui Michel se face ecoul unei linii preferate de politicienii conservatori și de fermierii care protestează – spunând că prioritatea este „asigurarea securității noastre alimentare printr-un sector agricol dinamic”.

Biroul European de Mediu a calificat proiectul drept „o concesie uriașă pentru extrema dreaptă”. Însă Christiane Lambert, președinta grupului de lobby agricol Copa-Cogeca, a salutat faptul că se pune accentul pe securitatea alimentară în detrimentul „dogmelor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Las ca în 10 ani le mătură natura și prosperitatea și apărarea .

  2. Speranțe că le revine mintea la cap!