G4Media.ro

Moartea ecologiei în UE? Subvențiile pentru politicile verzi, sub ghilotină, pentru că…

Foto: Michal Cizek / AFP

Moartea ecologiei în UE? Subvențiile pentru politicile verzi, sub ghilotină, pentru că Europa are nevoie de bani pentru securitate și combaterea imigrației

Planul UE de investiții ”verzi” riscă să fie abandonat, scrie Politico, care arată că miliardele de euro destinate stimulării energiei regenerabile și reducerii emisiilor sunt în pericol, după ce liderii UE au propus ca aceste fonduri să fie transferate pentru a finanța în schimb eforturile în domeniul imigrației și al apărării.

Dezbaterile din interiorul UE au loc pe fondul scăderii accelerate a competitivității economiei europene sub povara facturilor la energie. Acestea au crescut după ce liderii europeni au început să taxeze dur producția de energie din surse regenerabile și și-au obligat economiile să adopte noile tehnologii.

Această decizie a fost luată în timpul summitului liderilor UE din această săptămână de la Bruxelles, unde președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus eliminarea aproape în totalitate a unui fond de 10 miliarde de euro menit să ajute Europa să construiască rețelele energetice ale viitorului – turbine eoliene, centrale pe bază de hidrogen, captarea carbonului, scrie Politico.

Aceste subvenții erau și un răspuns al UE la cheltuielile masive ale SUA pentru stimulente în domeniul energiei regenerabile, care includ subvenții de sute de miliarde de euro.

În timp ce țări precum Franța, Italia și Spania au susținut public inițiativa de 10 miliarde de euro, Bruxelles-ul se confruntă cu critici din partea țărilor europene ”frugale” – adică țările net contributoare la bugetul UE, care vor să își limiteze contribuțiile la bugetul UE și să se asigure că există bani pentru priorități imediate precum limitarea imigrației ilegale și creșterea cheltuielilor militare.

UE se află acum între două conflicte militare care au un impact major atât economic, cât și social: invazia rusă în Ucraina și războiul Israel – Hamas.

Compromisul lui Michel ar reduce fondul pentru surse regenerabile – denumit oficial Platforma tehnologiilor strategice pentru Europa, sau STEP – la doar 1,5 miliarde de euro. Conform ultimei propuneri, restul banilor destinați inițial acestui efort vor fi transferați într-un fond pentru investiții militare.

În schimb, Bruxelles ar oferi țărilor o mai mare flexibilitate în ceea ce privește modul în care pot utiliza plățile din fondul de coeziune al UE – adică fondurile pe care le primesc țări precum România, menite să reducă inegalitățile economice. În teorie, acest lucru ar permite țărilor să continue unele investiții necesare în domeniul energiei regenerabile.

„Acest lucru permite țărilor care au acces la fondurile europene să le folosească într-un mod simplu și flexibil”, a declarat un diplomat pentru Politico.

Această reducere a bugetului ”verde” arată dificultățile Europei în a-și atinge țintele extrem de ambițioase, criticate puternic de experți care susțin că aceste politici distrug competitivitatea.

Germania, cea mai mare economie europeană, a fost și ea nevoită să își reducă drastic bugetul pentru climă în urma unei hotărâri judecătorești.

Planul de reducere drastică a fondului de tehnologie verde al UE nu beneficiază de sprijin unanim. Liderii UE nu au reușit să ajungă la un acord final joi seară și vor trebui să reia discuțiile în ianuarie.

Premierul portughez António Costa le-a spus colegilor lideri europeni că este dezamăgit de aceste reduceri, potrivit unor persoane informate despre discuții.

Unii europarlamentari se declară nemulțumiți de propunerea de tăiere a bugetelor verzi. Ei se află în campanie electorală, iar tema ecologiei e una importantă pentru mulți alegători. Ei au cerut în mod repetat ca STEP să primească mai multe fonduri, nu mai puține. Solicitarea lor s-a confruntat cu opoziția guvernelor statelor membre UE.

Un semnal similar se înregistrează și în România, unde guvernul a propus scăderea semnificativă a bugetelor pentru înlocuirea automobilelor, cunoscut drept Programul Rabla.

„Tăierea unor fonduri importante pentru cercetare în beneficiul altor programe nu este acceptabilă, deoarece amenință bunăstarea și competitivitatea viitoare a Europei”, a declarat Christian Ehler, unul dintre principalii negociatori ai Parlamentului European pentru STEP și purtătorul de cuvânt pentru industrie, cercetare și energie al grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European. „Vom continua să luptăm pentru bugetul nostru până când va exista un acord care să se ridice la înălțimea acestor promisiuni”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. La noi oițele din parlament dorm la căldurică bazandu-se pe faptul că n-ați ne va ajuta .La anul ,daca câștigă Trump ,Europa s- a dus pe copca cu Rusia…

  2. Eu sunt sigur ca daca UE si Ursula von der Leyen ar fi existat mai demult, ar fi putut preveni cel puțin una-doua ere glaciare alocând suficiente subvenții si punând suficiente taxe pe asteroizi sau pe erupțiile vulcanice, de exemplu.

    Abordarea actuala mie mi se pare ciudata, accentul punând-se pe protecția Terrei, o abordare plina de vanitate se de hybris din partea omului, pe când accentul ar trebui pus pe protecția speciei umane, caci in miliarde de ani Pământul s-a debarasat de multe specii inutile sau care îl „incomodau” iar eu nu vad nimic care ar face specia umana o excepție de la aceasta regula.

  3. Poate ca acum s-au trezit la realitate cand au vazut ca e recesiune in Germania si probleme cu imigratia in sudul Europei.

  4. Sa speram ca este inceputul trezirii la realitate.

  5. Indiferent cum fac cred că e bine să fie o consecvență și o predictibilitate.