G4Media.ro

Schimbare majoră în atitudinea marilor partide din SUA față de criza din…

sursa foto: Pexels

Schimbare majoră în atitudinea marilor partide din SUA față de criza din Orientul Mijlociu: Numeroși democrați îmbrățișează cauza palestinienilor. Republicanii rămân pro-Israel

Republicanii din Statele Unite susțin aproape in corpore Israelul în conflictul pe care îl are în prezent cu organizația islamistă Hamas, în timp ce democrații sunt divizați față de violențele din Orientul Mijlociu: moderații continuă să-și exprime sprijinul pentru statul evreu, în timp ce stânga radicală ia apărarea palestinienilor.

Poziția acestora din urmă, extrem de vocală în condamnarea guvernului israelian și în favoarea palestinienilor, a făcut ca președintele Joe Biden să ezite până în prezent să ia o poziție fermă în sprijinul Israelului, așa cum s-a întâmplat în mod tradițional cu administrațiile americane în ultimele decenii.

Violențele din Orientul Mijlociu, care reprezintă cea mai gravă criză de politică externă sub mandatul lui Biden , sunt privite așadar diferit de democrați și republicani, riscând să inflameze și mai mult situația din America.

Contextul

Confruntările violente dintre militanții palestinieni din Fâșia Gaza și armata israeliană au crescut semnificativ în ultimele zile, suficient ca Națiunile Unite să se declare îngrijorate de izbucnirea unui „război pe scară largă.”

O întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU, care a debutat duminică, încearcă în prezent să obțină o încetare a ostilităților în condițiile în care violențele dintre cele două părți au escaladat în weekend.

Mii de rachete au fost lansate de militanți palestinieni împotriva orașelor israeliene, în timp ce, ca represalii, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, distrugând blocuri și ucigând câțiva înalți oficiali din Hamas.

De la începutul violențelor, de lunea trecută, cel puțin 188 de persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv 55 de copii și 33 de femei, cu 1.230 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas. Israelul a afirmat că zeci de militanți se numără printre morți.

Zece persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise de atacurile militanților islamiști împotriva Israelului, au anunțat oficialii israelieni.

Poziția republicanilor

Republicanii de la Washington l-au acuzat pe Biden că se înclină prea mult spre palestinieni, în timp ce nu i-a tras la răspundere în mod oficial pe cei din Hamas. Partidul Republican are o poziție fermă pro-Israel și de condamnare a mișcării islamiste Hamas, care este considerată de SUA – precum și de Marea Britanie, Uniunea Europeană sau Israel – o organizație teroristă.

De la începutul ostilităților, politicienii republicani au făcut constant declarații de susținere a acțiunilor Israelului și a operațiunii ‘Păzitorul Zidurilor,’ așa cum au denumit-o oficialii israelieni.

Pentru republicani, Israelul reprezintă o insulă de democrație reală în Orientul Mijlociu, statul evreu fiind un aliat de nădejde și de durată al Statelor Unite. (Sub președintele Barack Obama, SUA au aprobat în 2016 un plan care oferă Israelului aproximativ 3,8 miliarde de dolari anual în ajutor militar timp de un deceniu.)

Joia trecută, congresmanul republican Carlos Gimenez (Florida) a depus o rezoluție, semnată de alți peste 50 de colegi de partid, prin care condamnă „grupul terorist Hamas” și cere dublarea sprijinului pentru israelieni.

„Israelul are tot dreptul să se apere și să-și apere cetățenii,” a declarat Gimenez pentru Fox News. „Nu știu un caz în care să existe o agresiune directă din partea statului Israel care a fost făcută fără provocare.”

Poziția republicanilor de a condamna „actele de terorism comise de Hamas” și de susținere pentru „dreptul Israelului de a se apăra” se încadrează cu atitudinea constantă din ultimele decenii a Partidului Republican, cunoscut pentru poziția sa puternică pro-Israel.

Confruntările din Orientul Mijlociu din ultima săptămână nu au făcut altceva decât să reconfirme sprijinul total pe care republicanii îl acordă statului evreu.

Este o atitudine care continuă poziția pe care republicanii au adoptat-o și în timpul administrației președintelui Donald Trump, când au susținut acțiunile acestuia de recunoașterea a suveranității israeliene asupra Înățimilor Golan, mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și un plan de pace care îndeplinea aproape toate listele de dorințe ale premierului Benjamin Netanyahu, un apropiat al fostului lider de la Casa Albă.

De asemenea, republicanii au aprobat deciziile lui Trump de a închide un birou politic palestinian în Washington DC, de a opri ajutorul pentru Cisiordania și Gaza și de a întrerupe efectiv legăturile cu oficialii palestinieni de vârf.

Ce cred democrații

Dacă republicanii își exprimă susținerea fără rezerve față de Israel în conflictul cu Hamas, situația este mult mai complicată în ceea ce privește Partidul Democrat.

Joi, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi (California), și-a oferit sprijinul pentru Israel și a făcut o distincție între poporul palestinian și acțiunile Hamas. „Hamas amenință securitatea oamenilor din Israel,” a spus Pelosi. „Israelul are dreptul să se apere.”

„Fiecare moarte civilă este o tragedie pe care o deplângem. Violența accelerată a Hamas riscă să omoare mai mulți civili, inclusiv palestinieni nevinovați”, a adăugat Pelosi, sugerând că Hamas este responsabilă pentru moartea palestinienilor cauzată de atacurile militare israeliene. Reamintim că Hamas controlează Fâșia Gaza din 2007, după ce a reușit să câștige alegerile de-acolo în fața Autorității Palestiniene.

La rândul său, liderul majorității democrate din Senat, Charles Schumer (New York) și-a menținut atitudinea tradițională pro-Israel, la fel cum au făcut și alți oficiali de la vârful formațiunii democrate.

Așa cum au remarcat însă analiștii, opiniile moderaților din Partidul Democrat nu sunt doar singulare, ci ele se ciocnesc cu declarațiile pro-palestiniene făcute de progresiștii și de stânga radicală din formațiune, lucru care complică viața Administrației Biden.

Democrata Rashida Tlaib, care reprezintă Michigan în Camera Reprezentanților și este membră a așa-numitului Squad progresist, l-a acuzat pe Biden că „validează” Israelul prin acordarea de ajutor extern. Tlaib a cerut judecarea lui Netanyahu pentru „crime de război.”

De asemenea, Ayanna Pressley (Massachusetts) a echivalat tratamentul pe care Israelul îl aplică palestinienilor cu „apartheidul” finanțat de Statele Unite.

La rândul ei, Ilhan Omar – democrata care este membră a Camerei Reprezentanților din partea statului Minnesota – a criticat pe Twitter utilizarea de către polițiștii israelieni a gazelor lacrimogene în complexul moscheii al-Aqsa de pe Muntele Templului, cunoscut musulmanilor drept al-Haram al-Sharif. „Acest lucru se întâmplă în timp ce musulmanii se roagă tarawih și tahajud în Palestina. Familiile care se roagă toată noaptea în timpul Ramadanului, moscheea este ca acasă. Palestinienii merită să găsească refugiu într-o moschee și pace în Ramadan,” a scris Omar pe Twitter. „Unde este mediatizarea presei?” a întrebat ea, cerând urmăritorilor ei să „își ridice vocea împotriva terorii ocupației israeliene.”

Câțiva senatori democrați s-au pronunțat și ei împotriva evacuărilor de către Israel a patru familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, din cauza unei dispute asupra proprietății. Administrația Biden s-a pronunțat împotriva evacuărilor, dar un număr de senatori au considerat că declarația Casei Albe nu a fost suficient de puternică.

„Evacuarea familiilor din Ierusalimul de Est ar încălca dreptul internațional. Dacă Administrația Biden pune statul de drept și drepturile omului în centrul politicii sale externe, acesta nu este un moment pentru declarații făcute fără tragere de inimă,” a scris pe Twitter senatorul Chris Van Hollen, democrat de Maryland.

Senatoarea Elizabeth Warren, democrată din Massachusetts și o progresistă proeminentă, a îndemnat Administrația Biden „să arate clar guvernului israelian” că evacuările palestinienilor din casele lor ar fi „ilegale și trebuie să se oprească imediat.”

De partea sa, senatorul Bernie Sanders (independent de Vermont) i-a acuzat marți pe „extremiștii de dreapta aliați ai guvernului” israelian pentru escaladarea violenței și a spus că „Statele Unite ale Americii trebuie să solicite încetarea imediată a focului și încetarea activităților de colonizare provocatoare și ilegale” de către Israel.

Iar disensiunile dintre democrații moderați și cei radicali nu au fost singurele bătăi de cap pentru președintele Biden. Ecoul violențelor din Orientul Mijlociu a ajuns până pe străzile din New York, unde susținătorii pro-israelieni și pro-palestinieni s-au confruntat recent în fața consulatului israelian din Manhattan.

Un partid divizat

Pozițiile diferite adoptate de membrii Partidului Democrat vis-a-vis de conflictul dintre israelieni și palestinieni/Hamas au pus Administrația Biden într-o poziție dificilă. Casa Albă se află în prezent prinsă la mijloc între cele două curente din interiorul formațiunii democrate: cel care sprijină Israelul și cel care susține palestinienii, acesta din urmă fiind din ce în ce mai numeros și mai vocal.

Analiștii au încercat să explice schimbarea de atitudine a multor democrați față de Israel. Opinia lor este că, în ultimii câțiva ani, Partidul Democrat a alunecat tot mai mai mult spre stânga în ceea ce privește politica Statelor Unite față de Israel, arătând o mai mare disponibilitate de a critica Israelul și de a apăra drepturile palestinienilor.

Această diferență dintre cele două curente de opinie devine o ruptură din ce în ce mai vizibilă pe măsură ce Administrația Biden face eforturi serioase să pună capăt violențelor dintre israelieni și palestinieni.

Mișcarea seismică produsă în interiorul Partidului Democrat față de Israel a fost evidentă la mijlocul săptămânii trecute, după ce Administrația Biden a denunțat public Hamas pentru că a lansat rachete fără discriminare împotriva civililor din Israel, insistând că „Israelul are dreptul să se apere.”

Ziariștii de la Vox au afirmat că acest tip de apărare fermă a Israelului nu ar fi fost pus sub semnul întrebării în interiorul Partidului Democrat „în urmă cu 20 sau poate chiar cu 10 ani în urmă. Dar vremurile s-au schimbat. Partidul s-a schimbat.”

„Ieșind în față doar pentru a vorbi despre acțiunile Hamas – care sunt condamnabile – și refuzând să recunoască drepturile palestinienilor, Biden întărește falsa idee că palestinienii au instigat acest ciclu de violență,” a scris pe Twitter democrata Alexandria Ocasio-Cortez (New York). „Acesta nu este un limbaj neutru. Se poziționează de o parte – partea ocupației.”

Iar opinia democratei de New York, care este membră a Camerei Reprezentanților, nu este deloc singulară în Partidul Democrat. Acest lucru, cred experții, devine o problemă tot mai mare pentru Biden, care a promis că va pune drepturile omului în centrul politicii sale externe.

În schimb, liderul de la Casa Albă continuă să navigheze în apele politicii tradiționale a SUA față de Israel, chiar dacă voci tot mai numeroase aflate la stânga formațiunii democrate își exprimă dezacordul față de această abordare.

Această poziționare „divizează partidul,” a declarat un asistent al unui senator democrat pentru Vox. Împarte formațiunea „între cei care cred că sprijinul pentru drepturile omului include palestinienii și cei care nu cred asta.”

În martie, un sondaj Gallup a arătat că 53 la sută dintre democrați s-au declarat favorabili în exercitarea unei presiuni mai mari asupra Israelului pentru a face compromisuri care să pună capăt conflictului israeliano-palestinian – un salt de 10 puncte față de 2018 și cu 20 de puncte mai mare decât în 2008.

De asemenea, sondaje multiple au indicat că democrații liberali sunt mai puțin simpatetici cu Israelul decât erau în anii trecuți, deși majoritatea americanilor spun încă că susțin Israelul și alianța dintre statul evreu și America.

‘Vina’ lui Trump

Analiștii cred că schimbarea vizibilă în opiniile democraților are legătură cu politicile favorabile ale lui Trump față de Israel: mutarea ambasadei americane la Ierusalim, recunoașterea suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golan, suspendarea ajutorului financiar pentru palestinieni etc.

Drept urmare, Israelul a trecut de la primirea unui sprijin bipartizian larg la Washington la momentul apariției și intensificării vocilor critice la adresa sa. Totul pe linii partizane de partid. „Donald Trump a politizat sprijinul SUA pentru Israel,” a declarat Halie Soifer, CEO al Jewish Democratic Council of Americ și fost consilier de securitate națională al fostei senatoare Kamala Harris, actuala vicepreședintă a Americii.

Acesta ar fi motivul pentru care democrații din Congres sunt dispuși tot mai mult să critice Israelul. În plus, congresmenii democrați – împreună cu progresiștii din partid și activiștii de stânga – vor să forțeze Administrația Biden să ia apărarea palestinenilor și să condamne acțiunile israelienilor.

Până însă când acest lucru se va produce, poziția Casei Albe în această situație este extrem de fragilă: Biden nu a numit încă un ambasador în Israel, nu a eliminat acțiunile lui Trump împotriva palestinienilor (în afara reluării ajutorului pentru refugiați), negociază să reia acordul nuclear cu Iranul, iar agenda sa este ocupată cu multiple probleme interne, precum dificultățile economice și vaccinarea anti-COVID, care stagnează în acest moment în SUA. De aceea, cred experții, criticarea Israelului nu ar face altceva decât să-i complice lui Biden relația cu moderații din partid, precum și cu republicanii.

Concluzia. Conflictul dintre israelini și palestinieni are reverberații puternice în America. Până nu demult, sprijinul pentru guvernul israelian a fost considerat ca fiind în mare parte bipartizan pe scena politică de la Washington. Situația actuală e însă diferită. Republicanii susțin la unison Israelul. Democrații sunt însă împărțiți între două tabere.

Ruptura dintre liderii democrați moderați și mai mulți membri progresiști din partid este notabilă și tot mai adâncă, în condițiile în care, pe zi ce trece, crește numărul democraților din Congres care își exprimă în mod vocal îngrijorările cu privire la tratamentul palestinienilor și la încălcările drepturilor omului care ar fi comise de Israel, preocupări care au fost mult timp minimizate de politicienii americani.

În ciuda acestei schimbări notabile a sentimentelor democraților, Biden și alți lideri democrați rămân angajați să sprijine guvernul israelian, lucru care insa le afectează raporturile cu stânga americană. Conflictul din Orientul Mijlociu a provocat schisme politice și la Washington.

Surse: Vox, Newsweek, BBC, FoxNews, Jerusalem Post, Times of Israel, NBC News, Gallup, Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce “surpriză”!
    Se știe de mult că stânga e antisemită și iubitoare de islam

  2. Evident ca democratii tin cu Iran si palestinienii. Vor si ei un jihad al lor in US.

  3. Pazitor??? Nu se zicea paznic?

  4. Urmariti banul …donorii cei mai importanti ai democratilor
    https://nymag.com/intelligencer/2019/08/most-influential-democratic-donors-2020-elections.html
    palestionieni toti deci…se lupta intre ei pe terenul numit SUA.

  5. Adrian Novac, cel care a scris articolul, dezinformeaza intr-una :

    ,, Analiștii cred că schimbarea vizibilă în opiniile democraților are legătură cu politicile favorabile ale lui Trump față de Israel: mutarea ambasadei americane la Ierusalim, recunoașterea suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golan, suspendarea ajutorului financiar pentru palestinieni etc.”

    1) ambasada SUA din Ierusalim nu a fost asezata pe teritoriul palestinan al Ierusalimului ci exact la margine pe partea israeliana. Deci poate sa fie mutata ambasada acolo.

    2) Recunoasterea Golanului la Israel nu are legatura cu palestinienii ci cu faptul ca Israelul este in razboi cu Siria lui Asad care este o tara ostila SUA.
    Deci, nu-i nici un motiv ca SUA sa nu recunoasca despre Siria lui Asad ca nu detine teritoriul Golanului pe care de altfel nici nu il merita !. Golanul poate fi apreciat ca trebuie sa apartina acelui stat care se afla in razboi cu Siria si se afla la granita cu Siria .
    oricare ar fi acesta, adica Israelul.
    De altfel Statul Sirian ar trebuii desfintat si mare parte din el incorporat in Liban /Irak/ Kurdistan. Gazandu-si proprii cetateni cu Sarin familia Assad dovedeste ca nu merita sa aiba o Sirie atat de mare sub control.
    De fapt cine sunt asa zisii ,,sirieni ai lui Assad” ?. Nu sunt de fapt decat o gasca de arabi alawiti care n-au nici un drept sa detina teritorile din Siria. N-au nici o legitimitate pentru asta. Asa zisa ,,Sirie” trebuie partitionata intre Liban, Kurdistan, si Irak.
    In Istorie teritoriul asta apartinea Statului Asirian si era detinut de un cu totul alt popor: asirienii.
    3) Taierea ajutorului SUA catre Palestina. Sa se de bani palestinienilor de pomana ? Trebuie sa fim nebuni la cap !.
    Cum si inchipuie cineva ca o gasca de arabi palestinieni pot sa ia bani de la SUA condusa de un Partid de Dreapta. Palestinienii chiar si numai ca au primit bani pana acum ii descalifica moral !. Sunt niste pomanagii ca si Raed Arafat !
    Joe Biden le da bani ca doar nu da de la el si ca este un derbedeu politic de populist englez de orientare de stanga. Dar ce are asta cu o obligatia politicianului de dreapta Trump ca sa dea bani palestinienilor ?